10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Ο Troy Davis εκτελέστηκε στη Georgia

 

Ο Davis δήλωσε ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω έρευνας, μιλώντας γρήγορα καθώς οι υπάλληλοι ετοιμάζονταν να του δώσουν το θανατηφόρο κοκτέιλ.

Η εκτέλεση ακολουθήθηκε από την απόρριψη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για ακύρωση της εκτέλεσης, επιτρέποντας στο κράτος να προχωρήσει στη διαδικασία. Ο Davis κηρύχθηκε νεκρός στις 5:08 π.μ. (ώρα Ελλάδας).

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι δικηγόροι του Davis και υψηλού κύρους υποστηρικτές είχαν ζητήσει από το κράτος και τα διάφορα δικαστήρια να παρέμβουν, υποστηρίζοντας ότι δεν δολοφόνησε τον MacPhail το 1989.

Ο Davis αρχικά είχε προγραμματιστεί να πεθάνει με θανατηφόρο ένεση στη 1:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας).

Η διαδικασία καθυστέρησε περισσότερο από τρεις ώρες, καθώς οι δικαστικές αρχές συνεδρίαζαν για την ένσταση που είχε κατατεθεί από το δικηγόρο του.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς που αντιτίθενται στη διαδικασία, συγκεντρώθηκαν έξω από την πολιτειακή φυλακή στο Τζάκσον όπου ο 42χρονος Davis περίμενε τη μοίρα του. Άλλοι πραγματοποίησαν αγρυπνία σε ένα κοντινό εκκλησάκι.

Η Αδελφή του κρατούμενου, Martina Davis-Correia, ήταν μεταξύ εκείνων που πραγματοποίησε αγρυπνία έξω από τη φυλακή. Πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, είπε η αδελφή του, οι αξιωματούχοι έπρεπε να πάρουν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν την υπόθεση.

“Όταν εξετάζεις τη ζωή κάποιου, δεν μπορείς να επιστρέφεις πίσω», είπε.

Περισσότεροι από 100 αστυνομικούς καταστολής, στέκονταν φρουρώντας τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία τη χαρακτήρισαν τα κεριά, οι περιστασιακές προσευχές και τα τραγούδια.

“Απόψε η Πολιτεία της Γεωργίας κατακρεούργησε νόμιμα έναν αθώο άνθρωπο,” είπε ο δικηγόρος του Davis “Thomas Ruffin Τζούνιορ. “Απόψε έγινα μάρτυρας μίας τραγωδίας”.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την εκτέλεση σε δήλωσή της.

“Το αμερικανικό δικαστικό σύστημα κλονίστηκε στον πυρήνα της, η Georgia εκτελεί έναν άνθρωπο που μπορεί κάλλιστα να είναι αθώος. Σκοτώνοντας έναν άνθρωπο κάτω από αυτό το τεράστιο σύννεφο αμφιβολίας είναι τρομακτικό και αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με μια καταστροφική αποτυχία του συστήματος της δικαιοσύνης», είπε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Anneliese MacPhail, η μητέρα του δολοφονηθέντος αξιωματικού, είπε ότι ήταν ανακούφιση και ότι η δικαιοσύνη έχει επιδοθεί.

Υποστηρικτές του Davis που συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστικό Μέγαρο, υποστήριξαν ότι η καταδίκη του έγινε με βάση την κατάθεση πολλών μαρτύρων, τους οποίους είχαν ανακαλέσει, συμπεριλαμβανομένου ενός πληροφοριοδότη στη φυλακή ο οποίος ισχυρίστηκε ο Ντέιβις είχε ομολογήσει.

«Υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα ανάμεσα στους ανθρώπους εδώ και σε ολόκληρο το έθνος ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το αδιανόητο», είπε ο Isaac Newton Farris Jr, πρόεδρος της Νότιας Χριστιανικής Αρχής Διάσκεψης.

Αλλά οι εισαγγελείς που είχαν σταθεί στη καταδίκη και κάθε έκκληση – συμπεριλαμβανομένης και των τελευταίων στιγμών αναφορές που υποβάλλονταν την Τετάρτη – είχαν αποτύχει.

Υποστηρικτές του Davis ‘επευφημούσαν και αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον, όταν είχε φτάσει η ειδήση για την καθυστέρηση της εκτέλεσης.

Οι δικηγόροι του Davis ξεκίνησαν τη μέρα τους, ζητώντας από έναν δικαστή στο Τζάκσον, όπου βρίσκεται το κέντρο των θανατοποινίτων της Georgia, να σταματήσει η διαδικασία, επικαλούμενοι μια νέα ανάλυση που δείχνει ότι η βαλλιστική μαρτυρία στη δίκη ήταν «ανακριβής και παραπλανητική».

Σημείωσαν επίσης ότι ο ομοσπονδιακός δικαστής διαπίστωσε το 2010 ότι η μαρτυρία του πληροφοριοδότη στη φυλακή που έλεγε πως ο Davis ομολόγησε τη δολοφονία του MacPhail ήταν “προφανώς ψευδής” και ότι οι εισαγγελείς γνώριζαν ότι η αφήγηση ενός αυτόπτη μάρτυρα ήταν λανθασμένη.

“Σαφώς, το γεγονός ότι η θανατική καταδίκη του κ. Ντέιβις στηρίζεται εν μέρει σε «προφανώς ψευδή» και κατάφωρα ανακριβείς και παραπλανητικές μαρτυρίες, οι αποδείξεις και τα επιχειρήματα καθιστούν την καταδίκη σε θάνατο θεμελιωδώς άδικη, αναξιόπιστη και ως εκ τούτου παραβατική σύμφωνα με το όγδοο και της δέκατο τέταρτο άρθρο του Συντάγματος”, υποστήριξαν οι δικηγόροι του σε μια κίνηση να κατατεθεί το πρωί της Τετάρτης.

Η προσφυγή απορρίφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Το Κρατικό Ανώτατο Δικαστήριο ακολούθησε την απόρριψη της προσφυγής λίγο μετά, οδηγώντας τους δικηγόρους του να στραφούν προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την τελική ώρα πριν από την εκτέλεση.

Ο Davis έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί τρεις φορές στο παρελθόν, πιο πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2008. Εκείνη την εποχή, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέκοψε την εκτέλεση δύο ώρες πριν.

Αυτή τη φορά, ο Ντέιβις αρνήθηκε να ζητήσει τα ειδικά το τελευταίο γεύμα που προσφέρεται στους κρατούμενους πριν από την εκτέλεση και του προσφέρθηκε ένα τυπικό γεύμα δίσκο: Ψητό τσίζμπεργκερ, πατάτες φούρνου, φασόλια, λαχανοσαλάτα, μπισκότα και ένα χυμό σταφύλι.

«Αυτός συνέχισε να επιμένει ότι αυτό δεν είναι το τελευταίο γεύμα του», είπε ο ιερέας Raphael Warnock, πάστορας της Εκκλησίας Βαπτιστών Ebenezer της Ατλάντα.

Ο Πάπας Βενέδικτος, της Νότιας Αφρικής κατά του απαρτχάιντ ηγέτης Desmond Tutu και ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ δήλωσαν ότι η εκτέλεση θα έπρεπε να ματαιωθεί. Η Διεθνής Αμνηστία και το NAACP οδήγησε τις προσπάθειες ώστε να απαλλαχθεί ο Davis καθώς ο ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των υπαλλήλων εντάχθηκε σε αυτές τις κλήσεις την Τετάρτη.

“Δεν ζητάμε μόνο επειγόντως έκκληση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολιτείας της Georgia να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουν την προγραμματισμένη εκτέλεση, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η μετατροπή της ποινής” ήταν η κοινή δήλωση από τους ειδικούς εισηγητές του ΟΗΕ για τις αυθαίρετες εκτελέσεις, τη δικαστική ανεξαρτησία και τα βασανιστήρια.

Ο άνθρωπος που αρχικά άσκησε την ποινική δίωξη στην υπόθεση, Spencer Lawton, δήλωσε πως όσοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει φυσική απόδειξη στην περίπτωση αυτή, κάνουν λάθος.

“Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στην υπόθεση Troy Davis”, είπε ο Lawton την Τρίτη. «Υπάρχει η δικαστική υπόθεση και η δημοσίων σχέσεων υπόθεση. Έχουμε κερδίσει με συνέπεια στο δικαστήριο, και με συνέπεια χάσει στη μάχη των δημόσιων σχέσεων.”

Από τη δίκη του Davis το 1991, επτά από τους εννέα μάρτυρες κατηγορίας έχουν ανακαλέσει ή είναι αντιφατικές μαρτυρίες τους. Το 2009 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε το δικαστήριο στη Σαβάνα να επανεξετάσει τους ισχυρισμούς της αθωότητάς του, αλλά ο Επαρχιακός Δικαστής William Moore απέκλεισε το επόμενο έτος τα στοιχεία της επανεξέτασης “δεν απαιτεί την αντιστροφή της απόφασης της κριτικής επιτροπής.”

Το διοικητικό συμβούλιο χάριτος απέρριψε την έκκληση για επιείκεια την Τρίτη. Στη Georgia, μόνο το διοικητικό συμβούλιο – όχι ο διοικητής – έχει το δικαίωμα να δώσουν χάρη.

Το αίτημα του Davis που ήταν να του επιτραπεί να καθίσει στον πολύγραφο από τους πληρεξούσιους του, απορρίφθηκε από το κρατικό Τμήμα Διορθώσεων.

Υποστηρικτές του Davis υποστηρίζουν ότι ήταν θύμα της βιαστικής κρίσης από την αστυνομία που αναζητά δικαιοσύνη για το θάνατο ενός “δικού της”, καθώς και η εκτεταμένη φυλετική προκατάληψη στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Ο Warnock είπε πως διάφοροι άλλοι κρατούμενοι έχουν αποδειχθεί αθώοι τα τελευταία χρόνια.

Υποστήριξαν ότι οι βασικοί μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον του Davis ήταν φοβισμένοι από την αστυνομία και κατέθεσαν υπό εξαναγκασμό. Άλλοι μάρτυρες, επίσης, από τότε έχουν υποβάλει καταθέσεις που θέτουν την καταδίκη του Davis υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Davis ήταν σε ένα πάρτι σε πισίνα στη Σαβάννα όταν πυροβόλησε ένα άτομο, τον Michael Cooper, τραυματίζοντας τον στο πρόσωπο. Στη συνέχεια πήγε σε ένα κοντινό παντοπωλείο, όπου χτύπησε με το πιστόλι έναν άστεγο άνδρα, τον Larry Young, που είχε μόλις αγοράσει μια μπύρα, σύμφωνα με τους λογαριασμούς που προβλήθηκαν στην υπόθεση.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο MacPhail έσπευσε στο σημείο για να βοηθήσει, αλλά ο Davis τον πυροβόλησε τρεις φορές. Είπαν ότι ο Davis πυροβόλησε τον αστυνομικό μια φορά στο πρόσωπο όπως στεκόταν από πάνω του.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε δύο κατηγορίες τον Davis, με επιβαρυντική κακοποίηση και κατοχής πυροβόλου όπλου κατά τη διάρκεια εγκλήματος, παρεμπόδιση των διωκτικών αρχών και δολοφονία. Η κατηγορία για δολοφονία οδήγησε στην καταδίκη σε θάνατο.

Η Anneliese MacPhail δήλωσε στο CNN στις αρχές της εβδομάδας ότι δεν φθονεί τις απόψεις των διαδηλωτών. Είπε ότι δεν καταλαβαίνουν τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.

«Γι ‘αυτούς το θέμα είναι η θανατική ποινή. Ενενήντα εννέα τοις εκατό δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα ποιος είναι ο Troy Davis ή ποιος είναι ο Mark MacPhail», είπε. “Απλά ακολουθούν τους ισχυρισμούς τους.”     

0
0
votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο