10 χρόνια

Δήλωση της κυβέρνησης της Γάζας για το θάνατο των Παλαιστινίων προσφύγων στο ναυάγιο στη Μάλτα

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη και οδύνη για το ναυάγιο των σκαφών που μετέφεραν Παλαιστίνιους πρόσφυγες και το θάνατο εκατοντάδων από αυτούς. Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και το δικαίωμα της επιστροφής τους είναι ένα από τα βασικά παλαιστινιακά αιτήματα και η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση  να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών και τον Οργανισμό του Ισλαμικού Συμβουλίου και όλες τις Άραβες και Ισλαμιστές ηγέτες να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στον παλαιστινιακό λαό , και να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για να ξεπεράσουν τις συνεχείς κρίσεις . Επίσης, κάλεσε την διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να εξασφαλίσουν τη ζωή των Παλαιστινίων προσφύγων σε κάθε χώρα στον κόσμο και να τους παρέχουν τα αναγκαία για να επιβιώσουν.

Η κυβέρνηση τόνισε την απόφασή της να δεχτεί τους τα Παλαιστίνιους πρόσφυγες: “Τους καλωσορίζουμε στο σπίτι τους και τα αδέλφια τους στη Λωρίδα της Γάζας και θα τους παράσχουμε βοήθεια,  παρά τους περιορισμένους πόρους, πρόσθεσε σε ένα δελτίο τύπου σήμερα το πρωί όπου και έκανε έκκληση για συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους .Επίσης, κάλεσε τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να σταθούν ενωμένοι μέχρι την επιστροφή τους στην πατρίδα τους την Παλαιστίνη .

Από την πλευρά του , το Συμβούλιο των Υπουργών στη Γάζα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη βύθιση του πλοιαρίου που μετέφερε  Παλαιστίνιους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία . Ο σύμβουλος των ΜΜΕ,  Ταχέρ αλ – Nunu , κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και να αναλάβει δράση για να ασκήσει πίεση στα κράτη υποδοχής των προσφύγων  να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες .

 

b2ap3_thumbnail_5259f9765cc27.jpg

 

200 οι επιζώντες από το ναυάγιο

Η τραγωδία σημειώθηκε την Παρασκευή 12  Οκτώβρη. Το πλοίο   με 230-250 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανατράπηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 άνθρωποι, ενώ 200 έχουν διασωθεί.

Μεταξύ των 146 επιζώντων που ρωτήθηκαν από τις αρχές της Μάλτας,  οι 117 ανέφεραν ότι έφυγαν από τη Συρία εξ αιτίας του πολέμου  και οι 27 από τα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο  του υπουργείου Εσωτερικών της Μάλτας. 
 
 Εξαντλημένοι μετά από 10 ώρες ταξίδι από το ναυάγιο , περίπου 143 επιζώντες έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στη Βαλέτα της Μάλτας πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο, όπου και οδηγήθηκαν με λεωφορεία  σε καταφύγια .
 
Πενήντα έξι επιζώντες οδηγήθηκαν στο Porto Empedocle στη Σικελία με ένα ιταλικό πολεμικό σκάφος . Άλλοι εννέα οδηγήθηκαν αεροπορικώς στη Lampedusa , ανάμεσά τους και  ένα ζευγάρι με ένα εννέα μηνών μωρό που ο τρίχρονος αδελφός του  πνίγηκε. Ο καπετάνιος του περιπολικού  σκάφους στη Μάλτα το οποίο ήταν το πρώτο που έφτασε κοντά στο σκάφος που ανατράπηκε  περιέγραψε τη διάσωση ως την πιο σκληρή της καριέρας του .

“Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα . Κάποιους τους βλέπαμε να πλέουν στην επιφάνεια νεκροί”,  είπε στους Times της Μάλτας. 

Το ναυάγιο που έγινε μόλις  μια εβδομάδα μετά το πιο θανατηφόρο ναυάγιο προσφύγων μέχρι σήμερα στην περιοχή, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να οργανώσει  θαλάσσιες περιπολίες.
 
Τόσο η Μάλτας όσο και η Ιταλία  έστειλαν πλοία διάσωσης και ελικόπτερα στην περιοχή , περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Λαμπεντούσα και 110 χιλιόμετρα από τη Malta.

 ΠΗΓΕΣ: palestine-info ,  dawn.com

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο