10 χρόνια

Τουρκία: Κατεστραμμένες ζωές εξαιτίας της αστυνομικής βίας

Στις αρχές Οκτωβρίου η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε μια αναφορά για την αστυνομική βία στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί. 
Κάποιες μαρτυρίες διαδηλωτών που τραυματίστηκαν καταγράφτηκαν σε βίντεο. Όλοι ζητούν την καταδίκη των υπεύθυνων και την απόδοση δικαιοσύνης. Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους που η ζωή τους καταστράφηκε από την βίαιη καταστολή του δικαιώματος τους να διαδηλώνουν ειρηνικά. Η αστυνομική βία, όπως και η δικαιοσύνη είναι τυφλές, βασανίστηκαν ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και δεν αποτελούσαν καμιά απειλή. 
 
{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=nxxzWxiw1Ho","width":"560","height":"315"}

 
Πιο συγκεκριμένα, η περίπτωση του 37χρονου Hakan Yaman, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία, όταν δίπλα στο σπίτι του στην συνοικία Sarýgazi της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιούνταν μια διαδήλωση. Από τον ξυλοδαρμό έσπασαν το κρανίο από την κορυφή μέχρι την γνάθο, η μύτη του, τα μετωπιαία οστά, είχε εγκαύματα δευτέρου βαθμού σε όλη την πλάτη και επιπλέον έχασε το ένα μάτι του και το 80% της όρασης στο άλλο.

Η Hülya Arslan έχασε το ένα μάτι της από πλαστική σφαίρα αστυνομικού στο πάρκο Γκεζί. 
 
Ο δημοσιογράφος Gökhan Biçici καταγγέλλει ότι κρατήθηκε για έξι ώρες στον δρόμο και σε κλούβα, χωρίς να έχει γίνει επίσημα σύλληψη. Βίντεο ντοκουμέντο αποκαλύπτει ότι ομάδα ανδρών της αστυνομίας τον βασάνισε άγρια σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης. 

Τρεις τουλάχιστον θάνατοι και 8.000 τραυματισμοί συνδέονται με την αστυνομική βία στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των γεγονότων. 

http://interpressgr.blogspot.gr/2013/10/blog-post_15.html

[email protected] 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο