Επόμενη στάση… «το άλλο άκρο».

Το πρωί βρέθηκα στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου. Κατεβαίνοντας τις κυλιόμενες, είδα από μακριά τον πίνακα που αναγράφει τα λεπτά που αναμένονται για την έλευση του συρμού. Έγραφε 07’00″.

Κατέβηκα στην αποβάθρα και επιχείρησα να σκοτώσω τον χρόνο της απαραίτητης αναμονής περπατώντας από το ένα άκρο στο άλλο. Όταν έφτασα στο άλλο άκρο, έπεσα πάνω σε μια προσωπογραφία. Ήταν ο Αλέκος Παναγούλης.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το πορτρέτο αυτό είναι τοποθετημένο στο άκρο της αποβάθρας, σκέφτηκα. Μήπως άραγε το έβαλε ο ίδιος ο Σαμαράς; Γιατί όχι; Εδώ δεν δίστασε να τοποθετήσει στο «άλλο άκρο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ολόκληρο τον χώρο της αριστεράς και «όποιον μιλάει για την έξοδο από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ».

Ο Αλέκος Παναγούλης, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον τότε δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Λίγα χρόνια αργότερα, στην μεταπολίτευση, εκλέγεται βουλευτής με την Ένωση Κέντρου.

Η ιστορία δεν κατέγραψε τον Παναγούλη ως δολοφόνο ή ως «ακραίο» και αυτό έγινε γιατί η πράξη του δεν κρίθηκε ανεξάρτητα από τους παράγοντες που την προκάλεσαν και το πολίτικο περιβάλλον της εποχής. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε μερικά χρόνια αργότερα : «Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο».

Σήμερα σε συνθήκες τόσο περίεργες που αναμένουμε την ιστορία να μας τις διαλευκάνει, η κοινωνική ομολογία πρέπει να συμβαδίζει με τη φράση : «καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται» (εκτός βέβαια αν προέρχεται από το ίδιο το κράτος), ανεξάρτητα από την αίτια που την προκαλεί, το ύφος και το ήθος της. Σε αντίθετη περίπτωση πιθανότατα θα καταδικαστείς για εγκωμιασμό εγκληματικών πράξεων ή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σε αυτή την λογική θα καταδικάσω και εγώ τη βία από όπου κι αν προέρχεται και αν χρειαστεί θα απαρνηθώ ακόμη και την αντιδικτατορική δράση του Παναγούλη.

Για παράδειγμα θα συμφωνήσω με την κυβέρνηση που ταυτίζει τους κατοίκους των Σκουριών, που αγωνίζονται για το δικαίωμα να πίνουν νερό και όχι αρσενικό, με την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Και ναι, θα το φωνάξω, θα το πω πως αυτοί οι κάτοικοι είναι το άλλο άκρο και συνεπώς θα πρέπει να εξαναγκαστούν στην βίαιη κατάποση αρσενικού 7 φορές την μέρα.

Αλέκο, ήρθε ο συρμός πρέπει να φύγω. Θέλω μόνο να σου πω πως ο πρωθυπουργός λέει ότι θα κλείσει τους νοσταλγούς αυτών που σε βασάνισαν στη φυλακή.

Αλέκο, φοβάμαι πως κάποιοι θέλουν να σε ταυτίσουν με αυτούς.

Kalikatzarakos.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
5 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο