Η Ιστορία μιας φωτογραφίας

Το πρωί της 16ης Οκτωβρίου του 1968 διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης του Μεξικό ο τελικός των 200 μέτρων. Νικητής ο Αφροαμερικανός Tommie Smith με νέο παγκόσμιο ρεκόρ τα 19,83 sec. Δεύτερος ο Αυστραλός Peter Norman με χρόνο 20,06 sec και τρίτος ο επίσης Αφροαμερικανός John Carlos με 20,10 sec. 

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλη, ο πάστορας Martin Louther King δολοφονείται, ενώ τον Απρίλη σείεται η Ευρώπη από τον γαλλικό Μάη. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στο Βιετνάμ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι δύο Αφροαμερικανοί ολυμπιονίκες, Smith και Carlos, εμφανίζονται στην τελετή της απονομής χωρίς παπούτσια και φορώντας μόνο μαύρες κάλτσες, συμβολισμός της φτώχειας των μαύρων. Τη στιγμή που βρίσκονται στο βάθρο, οι δύο ολυμπιονίκες υψώνουν τις γροθιές τους φορώντας από ένα μαύρο γάντι ο καθένας (καθώς ο Carlos έχει ξεχάσει τα γάντια του στο Ολυμπιακό Χωριό και ο Smith του δανείζει το ένα του γάντι μετά από παρότρυνση του Αυστραλού Norman). Ο Norman συμμετέχει στη διαμαρτυρία φορώντας κονκάρδα της αντιρατσιστικής οργάνωσης OPHR (Olympic Project for Human Rights) όπως εξάλλου και οι άλλοι δύο συναθλητές του.

Πολλοί είπαν πως η υψωμένη γροθιά αποτελούσε τον χαιρετισμό της οργάνωσης “Μαύροι Πάνθηρες”, ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα ο Smith θα υποστηρίξει πως αυτός ήταν απλά ένας χαιρετισμός υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στους θεατές του σταδίου όμως δεν αρέσει αυτός ο “αυτοσχεδιασμός” και γιουχάρει τους ολυμπιονίκες. Δυσαρεστημένη φέρεται να είναι επίσης η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή που αποβάλει τους δύο αθλητές με το πρόσχημα ότι δεν επιτρέπεται η πολιτική προπαγάνδα στους αγώνες, λησμονώντας την ανοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου 32 χρόνια νωρίτερα όπου επέτρεψε τους ναζιστικούς χαιρετισμούς για χάρη του Hitler.

Τόσο ο Smith όσο και ο Carlos μετά από αυτή την ομολογουμένως θαρραλέα χειρονομία, περιθωριοποιούνται. Δοκιμάζουν ανεπιτυχώς να κάνουν καριέρα στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν και οι δύο προπονητικές καριέρες. Σύμφωνα με τον Eduardo Galeano, Ουρουγουανό δημοσιογράφο και συγγραφέα, επιστρέφοντας στη χώρα τους οι Smith και Carlos αδυνατούν να βρουν δουλειά. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει πως ο Smith με τα έντεκα παγκόσμια ρεκόρ πλένει αυτοκίνητα για ένα φιλοδώρημα.

Πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι οι Smith και Carlos να αποκατασταθούν ηθικά και να αρχίσουν να λαμβάνουν τιμητικές διακρίσεις για τη συμβολή τους στον αγώνα για την ισότητα και την ελευθερία των Αφροαμερικών.

Ο Αυστραλός Norman πέφτει επίσης σε δυσμένεια στη χώρα του, ενώ του απαγορεύεται να λάβει μέρος στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες παρόλο που έχει προκριθεί. Πεθαίνει το 2006 σε ηλικία 64 ετών. Οι Smith και Carlos δεν ξεχνούν την  αλληλεγγύη και τη φιλία του λευκού συναθλητή τους και παρευρίσκονται στην κηδεία του για να σηκώσουν το φέρετρό του στη νεκρόσιμη ακολουθία. 

Arkan

Πηγές: Wikipedia, Καθρέφτες (Eduardo Galeano), kar.org

The Arkan Project

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο