10 χρόνια

“Μπλόκο” στο φασισμό. Συζήτηση στο “Μάνος Λοΐζος”

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση – συζήτηση με θέμα τον φασισμό και όλα τα περί αυτόν, έγινε χθες Κυριακή 20/10 το απόγευμα, στο πολιτιστικό χώρο “Μάνος Λοΐζος” στη Νίκαια. 

Την διοργάνωσε το “μπλόκο στην εξουσία”….. “ανοικτή, σε όλες κι όλους εκείνους που δεν έχουν καμία συμπάθεια σε οποιαδήποτε μορφή φασισμού, για να ανταλλάξουμε σκέψεις κι εκτιμήσεις γύρω από το φαινόμενο του νεοναζισμού και του τρόπου που παρουσιάστηκε κι αναπτύχθηκε στις γειτονιές μας, με την ανοχή και την (άμεση ή έμμεση) υποστήριξη τόσο από κομμάτια της τοπικής κοινωνίας, όσο και από επίσημους θεσμικούς φορείς… Μια συνάντηση χωρίς ειδικούς του αντιφασισμού και της πολιτικής, μακριά από κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, ΜΜΕ και κάθε λογής καπελώματα…”. όπως έγραφαν στο σχετικό κάλεσμα.

 

Πρώτη φορά που προχώρησαν όπως μου είπαν, σε τέτοιου είδους ανοιχτή σε όλους συζήτηση και το χάρηκαν, όπως και εγώ που επίσης πρώτη φορά βρέθηκα στον “χώρο” τους σε μια τέτοια εκδήλωση στην οποία πήγα με μεγάλο ενδιαφέρον και συμπάθεια, βασικά για να ακούσω. Να ακούσω, να αφουγκραστώ και να καταλάβω περισσότερο, τους νέους και τις νέες αυτής της ιδιαίτερης ομάδας ανθρώπων που έχουν σαν επιλογή τους την συνειδητή και υπεύθυνη αυτοοργάνωση, που επιλέγουν την αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια ανάμεσα στους ανθρώπους, τις συλλογικές ενάντια στις ατομικές “λύσεις”. 

Η αλήθεια είναι πως σαν χώρος, με την οργάνωση, τα ενδιαφέροντα, την αντιεξουσιαστική φρασεολογία και λογική τους, αγγίζουν εύκολα τους νέους, είναι κοντά στην ψυχολογία και τα ενδιαφέροντα τους, γι΄αυτό και μεγάλο μέρος από νέους και νέες αισθάνεται και είναι κοντά τους.

Το πολύ σοβαρό κλίμα, που έγινε η συζήτηση, η μεγάλη συμμετοχή, ο σεβασμός στην διαφορετική άποψη και θέση, η πολύ μεγάλη προσοχή και προσήλωση που ήταν διάχυτη σε όλους όσους βρέθηκαν εκεί, ήταν στοιχεία πολύ ενθαρρυντικά και για άλλες τέτοιου είδους συζητήσεις, και εκδηλώσεις, που σίγουρα μόνο οφέλη μπορούν να προσθέσουν.

Μέσα στη κοινωνία της αδιαφορίας, της παραίτησης, της απάθειας και της ανάθεσης είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις προσπάθειες νέων που κατ΄ αρχήν απορρίπτουν και αντιστέκονται σε όλα αυτά.

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο