Μια κοντινή ματιά στην καθημερινοτητα

Πριν από 60 χρόνια περίπου άρχισε να απλώνει τα πλοκάμια της μια προπαγάνδα κινούμενη σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (θρησκεία,” δημοκρατικός τρόπος ζωής”= ανώδυνος πολίτης για καταστολή της παρόντας εξουσίας),χρήση της τεχνολογίας σε ανούσιο βαθμό για τις ανάγκες της ανθρώπινης φύσης,)και γενικά αποπροσανατολισμός των ανθρώπων από τις πραγματικές τους ανάγκες. Νέες ανάγκες ξεπετάγονται και οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο εγωιστές ,και πιο πανούργοι για να τις καλύψουν για τον εαυτό τους.Εκμηδενιζουν οποιοδήποτε ήθος τους απέμεινε για την εκπλήρωση των “εγώ” τους.

Οι νέες κοινωνίες τώρα μεγαλώνουν με την παιδική τους  ηλικία χαμένη κατά το ήμισυ .Το σεξ προβάλετε  υπερβολικά από τα ΜΜΕ και το σύγχρονο τρόπο ζωής, που έχει μπει και στη ζωή του αθώου παιδιού. Η περιέργεια για το  τι είναι αυτό και η πρώτη επαφή δεν θα αργήσει. Από την πρώτη κιόλας δεκαετία της ζωής τους ίσως χρησιμοποιούν κάτι απτό θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας όπως τηλεόραση ,υπολογιστή ,κινητό και πολλά αλλά παρεμφερές (που με τόση εγκαρδιότητα μας έχουν προσφέρει οι εξουσιαστές μας).Το παΐδι όταν μεγαλώσει ,η ανάγκη του για την τεχνολογία θα είναι πλέον έμφυτη γιατί θα την έχει μάθει και ζήσει από μικρό παιδί. Πλέον θα του είναι αδιανόητος ένας κόσμος χωρίς όσα είχε ζήσει παλιότερα . Όμως αν ένας τρίτος το παρατηρήσει “απέξω” θα φάνει λίγο παράλογο .Ένας τέτοιος πελώριος κόσμος του παραλόγου έχει αρχίσει και χτίζετε ειδικά από το 1990 και μετά. Τα μικρά παιδιά έχοντας καθόλου διαφορετικά ερεθίσματα εκτός από: σύγχρονο τρόπο ζωής, μόδα, πονηριά (εγωισμός), φόβο, ανούσια άφθονη τεχνολογική χρήση  κ.α ,καταντάνε έρμαια ιδεολογιών και κύκλων χωρίς κανένα ουσιαστικό βάθος.

Για την χειραγώγηση των νέων έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια πράγματα που δεν είσαι σε θέση να αντικρούσεις όταν έχεις μεγαλώσει χωρίς πραγματικά σωστές αντιλήψεις όπως ειπώθηκαν παραπάνω: ομάδες, παρατάξεις, κόμματα, μουσικό στυλ, ιδεολογίες και πολλά άλλα και κύκλοι από τις αντίστοιχες κατηγορίες (και πολλές άλλες) εμφανίζονται. Οι άνθρωποι θέλουν  να ανήκουν από ένστικτο σε αγέλη και έτσι πληθώρα επίλογων ξεπετάχτηκε με την πάροδο των χρόνων στα μάτια τους.

Η επικράτηση του δυνατότερου δεν έλειπε από αυτό το καλά στημένο πανηγύρι. Επικρατεί ανταγωνισμός μεταξύ των ανθρώπων, ανθρώπινες σχέσεις ξεφτιλίζονται στο όνομα του καπρίτσιου. Μια κοινωνική κρίση έχει ξεσπάσει που κάνει τους χαρακτήρες των ανθρώπων να συγκρούονται καθημερινά ψυχικά και σωματικά. Πλέον μιλάμε για μια εποχή της βιομηχανίας όπου οι πάντες εξαρτούνται και οι πάντες θα θελήσουν απλά ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ. Όχι, δεν θέλουν το μεράκι τους να το προωθήσουν και να συντηρηθούν από αυτό, θέλουν απλά να βγάλουν χρήματα με κάθε κόστος. Όσο πιο πολλά τόσο καλυτέρα, εξάλλου υπάρχει ένας παράδεισος ευρειών προϊόντων για να τα σπαταλήσουμε! Βουτήξαμε για τα καλά σε αυτό το καλούπι του εγωισμού, αυτής της σαπίλας. Υπάρχει ένας πλήρης αποπροσανατολισμός όσων αφορά τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες. Ίσως με το πέρασμα τον χρονών ο ορισμός της ΕΞΕΛΙΞΗΣ προπαγανδίστηκε λάθος από πόλους φορείς. Η ταχυτάτη τεχνολογική ακμή ίσως είναι αντίθετη με τον ορό εξέλιξη. ίσως αυτό (στον υπερβολικό βαθμό που υπάρχει τώρα)να είναι μια ανθρωπινή παρακμή, και κυριαρχία μιας ζωής τόσο συμβιβασμένη με τις μηχανές , όπου ΑΝΘΡΩΠΟΙ χρησιμοποιούνται και ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ λατρεύονται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Μήπως διακρίνετε μια δόση παραλογίας?

Οι περισσότεροι μεγαλύτεροι άνθρωποι κατάντησαν ανίκανοι να αλλάξουν κάτι. Και πως άλλωστε? Πατρίδα  θρησκεία και οικογένεια ένωσαν τα δεσμά τους και πέτυχαν τη μετατροπή τόσων γενεών σε μίζερα όντα που θα κάνουν ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ για να μεγαλώσουν την οικογένεια τους πέφτοντας θύματα σε πολλούς εκμεταλλευτές, που ίσως  ψήφισαν την ορολογία της παρακμής απλά και μόνο για να συντηρήσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Ίσως δεν έπρεπε να τα έχουμε όλα τόσο δεδομένα. Ίσως να μην έπρεπε οι περισσότεροι άνθρωποι να καταλήγουν το ίδιο. Ίσως θα έπρεπε να καταρρίψουμε οτιδήποτε είχαμε μέχρι τώρα ως δεδομένο και φυσιολογικό.

Τον τελευταίο καιρό γεννάτε μια τάση από τα ΜΜΕ σχετικά με τις ακραίες μορφές συνδικαλισμού καθώς και ταύτιση των μορφών αυτών με την εγκληματικότητα. Αφορμή στάθηκε η χρυσή αυγή και η υποτίθεται δραστηριότητα της που σκοπό είχε μια ζωή καλύτερη από αυτή τώρα.(για τους έλληνες βεβαίως βεβαίως)Ο μοναδικός σκοπός βεβαία ήταν να ταυτιστεί αυτός ο οχετός με τα “ακραία” στοιχειά που υπάρχουν στην Ελλάδα(με το λαμπερό βλέμα της δημοκρατίας πάντα)Ο απλός άνθρωπος βομβαρδισμένος καθημερινά από τα χάλια της οργάνωσης αυτής μαθαίνει από τα ΜΜΕ που τόσο μας αγαπάμε τους κινδύνους που κρύβουν τέτοιες “παρακρατικές οργανώσεις”. Σκοπός τους βεβαία ήταν να αλλοιώσουν και άλλο την εικόνα της αντιεξουσιαστικης  πλευράς και να περαστούν και αυτοί ως βλαβεροί για την κοινωνία.(Κατάφεραν μέσα από αδιάκοπη πλύση εγκέφαλου να ταυτίσουν τον οποιοδήποτε αγώνα δίνει η αναρχική πλευρά με την εγκληματικότητα.)Δεν δυσκολευτήκαν και πολύ βέβαια. Χρόνια τώρα υπάρχει αδιάκοπη τάση να ξεφτιλίζουν την εικόνα της αναρχίας μέσα από σίριαλ, εκπομπές ,ιντερνέτ και άλλα πολλά καλούδια. Τα μυαλά των ανθρώπων πιπιλίζονταν χρόνια για να δεχτούν τώρα πολύ εύκολα τη θεωρία των “δυο άκρων” και να τα παραμερίσουν και τα δυο με ΑΠΑΘΕΙΑ και μια δόση ΦΟΒΟΥ.

Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να ψάχνουμε συμμάχους σε ανθρώπους απλούς, βγάζοντας την συνδικαλιστική μας κουκούλα. Ένας άνθρωπος που απτή πρώτη στιγμή της γέννησης  του είναι τόσο ταυτισμένος με το σύστημα δεν είναι δυνατόν να ακούσει σε λόγια ανατροπής, αλληλεγγύης, συγκρούσεων.(ΕΤΣΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΑΠΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ) Αυτό θα έρθει σταδιακά με την όποια ζύμωση. Ο φόβος έχει ριζώσει για τα καλά πια στο μεδούλι όλων μας. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια. Ίσως κάποιοι γελάσουν με αυτό, άλλα ίσως και να έχουν ξεχάσει πλέον πως είναι να είσαι άνθρωπος. Το θέμα είναι να έχουμε απλούς ανθρώπους με το μέρος μας, με  καθημερινή επαφή μαζί τους. Να τους δίνουμε μια γεύση από αυτό που εννοούμε “αλληλεγγύη” ,σε πράξεις πάντα. Δεν αρκεί απλώς να παπαγαλίζουμε λέξεις που το νόημα τους έχει χαθεί κάτω απτήν ανούσια μεταχείριση τους. Ας δώσουμε τα  παραδείγματα μας ο καθένας ξεχωριστά στους κύκλους τους ανεξαιρέτως εάν ανήκουν η όχι κάπου. Κάτι διαφορετικό θα γεννηθεί κάτω από τις λέξεις αυτές που η καθημερινή ζωή έχει μπερδέψει τόσο τα νοήματα τους. Αλληλεγγύη, ενότητα, εμπιστοσύνη. Ας δείξουμε και κάθε μέρα κάτι από αυτά στα άτομα που συναντάμε στη ζωή μας. Κάθε μέρα και κάτι λίγο, ένα λιθαράκι. Η σαπίλα άλλωστε χτίστηκε αργά και με σταδιακές κινήσεις. Έτσι ακριβώς θα καταστραφεί. Ένα “κάτι” κάθε μέρα άπτον καθένα μας και αυτό το τείχος της παράνοιας όπως χτίστηκε έτσι και θα γκρεμιστεί. Γίνετε  φορείς της αλληλεγγύης,  του μη-ανταγωνισμού, του καταστροφέα του εγωισμού. και δώστε το, δώστε αυτό το συναίσθημα σε όποιον βρεθεί  στο διάβα σας. Πολλοί θα σας χλευάσουν, άλλοι θα νιώσουν αυτό το συναίσθημα. Μια συνείδηση θα γεννηθεί και θα ζυμωθεί με το πέρασμα των χρονών. Και θα πολλαπλασιαστεί.

Το να κατακρίνουμε απλώς τους ανθρώπους που ακολουθούν ένα σύγχρονο τρόπο ζωής είναι ανούσιο και καθόλου καρποφόρο. Αν πατέ κάποια χρόνια πίσω στη ζωή σας θα θυμηθείτε και τους εαυτούς σας σε μια τέτοια παρόμοια κατάσταση. Κάποιος όμως βρέθηκε στο δρόμο σας και από τότε το μυαλό σας σταδιακά άρχισε να αλλάζει και με το πέρασμα των χρονών η αντίληψη σας όπως οι ανάγκες σας άλλαξαν. Ίσως απογοητευτήκατε όταν συνειδητοποιήσατε πόσος καιρός παίρνει για να αλλάξει αυτός ο μηχανισμός του ανθρωπινού μυαλού. Σκεφτείτε ότι η σαπίλα μέσα μας δημιουργήθηκε απτή πρώτη μέρα της ζωής μας μέσα από οικογένεια ,σχολειό και πολλά άλλα σκατά, τόσο μικρά που ίσως μας πέρασαν απαρατήρητα.

 

Αν πάλι νομίζετε πως η κοινωνία θα αλλάξει μόνο μέσω αγώνων στους δρόμους και συνελεύσεις που τρώγονται πληθώρα αριστερών μεταξύ τους, τότε ξαπλώστε πίσω και απολαύστε την αυτοκαταστροφή του ανθρωπινού γένους. Εν καιρώ χούντας με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, αντίδοτο οι μάχες στους δρόμους. Εν καιρώ χούντας του μυαλού περιορισμένο με τόσα δεσμά, ΤΙ ?

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο