Η γνωριμία μου με το Twitter

altTo Twitter έχει κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου για την Αμεσότητα αλλά και για την πρακτικότητα που προσφέρει αφού αντί να ενώνει τους ανθρώπους γύρω από ομάδες πρωτοβουλίες κόμματα, και άλλες βαρετές κατηγορίες  κατάταξης, ενώνει τις ίδιες τις λέξεις με κριτήριο το νόημα το οποίο κουβαλάνε. Κάτι τόσο ζωντανό τόσο λειτουργικό και τόσο απέριττο που το κάνει αυτομάτως από ένα ακόμα κοινωνικό δίκτυο σε μια ανθρώπινη δυναμική, που κάποια στιγμή μάλλον θα αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, (εάν δεν το έχει κάνει είδη).

altΛογαριασμό στο Twitter  είχα από πέρσι τον Σεπτέμβριο, αλλά το είχα αφήσει με μια ροή που την είχα τοποθετήσει από το Twitterfeed για να τρέχουν απλά ειδήσεις από αξιόπιστες ροές ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος.

altΤον Μάη που μας πέρασε οι καταστάσεις με ανάγκασαν να το χρησιμοποιήσω λίγο ποιο συστηματικά. Η συμμετοχή μου στο Ψηφιακό καράβι, ο αγώνας προπαγάνδας της αντίπαλης πλευράς, και η ανάγκη 24ωρης παρουσίας και ανταπόκρισης, έφερε την αναγκαιότητα της χρήσης ενός άλλου εργαλείου για το Twitter, το επονομαζόμενο Hootsuite.  Το οποίο δίνει τις εξής δυνατότητες, (κάνοντας το ανάρπαστο):

1) Καλύτερη παρακολούθηση των Hashtags, (αυτά που γράφονται με λατινικούς χαρακτήρες και ξεκινούν με το σύμβολο #).

2)Δυνατότητα διαχείρισης πολλαπλών λογαριασμών.

3)Δυνατότητα ομαδικής εργασίας, (το οποίο εξασφάλιζε την απαιτούμενη 24ωρη παρουσία).

Το αστείο με την περίπτωση μου είναι το γεγονός ότι πρώτα έμαθα τα εργαλεία που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω παρά  να χρησιμοποιώ το ίδιο του Twitter. Φυσικά το Twitter  βασίζεται σε πολύ απλούς κανόνες, αλλά το να πιάσεις τον ρυθμό και να τουιτάρεις, θέλει λίγο προσπάθεια και λίγο κατανόηση. Θα κάνω μια προσπάθεια να σας εξηγήσω τα Βασικά, και θα σας δώσω την ευχή μου, (για όσους ξεκινούν τώρα), για καλό Twittαρισμα και καλή τύχη  στις προσπάθειες σας:

1. Η γλώσσα του Twitter
Η γλώσσα του Twitter είναι απλή και λειτουργική  σε τέτοιο βαθμό που εξελίσσεται σε ένα διασκεδαστικό και πολύτιμο εργαλείο:

1.1 Hashtags (#): Τα Hashtags μαρκάρουν και ομαδοποιούν τις λέξεις βάση του νοήματος που μεταφέρουν. Το καλό με τα Hashtags είναι ότι ενώνουν τους ανθρώπους βάση του νοήματος μιας λεξης και δημιουργούν μια πλατφόρμα διαλόγου η οποία γεννάται, ζει, και πεθαίνει αναλόγως της χρησιμότητάς της, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει κάποιος διαχειριστής για να κρατάει τα ηνία αυτής της πλατφόρμας διαλόγου. Τόσες μικροσυλλογικότητες, μικροπρωτοβουλίες, μικροπαρατάξεις, παρατάξεις, δημοσιογράφοι, και Κόμματα, έχουν αρχίσει να χάνουν τον ύπνο τους, με κάτι τόσο απλό αλλά και τόσο θανατηφόρο όσο είναι τα Hashtags. Οπότε όσοι αγαπούμε τον διάλογο και την ελευθερία του λόγου, πρέπει να αγαπάμε τα #Hashtags 🙂

1.2 Usernames(@): Φανταστείτε ένας διεφθαρμένος Πολιτικός ή μεγαλοδημοσιογράφος, μέσα στον πυρετό του να μην μείνει πίσω στις Εξελίξεις, για λόγους δημαγωγίας ανοίγει και αυτός ένα λογαριασμό Twitter  με την ελπίδα να γίνει και αυτός με την σειρά του Trendy και Hightech. Ας πούμε ότι αυτός ο διεφθαρμένος κάποιος χρησιμοποιεί πχ το Username Exarchiasghost. Απο την στιγμή που αυτός ο Exarchiasghost να βγάζει τις ανακοινώσεις του, τα χαμπέρια του, ή γενικότερα ότι σκατά κουβαλάει μέσα στο κεφάλι του, σε κάθε Tweet του, μπροστά βγάζει το username του με το χαρακτηριστικό σύμβολο (@) πχ @Exarchiasghost. Και εδώ ακριβώς είναι το ωραίο. Το Twitter προσφέρει μια αμεσότητα που κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτήν. Φανταστείτε όλους αυτούς του διεφθαρμένους Πολιτικάντηδες και Μεγαλοδημοσιογράφους να τους είχατε φάτσα κάρτα, ώστε να μπορέσετε να τους τα πείτε ένα χεράκι. Με το Twitter αυτή την δυνατότητα την έχετε στο τσεπάκι. Το μόνο που χρειάζεται για να αναφερθείτε σε κάποιον και να του τα πείτε, είναι απλά να βάλετε το Username του με το χαρακτηριστικό παπάκι μπροστά (πχ @Exarchiasghost ή @Username). Ότι γράψετε το βλέπει και ο ίδιος αλλά και όσοι ανατρέχουν στα Mentions του συγκεκριμένου χρήστη. Για να το δοκιμάσετε γράψτε σε αυτόν το βλάκα που σας πρότεινα πχ @Exarchiasghost μια ατάκα (πχ Λαμόγιο @Exarchiasghost το ξέρω ότι τα παίρνεις κάτω απο το τραπέζι κτλ κτλ) και μετά γράφετε στο Search την λέξη κλειδί πχ το Username, (@Exarchiasghost για παράδειγμα), και θα σας παρουσιάσει αυτό που του γράψατε μαζί με άλλα πραγματάκια που έχουν γράψει γι αυτόν. Τόσο απλό τόσο ωραίο… τόσο γαμάτο 🙂

1.3 Μια συμβουλή: Όταν αυτός ο κάποιος δεν έχει λογαριασμό Twitter,  δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι το να γράψετε το όνομα του σαν Hashtag (πχ #Exarchiasghost, ή πχ  ένα καλό παράδειγμα είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών που δεν έχει Twitter και έτσι οι απόψεις των διαφόρων φίλων του πάνε στο Hashtag #kaklamanis ) . Μην ξεχνάτε… Τα Hashtags τα γράφουμε με λατινικούς χαρακτήρες και με απλοϊκά Greeklish για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Καλή διασκέδαση 🙂

2. Η φιλοσοφία του Twitter
Όπως  μάλλον θα προσέξατε είμαι λίγο ανάποδος με τις επεξηγήσεις μου. Ακολουθώ μια κάπως “Ποτμιακή” μέθοδο πηγαίνοντας από την βάση του παγόβουνου προς την κορυφή. Αφού όπως είπα είμαι ανάποδος άνθρωπος επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω με λίγα λογάκια και τη φιλοσοφία του Twitter. Το Twitter ανήκει στην κατηγορία των Micro Blogging  δικτύων, δηλαδή δικτύων που δεν επιτρέπουν προτάσεις μεγαλύτερες από ένα συκγκριμένο αριθμό χαρακτήρων (πχ 148 στην περίπτωση του Twitter), και φυσικά δεν δίνει την δυνατότητα για groups albums video uploads  κτλ κτλ. Το Twitter όμως στοχεύει στις λέξεις, και στο νόημα που μεταφέρουν. Και το Twitter είναι αυτήν την περίοδο το καλύτερο μέσο για να μεταφέρουν οι λέξεις το νόημα τους, σε αυτούς που θέλουν να το δεχθούν.
Φυσικά. Οι λέξεις πάντα θα υπάρχουν, και πάντα ως πιστά άρματα θα μεταφέρουν αυτά που πρέπει να μεταφέρουν, και πάντα θα υπάρχουν και οι άλλοι…
Οπότε σας συμβουλεύω να δείτε το παρακάτω βίντεο, και έτσι θα αποκτήσετε μια εικόνα για το τι περίπου πρεσβεύει το Twitter.

Με εκτίμηση.

Χρήστος.

Δεν υπήρχε δυνατότητα για Embed και έτσι θα σας παρακαλούσα να το δείτε στο Youtube. 

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments