10 χρόνια

Συλλαλητήριο στη Δράμα για να μην αναβιώσουν οι σκηνές της μαζικής μετανάστευσης της δεκαετίας του ’50!

b2ap3_thumbnail_EMPORIKOS-POSTER.jpgΜε κεντρικό σύνθημα «Μια μέρα και μια νύχτα για τη Δράμα», με κυρίαρχη εικόνα μια πόλη φάντασμα και με βασικό στόχο να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αγανάκτησης, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών διοργανώνουν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013 πανδραμινή κινητοποίηση στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των διοργανωτών ολόκληρη την ημέρα της Τετάρτης δεν θα λειτουργήσει κανένα κατάστημα στην πόλη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΟΑΕΕ και την εφορεία ενώ θα γίνει συγκέντρωση στο Επιμελητήριο. Το απόγευμα στην κινητοποίηση έχουν κληθεί όλοι Δραμινοί ανεξαρτήτου ηλικίας σε καθιστική διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μέσα στο σχεδιασμό των διοργανωτών είναι στην κεντρική πλατεία της Δράμας να αναβιώσουν σκηνές  από το μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας του 50 και του 60, θα διανεμηθεί σε όλους φασολάδα από τα καζάνια που θα βράζουν, ενώ τα αστικά λεωφορεία και τα ταξί κατά την ημέρα εκείνη θα εκτελέσουν περιορισμένα δρομολόγια.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Αντώνης Σκουλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την πρωτοβουλία αυτή του εμπορικού κόσμου και των επαγγελματιών της πόλης υπογράμμισε ότι είναι μια ευκαιρία «να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι το οξυγόνο μας τελείωσε και μαζί τελειώσε και το λίπος που είχαμε για απόθεμα. Η συμμετοχή όλων θα είναι καθολική ούτε τα περίπτερα δεν θ’ ανοίξουν εκείνη την ημέρα. Στόχος μας δεν είναι να λαϊκίσουμε αλλά να δείξουμε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής, βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση και ο κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο. Από την μια η κατάσταση στον ασφαλιστικό μας φορέα, από την άλλη το νέο φορολογικό και η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος μας πνίγουν κυριολεκτικά».

Ο κ. Σκουλίδης επισημαίνει ακόμα ότι τη δεκαετία του 50 και του 60 ο νομός Δράμας ήταν ο δεύτερος στη βόρεια Ελλάδα σε μεταστατικό ρεύμα μετά το Κιλκίς, «σήμερα», σημειώνει, «το μεταναστευτικό ρεύμα είναι και πάλι μεγάλο με τη διαφορά ότι τώρα δεν φεύγουν ανειδίκευτοι εργάτες αλλά επιστήμονες». Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας αναφέρεται επίσης και στην μεγάλη γιορτή της Ονειρούπολης που διοργανώνεται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα λέγοντας πως είναι η μοναδική εκδήλωση που προσελκύει επισκέπτες και τουρίστες αλλά που δυστυχώς δεν είναι αρκετή για ν’ αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην τοπική αγορά και την κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγαλματοβιοτεχνών Όθωνας Μουρμούρης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τη μεγάλη πανδραμινή κινητοποίηση σημειώνει με έμφαση «στις μέρες μας οι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ως παιδεραστές. Τους βάζουν στο επίκεντρο μιας σκληρή κριτικής και τους χτυπούν ανελέητα καθώς πιστεύουν ότι είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν και βγάζουν πολλά μαύρα λεφτά. Επιτέλους πρέπει ν’ αλλάξει αυτή η εικόνα.  Όλοι μιλούν για κατασχέσει πρώτης κατοικίας και σας πληροφορώ ότι για τους επαγγελματίες οι κατασχέσεις είναι πλέον μια πραγματικότητα. Προσωπικά είμαι ασφαλισμένος στο ΟΑΕΕ δεκατέσσερα χρόνια, τα τρία τελευταία αδυνατώ να πληρώσω τις εισφορές και ο ασφαλτικός μου φορέας με απειλεί ότι δεν θα μου δώσει σύνταξη όταν θα έχω αυτή τη δυνατότητα συμπληρώνοντας δεκαπενταετία. Είναι πραγματικά τρελό να δεχόμαστε τέτοιες απειλές όταν μάλιστα πρόκειται για αυτασφάλιση».

Βασική επιδίωξης των διοργανωτών σύμφωνα με τον κ. Μουρμούρη είναι να φανεί η αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου και των επαγγελματιών, «μια αγανάκτηση μακριά από συνδικαλιστικούς φορείς και κόμματα. Για το λόγο αυτό και δεν αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την κινητοποίηση στις 6 Νοεμβρίου που έχει προκηρυχθεί πανελλαδική απεργία. Εμείς εδώ ως μια μικρή ακριτική κοινωνία ανθρώπων θέλουμε να δείξουμε ότι πρέπει και μπορούμε ν’ αντιδράσουμε, ώστε να παρακινήσουμε και να προτρέψουμε κι άλλους συμπολίτες μας να πράξουν το ίδιο».

Πηγή: United Reporters

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο