10 χρόνια

Βρέθηκαν πτώματα 87 μεταναστών, κυρίως γυναικών και παιδιών στην έρημο του Νίγηρα

Τουλάχιστον 87 μετανάστες , κυρίως γυναίκες και παιδιά , πέθαναν από δίψα λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αλγερία , που αποτελούσε τον τελικό προορισμό τους.

Τα σώματα των 87 μεταναστών βρέθηκαν στη βόρεια έρημο του Νίγηρα αφού πέθαναν από δίψα λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα της Αλγερίας, που ήταν ο προβλεπόμενος προορισμός τους, σύμφωνα με αξιωματούχους της ασφάλειας.

Όπως δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, τα πτώματα των επτά ανδρών, 32 γυναίκων και 48 παιδιών, βρέθηκεν λίγα μέτρα πιο μακριά από πέντε πτώματα γυναικών και κοριτσιών που είχαν βρεθεί νωρίτερα.

Όλοι φαίνεται πως πέθαναν στις αρχές Οκτωβρίου, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια στα τέλη Σεπτεμβρίου για να φτάσουν στην Αλγερία, πρόσθεσε η πηγή.

Ο Almoustapha Alhacen, εκπρόσωπος της τοπικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Aghir In’man, επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών και έδωσε επιπλέον στοιχεία για να μπορέσουν πιθανόν να αναγνωριστούν τα πτώματα.

«Τα πτώματα είχαν αποσυντεθεί.

Ήταν φρίκη».

«Τους βρήκαμε σε διαφορετικές τοποθεσίες σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων και σε μικρές ομάδες, συχνά κάτω από τα δέντρα ή κάτω από τον ήλιο.

Μερικές φορές μια μητέρα μαζί με τα παιδιά, αλλά και πάρα πολλα παιδιά μόνα τους» είπε ο Alhacen.

«Τα σώματα θάφτηκαν σύμφωνα με τα μουσουλμανικά έθιμα όταν βρέθηκαν» πρόσθεσε ο Alhacen.

Αξιωματούχοι του Νίγηρα δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεκάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, πέθαναν από δίψα στην έρημο Σαχάρα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Δύο οχήματα που μετέφεραν τους μετανάστες χάλασαν, το ένα περίπου 83 χιλιόμετρα από την πόλη της Arlit στο βόρειο Νίγηρα, από όπου είχαν ξεκινήσει και το άλλο 158 χιλιόμετρα, όπως ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Το πρώτο όχημα χάλασε. Το δεύτερο επέστρεψε στην Arlit για να πάρει ένα ανταλλακτικό για το πρώτο, αφού ζήτησε από όλους τους μετανάστες που μετέφερε, να κατέβουν και να τους πάρει όταν επιστρέψει, αλλά χάλασε και εκείνο. Πιστεύουμε ότι οι μετανάστες ήταν στην έρημο

για επτά μέρες ενώ την πέμπτη ημέρα άρχισαν να απομακρύνονται από το χαλασμένο όχημα, προς αναζήτηση άλλου μέσου» δήλωσε η πηγή.

Ωστόσο, 21 άνθρωποι επέζησαν, ανέφερε η ίδια πηγή, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που περπάτησε μέχρι το Arlit και μιας γυναίκας που διασώθηκε από έναν οδηγό ο οποίος την συνάντησε στην έρημο και την μετέφερε στην πόλη.

Δεκαεννέα άλλοι έφτασαν στην πόλη της Αλγερίας, Ταμανρασέτ, αλλά στάλθηκαν πίσω στο Νίγηρα, πρόσθεσε η πηγή.

Ο Νίγηρας είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Η Λιβύη, παρά η Αλγερία, είναι πιο συχνά η χώρα στην οποία κατευθύνονται οι Δυτικοαφρικανοί που πραγματοποιούν ταξίδι σε ολόκληρη την ήπειρο, πολλοί από τους οποίους στοχεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων εκτιμά ότι τουλάχιστον 30.000 οικονομικοί μετανάστες έχουν περάσει από την Agadez, την μεγαλύτερη πόλη του Βόρειου Νίγηρα, μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

(πηγή: http://www.aljazeera.com/news/africa/2013/10/bodies-migrants-found-niger-desert-2013103143016477777.html)

(μετάφραση Sylvia)

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο