10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Νέο κόμμα στην Ουγγαρία: «Ουγγρική Αυγή»

b2ap3_thumbnail_greekembassybudapest_1.jpg

(φωτογραφία: Η «Ουγγρική Αυγή» σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την «Χρυσή Αυγή» έξω από την Ελληνική πρεσβεία της Βουδαπέστης)

Ένα καινούργιο ακροδεξιό κόμμα έκανε την εμφάνιση του στην Ουγγαρία, η Ουγγρική Αυγή. Η ίδρυση του νέου κόμματος, που δεν έχει ακόμα πάρει την έγκριση από το αρμόδιο δικαστήριο, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Ο Άντρας Κίσγκεργκερλι, πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος, εξήγγειλε ήδη ότι στην ιστοσελίδα της Ουγγρικής Αυγής, θα αναρτηθεί η εθνικότητα όλων των μελών. Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα καταργήσει την ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και θα αγωνιστεί για την επέκταση της χώρας, στα εδάφη πριν το 1920.

“ Όλοι στη Ουγγαρία πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τον εαυτό τους, την οικογένεια τους, την περιουσία τους και τις αξίες τους. Και βέβαια μπορώ να πω απερίφραστα ότι θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα όλων των πολιτών στην οπλοκατοχή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντρας Κίσγκεργκερλι.

Πολλά από τα μέλη της Ουγγρικής Αυγής, προέρχονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις, που έχουν κατηγορηθεί για έκνομες πράξεις στο παρελθόν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως σκοπός της ηγετικής ομάδας τους κόμματος είναι να “προσηλυτίσει” μέλη από αυτές τις οργανώσεις.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μέλη του Γιόμπικ, υποκαθιστούσαν τις αρχές και έπαιρναν τον νόμο στα χέρια τους, σε γειτονιές Ρομά αλλά και μεταναστών.

Η μαγιά της νεοσύστατης Ουγγρικής Αυγής είναι κυρίως μέλη του Γιόμπικ, που κατηγορήθηκαν ότι οδηγούσαν το κόμμα στην περιθωριοποίηση εξαιτίας των ακραίων θέσεων τους, αλλά και τη λεκτικής και σωματικής βίας, στην οποία επιδίδονταν εκτός και εντός κοινοβουλίου.

Το Γιόμπικ πήρε 17 τοις εκατό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2012 και είναι το πλέον δημοφιλές κόμμα ανάμεσα στην νεολαία. Εν συγκρίσει πάντως, με την Ουγγρική Αυγή, το Γιόμπικ θεωρείται ένα μετριοπαθές ακροδεξιό κόμμα.

Πηγή: Euronews

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Χρήστος Μπαϊραμίδης
Δεν εκπροσωπώ και δεν εκπροσωπούμαι. Telegram: Bairamidis
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο