Σαουδική Αραβία: Ένα εκατομμύριο μετανάστες προς απέλαση

 b2ap3_thumbnail_sa1.JPG

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ξένοι εργάτες, πρόκειται να απελαθούν από την Σαουδική Αραβία στις 4 Νοεμβρίου. Αυτήν είναι η ημέρα που λήγει η τετράμηνη αμνηστία από τον βασιλιά, για την τακτοποίηση των εγγράφων, που ξεκίνησε τον Απρίλιο. Η αμνηστία ίσχυε αρχικά για τρεις μήνες και στη συνέχεια δόθηκε παράταση για ακόμη έναν.

Παρά τις συχνές αναφορές του τοπικού τύπου, οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση, παρότι υπήρξαν σχετικά αιτήματα από ασιατικές χώρες, όπως οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν.

Από τα οχτώ εκατομμύρια μεταναστών που ζουν στο βασίλειο, μόνο τα τέσσερα κατάφεραν να τακτοποιήσουν τα έγγραφα παραμονής τους, κατά τους έξι τελευταίους μήνες. Υπάρχει όμως ακόμα ένα εκατομμύριο μεταναστών που περιμένει να αποκτήσει άδεια παραμονής ή που σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, ένα εισιτήριο για να αποχωρήσει οριστικά.

Οι πρεσβείες των χωρών, από όπου κατάγονται οι μετανάστες, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο αιτήσεων, μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ένα πραγματικό κυνήγι ανθρώπων θα λάβει χώρα αύριο στην Σαουδική Αραβία. Τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών έχουν αναθέσει σε ομάδες επιθεωρητών και αστυνομικών να κάνουν ελέγχους σε χώρους εργασίας. Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα κινδυνεύουν με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα του συστήματος χορήγησης εγγράφων που υποβάλλονται οι μετανάστες. Αδίστακτοι Σαουδάραβες εκμεταλλεύτηκαν το όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων για να πλουτίσουν, χορηγώντας τους, παρανόμως, άδεια παραμονής ή εργασίας.

Οι μετανάστες έχουν πληρώσει ως και 5.000 ευρώ για να έχουν δικαίωμα εργασίας στην Σαουδική Αραβία.

Πλέον αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στη μαύρη λίστα, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα ισχυρίζεται ότι με τα μέτρα που πρόκειται να πάρει, θα μειωθεί η διαφθορά και θα ενισχυθεί η εργασία των ντόπιων. Στην πραγματικότητα όμως, παρότι το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 30%, οι ντόπιοι δεν είναι θετικοί στο να εργαστούν σαν οδηγοί ή σαν εργάτες στην κατασκευή δρόμων.

Χωρίς αυτούς τους ξένους εργάτες, η χώρα θα αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα.

Μετάφραση/ Προσαρμογή: [email protected] @V4Vent

http://interpressgr.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο