Λογαριασμοί με τις ζωές των άλλων

Του Γιάννη Σιώτου. ΄Αρση της προστασίας από τους  πλειστηριασμούς, ενιαίος φόρος, απελευθέρωση των μισθώσεων, κλείσιμο αμυντικών βιομηχανιών,  αλλαγές στο εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις,  νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.  Αν αυτά δεν είναι μέτρα που αλλάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων τότε ποια είναι τα μέτρα;

Για να το δούμε σε αριθμούς : Η άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς  επηρεάζει 250.000 ιδιοκτήτες. Ο ενιαίος φόρος επηρεάζει περισσότερους από 4.500.000 ιδιοκτήτες. Η απελευθέρωση των μισθώσεων επηρεάζει 500.000 επαγγελματίες. Το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών επηρεάζει 1000-1500 εργαζόμενους.  Οι αλλαγές στα εφάπαξ και στις επικουρικές σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις επηρεάζει τις ζωές 300.000 ανθρώπων. Σύνολο :  Σχεδόν 5.000.000 άνθρωποι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο –ανάλογα σε ποιες κατηγορίες ανήκουν και πόσα από τα μέτρα τους αφορούν- θα δουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν. Φυσικά, για κάποιους η επιδείνωση θα είναι ριζική και για κάποιους άλλους υποφερτή.

Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και των πληρεξουσίων (σ.σ βουλευτών)  ξεπερνά τα όρια της υποκρισίας. Οι επικεφαλής δηλώνουν ότι θα σταθούν ενάντια σε μέτρα. Οι υπουργοί διαπραγματεύονται. Οι πληρεξούσιοι, για τα «μάτια του κόσμου» θα πάνε και μία βόλτα στα υπουργεία για να «διαμαρτυρηθούν» στους αρμόδιους υπουργούς και θα ψιθυρίζουν στα αυτιά των δημοσιογράφων τις αντιρρήσεις τους. Στο τέλος, όλοι μαζί θα ψηφίσουν. Κάποιοι, που θα θελήσουν να συνεχίσουν το παιγνίδι της υποκρισίας θα δηλώσουν ότι «αυτή είναι η τελευταία φορά».  Και αυτά είναι τα τερτίπια της συμπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, θα εκδίδει ανακοινώσεις. Δικοί της πληρεξούσιοι, θα τριγυρνάνε στα κανάλια και θα διαφημίζουν τις αντιρρήσεις τους.  Στη ψηφοφορία φυσικά , θα καταψηφίσουν τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Αμέσως μετά, θα ξαναβγούν στις κάμερες να καταγγείλουν την «αυταρχικότητα». Και αφού τελειώσουν  με την ρουτίνα τους  θα γυρίσουν στην καθημερινότητά τους.

Φυσικά, αυτά τα 5.000.000 ανθρώπων θα πληρώσουν  ο καθένας ξεχωριστά το λογαριασμό που του έχουν …βγάλει. Για κάποιους η ζωή θα «γυρίσει τούμπα» και για κάποιους άλλους τα μέτρα αυτά δεν θα σημαίνουν και πολλά πράγματα.

Ο μεγάλος «χαμένος» όμως είναι κάποιος άλλος. Η  αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, η οποία πλέον αμφισβητείται καθημερινά, τόσο ως προς την αντιπροσωπευτικότητά της όσο και για την «ισχύ του Δήμου».  Σήμερα είναι αμφίβολο, αν οι έλληνες πολίτες αισθάνονται «πολίτες».  Είναι επίσης αμφίβολο αν αισθάνονται ότι μπορεί να έχουν λόγο για την καθημερινότητά τους. Είναι επίσης αμφίβολο αν αισθάνονται την ανάγκη να «υπερασπιστούν» αυτήν την υποκρισία που βιώνουν καθημερινά. Πλέον για πολλούς δημοκρατία σημαίνει: «κυρίως ελευθερία να λιμοκτονήσουν» , όπως ευφυώς παρατηρούσε ένας διανοητής στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και ο οποίος συμπλήρωνε: «είδα ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν ξεπερνούσαν το 10%  εκείνοι που νοιάζονται για τις ατομικές ελευθερίες  ή που είχαν τόσο ζωτικό ενδιαφέρον για αυτές ώστε να αγωνιστούν για την διατήρηση τους».

paratiritis.gr

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο