Σομαλία: καταδικάστηκε σε φυλάκιση γυναίκα που κατήγγειλε βιασμό και οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν το θέμα

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου , λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι ήταν ένοχοι για δυσφήμηση και προσβολή κρατικών θεσμών .

Η 19χρονη γυναίκα, η οποία είναι επίσης δημοσιογράφος , καταδικάστηκε σε εξάμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή, για δυσφήμιση και ψέματα , το διάστημα αυτό θα βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό, δήλωσε ο δικαστής Hashi Elmi Nur .

Ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Μπασίρ κρίθηκε ένοχος για δυσφήμηση και ψευδείς κατηγορίες βιασμού και του αποδόθηκε εξάμηνη ποινή φυλάκισης .

b2ap3_thumbnail_2013129152659175580_20.jpg

οι δύο δημοσιογράφοι που κρίθηκαν ένοχοι

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους , ένα έτος και έξι μήνες αντίστοιχα , ή να πληρώσουν πρόστιμο , προκειμένου να κερδίσουν την πρόωρη απελευθέρωσή τους .

Είναι η δεύτερη φορά φέτος στη Σομαλία που φυλακίζεται γυναίκα, επειδή μίλησε για τον βιασμό της και δημοσιογράφοι επειδή κατέγραψαν την ιστορία της.

“Ο διευθυντής του Radio Shabelle , Abdilmalik Yusuf , κρίθηκε ένοχος για προσβολή κρατικών θεσμών , και ως εκ τούτου, θα εκτίσει μια ποινή φυλάκισης ενός έτους , ” ανακοίνωσε ο δικαστής στο δικαστήριο .

Ο βιασμός , και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση , είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στη Σομαλία .

Το φερόμενο ως θύμα τον περασμένο μήνα είπε στην ανεξάρτητη Radio Shabelle ότι της επιτέθηκαν και την βίασαν με την απειλή όπλου δύο συναδέλφοι της δημοσιογράφοι.

Αλλά αντίθετα φυλακίστηκαν οι δημοσιογράφοι που άκουσαν και κατέγραψαν την ιστορία της .

Τον περασμένο μήνα ο ΟΗΕ έκανε έκκληση στη Σομαλία για μια « σωστή έρευνα» σχετικά με την υπόθεση , ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απλά εξέφρασαν « τη βαθιά τους ανησυχία » .

Κανένας από τους άνδρες που κατηγορούνται για το βιασμό δεν συνελήφθη .

Τον περασμένο Φεβρουάριο , ένας Σομαλός δημοσιογράφος και ένα θύμα βιασμού από το οποίο είχε πάρει συνέντευξη, καταδικάστηκαν σε ένα έτος φυλάκισης αντίστοιχα, αφού κρίθηκαν ένοχοι για « προσβολή κρατικών θεσμών» .

Στην περίπτωση αυτή , το δικαστήριο έκρινε ότι η γυναίκα είχε πει ψέματα για τον βιασμό της, μετά από το «τεστ δακτύλου» που της έκανε μια μαία, για να δει αν είχε βιαστεί. Εξέταση την οποία η Human Rights Watch ( HRW) καταγγέλει ως « αντιεπιστημονική και εξευτελιστική πρακτική, που εδώ και καιρό έχει απαξιωθεί » .

Ο δημοσιογράφος και η γυναίκα αφέθηκαν ελεύθεροι δύο μήνες μετά, αφού η υπόθεση προκάλεσε εκτεταμένες διεθνείς επικρίσεις .

Τον Αύγουστο , μια Σομαλή γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι υπήρξε θύμα ομαδικού βιασμού, από στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης κρατήθηκε από την αστυνομία για ανάκριση .

Τον περασμένο μήνα η HRW κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει μια νέα και αμερόληπτη έρευνα για την υπόθεση , λέγοντας ότι η ανταπόκριση στο συμβάν ” έχει αμαυρωθεί από την κακοδιαχείριση , την αδιαφάνεια και την παρενόχληση της γυναίκας που κατήγγειλε τον βιασμό και των παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης ” .

Τα γεγονότα αυτά καταδεικνύουν « τους υπαλλήλους ασφαλείας που προσπαθούν να φιμώσουν τόσο εκείνους που αναφέρουν το κυρίαρχο πρόβλημα της σεξουαλικής βίας, αλλά και εκείνους που βοηθούν θύματα βιασμού» , πρόσθεσε η HRW .

Διεθνώς η κυβέρνηση της Σομαλίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο βιασμός και η σεξουαλική βία κατά των γυναικών ” είναι εντελώς απαράδεκτα για τον πολιτισμό της  Σομαλίας » , αλλά έχει επίσης επανειλημμένως αρνηθεί να σχολιάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις .

Όπως επίσης, έχει επιμείνει ότι προστατεύει την ελευθερία του Τύπου .

(πηγή :http://www.aljazeera.com/news/africa/2013/12/cloneofsomali-woman-who-reported-rape-sentenced–2013129133153914393.html)

(μετάφραση/προσαρμογή Sylvia)

 

 

 

undefined

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο