Εκδήλωση – συζήτηση για τον νέο μεταναστευτικό κώδικα

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Φόρουμ Μεταναστών και την ΜΚΟ PRAKSIS διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα το νέο μεταναστευτικό κώδικα.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84 στην Τεχνόπολη, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013.

Ομιλητές ήταν ο Βασίλης Χρονόπουλος – Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Εσωτερικών, ο Γρηγόρης Τσιούκας – Επιστημονικός Συνεργάτης στο Συνήγορο του Πολίτη και ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης – Ελληνική ‘Ενωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη, οι οποίοι παρουσίασαν τον μεταναστευτικό κώδικα και απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού επί του θέματος.

Χαιρετισμούς απήυθυναν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο Μοαβία Μ. Αχμέντ, Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, η Μαρία Κουβέλη, Πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων και η εκπρόσωπος της Praksis Μαριανέλλα Κλώκα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αρκετός κόσμος κυρίως μετανάστες, θέλοντας να ενημερωθούν για το νέο μεταναστευτικό κώδικα, που σύμφωνα με όσα είπαν οι ομιλητές κυρίως μειώνει την γραφειοκρατία που ταλανίζει τους περισσότερους μετανάστες στην Ελλάδα, δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να αποκτήσουν βίζα ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, αναπροσαρμόζονται οι απαιτήσεις σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων και την απόδειξη συγκεκριμένου εισοδήματος λόγω της οικονομικής κρίσης που σαφώς έχει χτυπήσει και τους μετανάστες. Τα παιδιά των μεταναστών αποκτούν το δικαίωμα στα 18 τους χρόνια να αποκτήσουν αν θέλουν αυτοτελούς διάρκειας άδεια διαμονής, ενώ μέχρι τώρα ήταν ετήσια η άδεια και αν ήταν άνεργοι δεν μπορούσαν να έχουν άδεια παραμονης.

 Δυστυχώς το θέμα της ιθαγένειας δεν εντασσέται μέσα σε αυτό το νέο κώδικα και δεν αλλάζει κάτι, καθώς όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αποτελεί άλλη συζήτηση και εντάσσεται σε άλλο κώδικα. Το θέμα της ιθαγένειας είναι σαφέστατα κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα αφού υπάρχει όπως επεσήμαναν οι ομιλητές και ιδίως ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Λάμπρος Μπαλτσιώτης, μια φοβία του ελληνικού κράτους ως προς το θέμα αυτό.

Ακολούθησαν μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους που αναδείκνυαν την αγωνία τους για τις επερχόμενες αλλαγές , οι ερωτήσεις κυρίως σχετίζονταν με χρέη που πιθανόν έχουν. Τονίστηκε το γεγονός ότι κόβεται το επίδομα ανεργίας για έναν αλβανό μετανάστη όταν φεύγει ακόμη και για μια ημέρα από την Ελλάδα για να επισκεφτεί την Αλβανία, καθώς και το φλέγον ζήτημα με πολλές γυναίκες που εργάζονται εσωτερικές σε σπίτια για πολλά χρόνια και δεν μπορούν να αποδείξουν εύκολα τα πόσα χρόνια βρίσκονται στην Ελλάδα. Τέθηκαν ζητήματα όπως η δυσκολία επανένωσης οικογενειών καθώς για οικογένειες οπως είπαν οι ομιλητές που ζουν στην Αλβανία είναι πιο εύκολη η επανένωση αντιθέτως είναι πολύ δύσκολη για μετανάστες από το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές.

 Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πραγματικά υπέροχο θεατρικό δρώμενο, από τα παιδιά του 2ου Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, το οποίο λειτουργεί από το 1985 και όπου εφαρμόζονται τα προγράμματα των αντίστοιχων δημοσίων σχολείων, τα οποία προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των μαθητών. Ο καθηγήτης Γιώργος Σεραφιανός, τόνισε πριν το δρώμενο την ανάγκη στήριξης αυτών των σχολείων και την πραγματικά τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν αυτά τα παιδιά. Το θεατρικό δρώμενο “Ειρήνη reloaded” που παρουσιάστηκε είναι βασισμένο στην κωμωδία “Ειρήνη” του Αριστοφάνη. Τα παιδιά με το ταλέντο και τον αυθορμητισμό τους χάρισαν στο κοινό γέλια και χαμόγελα.

Το νέο κώδικα μπορείτε να τον δείτε ολόκληρο εδώ http://www.opengov.gr/ypes/?p=1943

Ενώ την πλήρη τοποθέτηση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μπορείτε να την διαβάσετε εδώ : www.hlhr.gr/images/site/1014/995_Kodikas_sxoliasmos.pdf

 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=ZmNbWoWlduw&feature=youtu.be","width":"800","height":"450"}

 

 

undefined

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο