Δίκη Τ. Θεοφίλου : προκλητικές ερωτήσεις από την έδρα προς τους μάρτυρες υπεράσπισης.

   Την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου στην δίκη του Τάσου Θεοφίλου κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι πράγματι αντιμετωπίστηκαν από την έδρα με προκλητικό τρόπο. Οι ερωτήσεις που τους έκανε ο πρόεδρος αλλά και η εισαγγελέας όχι μόνο ήταν εξωφρενικά άσχετες με την υπόθεση, αλλά ήταν ξεκάθαρος ο στόχος να υποτιμήσουν τους μάρτυρες να τους φέρουν σε δύσκολη θέση καθώς και να ενοχοποιήσουν τον Τάσο Θεοφίλου μόνο και μόνο λόγω της προσωπικής του πολιτικής ιδεολογίας.

Η έδρα ενημέρωθηκε από τους συνηγόρους για το κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης καθώς και για την σειρά που θα κατέθεταν πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Ο κατάλογος πέρα από τους φίλους και τους γονείς του Θεφίλου συμπεριλάμβανε πραγματογνώμονες και επιστήμονες.

Αρχικά εξετάστηκε μια σκηνογράφος σκηνοθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Θεοφίλου για την δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους με βάση ένα διήγημα, που  είχε γράψει ο ιδιος ο Θεφίλου και ειχε αναρτήσει στο σάητ του. Του ανέθεσε λοιπόν με την παραγωγή η σκηνοθέτης, να βρει κάποια πράγματα για το γύρισμα της ταινίας μέσα σε αυτά τα πράγματα ήταν και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ο πρόεδρος με προκλητικό τρόπο επέμενε διαρκώς να ρωτά την σκηνοθέτη γιατί ζήτησε να αγοράσει ο Θεοφίλου αλεξίσφαιρο γιλέκο, ξέρετε πότε το αγόρασε; έχετε αποδεικτικό για το πόσο αγορασε το αλεξίσφαιρο; ξέρετε που βρισκόταν στις 10/8 ο κατηγορούμενος; εμποδίζοντας την να ολοκληρώσει όσα ήθελε να καταθέσει για την σχέση της με τον κατηγορούμενο αλλά και με το ότι το διήγημα που είχε αναρτήσει ο Θεοφίλου μιλά για μια ληστεία.
 Το προκλητικότερο είναι ότι ο πρόεδρος ρωτά την μάρτυρα, “γιατί δεν γράφει μέσα το σενάριο για αλεξίσφαιρο;” η σκηνοθέτης του απαντά, ότι στο σενάριο δεν γράφουμε ποτέ τα κοστούμια, που θα φορέσουν οι ηθοποιοί, όπως δεν γράφει δύο παπούτσια και ενα πουκάμισο έτσι δεν γράφει και αλεξισφαιρο γιλέκο. Ο πρόεδρος τότε με ύφος ειρωνικό της λέει άρα άλλαξε το σενάριο στη συνέχεια; Όταν η σκηνοθέτης του απαντά πως σαφώς γινονται κατά την διάρκεια αλλαγές στο σενάριο και προστέθηκαν και δικές της ιδέες, τότε με ύφος Κολόμβου που ανακαλύπτει την Αμερική ο πρόεδρος λέει “έτσι, έτσι ακριβώς, δικές σας ιδέες και μπορεί να προσθέσατε ό,τι θέλατε”, παραποιώντας άμεσα τα όσα λεει η μάρτυρας.
Η μαρτυρας στη συνέχεια μετά από ερωτηση του συνηγόρου επιβεβαιώνει ότι τον Φεβρουράριο του 2012 είχε αναρτηθεί το διήγημα του Θεοφίλου που χει θέμα μια ληστεία και είχε την υπογραφή του,γεγονός που έδινε πρόσβαση στον καθένα στα στοιχεία αυτά. Τέλος είναι απαραίτητο να τονίσω ότι ο πρόεδρος αρνιόταν πεισματικά να πάρει στα χέρια του στοιχεία από την ταινία που χε φέρει η μάρτυρας μαζί της και φωτογραφίες που έδειχναν την χρήση που έγινε στην ταινία του αλεξίσφαιρου γιλέκου. Τέλος ο πρόεδρος ρωτάει την μάρτυρα αν ξέρει τα πολιτικά ιδεώδη και πιστεύω του κατηγορουμένου και εκείνη φανερά έκπληκτη με την ερώτηση του απαντά πως δεν προσπάθησε ο Θεοφίλου ποτέ να κρύψει την ιδεολογία του.

  Στη συνέχεια εξετάστηκε φίλος του Τ.Θεοφίλου με τον οποίο γνωρίστηκαν στη Λαμία. Στην περίπτωση αυτή η έδρα ήταν παραπάνω από προκλητική και προκατειλημμένη. Μέσα σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το πότε και πώς γνώρισε ο μάρτυρας τον κατηγορούμενο, πόσες φορές τον συνάντησε και άλλα παρόμοια, ακολούθησαν και οι εξής ερωτήσεις από τον πρόεδρο : “μαλλιά μακριά είχε;” “καπέλα γενικώς φορούσε;” “γνωρίζετε ότι δραστηριοποιούνταν στον αναρχικό χώρο;” Στην τελευταία ερώτηση όταν ο μάρτυρας απάντησε πως δεν ξέρει τι εννοεί με τον όρο δραστηριοποιούνταν, αλλά αυτό που γνώριζε ήταν ότι ο Θεοφίλου συμμετείχε σε καποιες συνελεύσεις και ότι δεν το έκρυψε αυτό ποτέ, ο πρόεδρος συνεχίζει ακάθεκτος ρωτώντας ” Γνωρίζετε βέβαια ότι μέσα στην ιδεολογία των αναρχικών είναι οι ληστείες και οι δολοφονίες έτσι;” ” ξέρετε αν έχει τελειώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις; αλήθεια εσείς έχετε κάνει την στρατιωτική σας θητεία;”, αφήνοντας πραγματικά άφωνους με την προκατάληψη του, όσους βρισκόμασταν στην αίθουσα . Τέλος αυτό που θέλησαν να επισημάνουν οι συνήγοροι μέσα από την κατάθεση του φίλου του Θεοφίλου είναι ότι ουδέποτε θέλησε να κρυφτεί στη Λαμία και μάλιστα καλούσε πολλές φορές κόσμο στο σπίτι του εκεί.


   Ακολουθεί η κατάθεση μιας γραφολόγου η οποία με επιστημονικά τεκμήρια επιβεβαιώνει ότι οι υπογραφές σε πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε στο σπίτι του κατηγορούμενου, αλλά και σε άλλες πλαστές που αποδίδονται στον κατηγορούμενο,  ταυτότητες με το όνομα Χαλκιάς,  ταυτότητα με το όνομα Θεοδώρου, οτι οι υπογραφές αυτές δεν ανήκουν σε καμιά περίπτωση στον Τάσο Θεοφίλου. Η εισαγγελέας λοιπόν προχωράει στην εξής παράλογη ερώτηση προς την πραγματογνώμονα : ” Πώς βρέθηκαν οι ταυτότητες αυτές τότε στο σπίτι του κατηγορουμένου;” Η γραφολόγος απάντα “εγώ εδώ ειμαι με την ιδιότητα του γραφολόγου τι ερώτηση είναι αυτή που μου κάνετε;” Παρεμβαίνει ο συνήγορος ζητώντας να υπάρξει σεβασμός προς την πραγματογνώμα και να μην την ρωτάει η έδρα παραλογίε,ς γιατί η κατηγορούσα αρχή έχει προσθέσει την κατηγορία της πλαστογραφίας στον Τάσο Θεοφίλου χωρίς να έχει παράσχει κανένα απολύτως στοιχείο ότι οι υπογραφές είναι δικές του. Ταυτοχρόνως στοιχεία που ζητήθηκαν από την γραφολόγο οπως για παράδειγμα η ταυτότητα ενός Διαμαντή δεν υπήρχαν πια και δεν της τα παρείχε κανείς για να μπορέσει να τα εξετάσει γραφολογικά και επιστημονικά. 

 Συνεχίζεται η κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης με μια βιολόγο γενετήστρια η οποία επιβεβαιώνει με διεθνείς δημοσιεύσεις και έρευνες πως η διαδικασία που ακολούθησαν για την ταυτοποίηση του dna του Θεοφίλου με εκείνο του καπέλου θεωρείται απόλυτα επισφαλής και αναξιόπιστη και μάλιστα αποτρέπουν τα δικαστηρία να το χρησιμοποιούν ως στοιχείο. Κοινώς οπως είπαν οι σύνηγοροι, το μοναδικό στοιχείο που έχει η κατηγορούσα αρχή είναι το DNA στο καπέλο, ένα καπέλο μάλιστα που όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες δεν υπήρχε αρχικά στον χώρο του εγκλήματος και ξεκάθαρα προστέθηκε μετά, θα μπορούσε να χει περάσει από παρά πολλά χέρια, και να έχει ένα σωρό διαφορετικά dna. Eπιπλέον η βιολόγος επισημαίνει το εξής πάρα πολύ σημαντικό :το πειστήριο και το δείγμα του υπόπτου εξετάστηκαν στο ίδιο βιολογικό εργαστήριο, πράγμα απαράδεκτο, αντιεπιστημονικό και σαφώς αυξάνει ραγδαία τις πιθανότητες επιμόλυνσεις και λάθους. Από την στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ένα κινητό αντικείμενο, όπως είναι το καπέλο είναι απολύτως πιθανό να γίνει μεταφορά dna. Στην διαδικασία εξέτασης της βιολόγου υπήρξε αρκετή ένταση καθώς ο πρόεδρος επέμενε να ρωτάει την μάρτυρα, πώς ειναι δυνατόν η συνάδελφος της αστυνόμος – βιολόγος, που υπέγραψε την συγκεκριμένη έκθεση του dna να δέχτηκε να κάνει κάτι τόσο αντιεπιστημονικό, αν τα πράγματα είναι οπως τα περιγράφει εκείνη. Η ερώτηση αυτή έγινε στην μάρτυρα πάρα πολλές φορές προκαλώντας της αγανάκτηση, καθώς οπως είπε στον πρόεδρο “τι ακριβώς ζητάτε από μένα να σας πω πως σκέφτεται κάποιος ή για το πώς κάνει κάποιος την δουλειά του; Θέλετε να μαντέψω τις διαθέσεις και τις σκέψεις άλλων ανθρώπων; “ Η έδρα φαινόταν πλήρως ανημέρωτη για το επιστημονικό κομμάτι ως προς το γενετικό υλικό και ότι τυφλά αποδεχτηκε αυτό που της παρείχε η αστυνομία. Οπώς επεσήμανε η μάρτυρας δεν περιγράφεται στην έκθεση τι υλικό εξετάστηκε, δεν αναφέρονται καν τι είδους κυτταρα εξετάστηκαν, ούτε καν από ποιον ιστό.

 Οι μαρτυρίες συνεχίζουν να καταδεικνύουν την σκευωρία καθώς και την  πρόχειρη, επισφαλή, αντιεπιστημονική διαδικασία που έχει ακολουθήσει η αντιτρομοκρατική και η κατηγορούσα αρχή.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Ιανουαρίου του 2014

 

 

 

 

 

 

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Σχόλια

12 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
12 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο