NSA, to protect and infect

Πηγή: http://rt.com/usa/appelbaum-30c3-nsa-snowden-986/

Ομιλία:

http://www.youtube.com/watch?v=b0w36GAyZIA

Appelbaum: η εκφοβιστική NSA θα σε κατασκοπεύει με κάθε δυνατό τρόπο

Ο ερευνητής θεμάτων ασφαλείας Jacob Appelbaum (twitter: @ioerror) αποκάλυψε λεπτομέρειες που αποκαλεί “αποκαρδιωτικά κοψοφλέβιες”, σχετικά με το πρόγραμμα κατασκοπίας του Εθνικού Οργανισμού Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), μιλώντας σε ένα συνέδριο υπολογιστών, στη Γερμανία τη Δευτέρα (30-12-2013) όπου και παρουσίασε αδημοσίευτα έως τότε αρχεία της NSA.

Ο Appelbaum ανήκει σε μία μικρή ομάδα ειδικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων που έχουν δει τα εμπιστευτικά έγγραφα των υπηρεσιών κατασκοπίας των ΗΠΑ, που πήρε νωρίτερα μέσα στο 2013 ο συμβασιούχος Edward Snowden, ενώ παλαιότερα εκπροσώπησε την ομάδα υπέρ της διαφάνειας Wikileaks σε ένα αμερικανικό συνέδριο χάκερς, το 2010. Αυτά αρκούν για να κατανοήσει ο καθένας ότι ο Appelbaum έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με εμπιστευτικές πληροφορίες από το μέσο πολίτη, κι έτσι, στην παρουσίασή του στο Chaos Communication Congress, στο Αμβούργο της Γερμανίας, αποκάλυψε ορισμένες από τις πλέον ξεδιάντροπες κατασκοπευτικές τακτικές που γνωρίζουμε μέσω διαρροών.

Η παρουσίαση έγινε με παράλληλη δημοσίευση ενός άρθρου στο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ο Appelbaum εξήγησε στην ωριαία διάλεξη με θέμα “To Protect and Infect” (“Για να προστατεύουν και να μολύνουν”, παρωδία του όρκου των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας των ΗΠΑ) ότι η NSA σαμποτάρει μυστικά επιχειρήσεις των ΗΠΑ εκμεταλλευόμενη εν κρυπτώ – και ίσως ορισμένες φορές με τη συνεργασία του ίδιου του κλάδου – τα τρωτά σημεία των προϊόντων μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Dell και Apple, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αποκάλυψε νέα, άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA που περιγράφουν λεπτομερώς τις τακτικές και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η NSA για να αναχαιτίζει τις επικοινωνίες κάθε κατοίκου της Γης.

Βασικά, η NSA θέλει να μπορεί να σας κατασκοπεύει. Και εάν διαθέτει 10 διαφορετικές επιλογές κατασκοπίας τις οποίες γνωρίζουμε, διαθέτουν 13 τρόπους για να το πράξουν και τους χρησιμοποιούν και τους 13. Και αυτό είναι αρκετά τρομακτικό.σχολίασε.

Βασικά, ο στόχος τους είναι να έχουν πλήρη παρακολούθηση (total surveillance) για τα πάντα τα οποία τους ενδιαφέρουν” είπε. “Δεν υπάρχει όριο στο τί θέλουν να κάνουν. Υπάρχει μερικές φορές όριο στη χρηματοδότηση που διαθέτουν, ενώ το πλήθος των πραγμάτων που μπορούν να κάνουν σε μεγάλη κλίμακα φαίνεται ότι απλά το κάνουν, χωρίς πολλές σκέψεις.”

Θα μπορούσαν σχεδόν σίγουρα να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτού του τηλεφώνου και να ανάψουν το μικρόφωνο” πρόσθεσε ο Appelbaum κάποια στιγμή, βάζοντας την μπαταρία στο κινητό του. “Χωρίς δικαστική εντολή, και αυτό, για μένα είναι πραγματικά τρομακτικό.”

Υποκαθιστούν την υποδομή στην οποία συνδέονται. Είναι σαν να αντικαθιστάς το δρόμο πάνω στον οποίο θα περπατούσαμε και προσθέτοντας σε αυτόν τόνους υλικού κατασκοπίαςτόνισε.

Ο δημοσιογράφος της Guardian Glenn Greenwald — ο οποίος επίσης εργάζεται πάνω στα αρχεία που αποκάλυψε ο Snowden — είχε πει τον Δεκέμβριο στην Κοινοβουλευτική Eπιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι θεωρεί ως απώτατο στόχο της NSA τηνκατάργηση της ιδιωτικότητας, παγκοσμίως.”

Για να τα καταφέρουν, πρόσθεσε ο Appelbaum, έχουν εξαπολύσει ένα πολυσχιδές σύστημα εργαλείων και τακτικών υποκλοπής, όχι μόνο μέσω χάκινγκ σε υπολογιστές μέσω ιών, αλλά και προσθέτοντας μικροσκοπικούς τηλεχειριζόμενους κοριούς σε συσκευές, ενώ ορισμένες φορές βασίζονται σε ακτίνες ραδιοφωνικών κυμάτων που τους επιτρέπουν την αναγνώριση ευαίσθητων πληροφοριών που στέλνονται από το ένα σύστημα στο άλλο. Εξήγησε ότι είναι ζήτημα ρουτίνας για την NSA η εκμετάλλευση των ελαττωμάτων υπολογιστικού κώδικα. Ωστόσο, οι διαρροές αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν ανοίξει κιβώτια μεταφορών και έχουν εγκαταστήσει δικά τους, κρυφά κατασκοπευτικά τσιπάκια πάνω στους υπολογιστές των στόχων τους.

Πέραν της NSA, αυτοί που γνωρίζουν τί συμβαίνει, τόνισε ο Appelbaum, είναι οι βιομηχανίες τεχνολογίας, οι συσκευές των οποίων περιέχουν τρόπους για να γίνεται εκμετάλλευση (exploits) από τις κυβερνήσεις όπως των ΗΠΑ.

Γαμιούνται” είπε ο Appelbaum “επειδή συνεργάζονται, όταν το κάνουν. Και γαμιούνται επειδή μας αφήνουν ευάλωτους, όταν το κάνουν.”

Μεταξύ των παραδειγμάτων που ανέφερε είναι το Apple iPhone -μία από τις δημοφιλέστερες κινητές συσκευές παγκοσμίως- το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί η NSA, σύμφωνα με ένα από τα απόρρητα έγγραφα, επιτρέποντας στις αρχές να παίρνουν με “αόρατο” τρόπο φωτογραφίες, να ανοίγουν το μικρόφωνο, να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα ή να ακούνε τα ηχητικά μηνύματα.

Εκτός από τη Dell, ανέφερε επίσης τις Western Digital, Seagate, Maxtor και Samsung, τα προϊόντα των οποίων επιτρέπουν την εκμετάλλευση από την NSA.

Στη συνέχεια έδειξε πώς η NSA συνδέεται με Wi-Fi σήματα ιδιωτών μέχρι και σε 8 μίλια (13 χμ) απόσταση, ενώ αυτό μπορεί να γίνει και με συσκευές τοποθετημένες σε τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα (drones). Απέδειξε επίσης ότι εισάγουν κατασκοπευτικά τσιπάκια μεγέθους ενός μυρμηγκιού σε καλώδια USB.

Εάν σας έλεγα ότι η NSA έχει τεχνολογία για να στέλνει ακτίνα ενέργειας σε σας και στους υπολογιστές που βρίσκονται κοντά σας;” ρώτησε ο Appelbaum. “Θα το πιστεύατε ή θα νομίζατε ότι είναι οι παρανοϊκές υποθέσεις ενός παράφρονα;”

Σε διαφάνειες που παρουσίασε ο Appelbaum, φαίνεται ότι η NSA πράγματι μπορεί να εκπέμψει ραδιοφωνικής συχνότητας ακτινοβολία σε συγκεκριμένους στόχους, που μπορούν να αποκωδικοποιήσουν εικόνες που δείχνει η οθόνη ενός υπολογιστή, ή το τί πληκτρολογείται σε αυτόν, μέσω μιας τεχνολογίας που μοιάζει με εκείνη του Ρώσσου εφευρέτη Leon Theremin, κατασκόπου της KGB. Ωστόσο η NSA μπορεί να στείλει κύματα έντασης 1 kW σε έναν στόχο, από απόσταση λίγων μέτρων.

Στοιχηματίζω ότι οι άνθρωποι του Hugo Chavez αναρωτιούνται τί προκάλεσε τον καρκίνο του” σχολίασε ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange, μαθαίνοντας τις πρόσφατες διαρροές για την NSA.

Μετάφραση / επιμέλεια: @ecpoir

Σημείωση: Δεν έχει γίνει πλήρης μετάφραση του άρθρου, αλλά επιλεγμένων σημείων, καθώς και προσθήκη ενός σημείου της ομιλίας που έλειπε.

Ο Jacob Appelbaum (@ioerror) είναι πολίτης των ΗΠΑ που έχει υποστεί σωρεία παρενοχλήσεων και εκφοβισμών από πολλούς κρατικούς φορείς εξαιτίας της σχέσης του με το Wikileaks και της δουλειάς του πάνω σε ζητήματα ασφάλειας, διαφάνειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σε παλαιότερη ομιλία του ανέφερε την παρενόχληση που δέχεται η μητέρα του καθώς και όσοι σχετίζονται μαζί του. Τους τελευταίους μήνες έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη Γερμανία, χωρίς να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο