Το δικαστήριο αθωώνει την βρετανική αστυνομία για την δολοφονία του άοπλου Μark Duggan

Το δικαστήριο ενόρκων διαπίστωσε ότι η αστυνομία του Λονδίνου νομίμως πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο άντρα τον Mark Duggan, ο θάνατος του οποίου οδήγησε στις χειρότερες ταραχές στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας . Η οικογένεια του άτυχου άντρα, έχει εξοργιστεί με την απόφαση του δικαστηρίου

Ο Mark Duggan , ετών29 , περικυκλώθηκε από την αστυνομία και πυροβολήθηκε στην Τότεναμ , στο βόρειο Λονδίνο στις 4 Αυγούστου 2011. Ο αστυνομικός ο οποίος έριξε τον μοιραίο πυροβολισμό κατέθεσε ότι είδε ένα όπλο στο δεξί χέρι του Duggan.

Ένα όπλο βρέθηκε αργότερα μερικά μέτρα από το σημείο όπου πέθανε ο Duggan πέθανε , αλλά ήταν τυλιγμένο σε μια κάλτσα και δεν ήταν απασφαλισμένο για πυροβολισμό.

Το δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη ότι, ο πυροβολισμός ήταν νόμιμος  και ότι ο Duggan είχε πετάξει το όπλο μακριά πριν να περικυκλωθεί από την αστυνομία .

Τα μέλη της οικογένειας και οι υποστηρικτές του Duggan , φώναζαν οργισμένοι  μετά την απόφαση που ανακοινώθηκε στο Royal Courts of Justice του Λονδίνου . Ο αδελφός του Duggan,  Shaun Hall αντέδρασε ενάντια στους ενόρκους καθώς έφευγαν από το δικαστήριο , ενώ άλλοι υποστηρικτές φώναζαν « δολοφόνοι» .

Ο θάνατος του Duggan είχε οδηγήσει σε μερικές από τις χειρότερες ταραχές που έχει ποτέ η Βρετανία. Ξεκίνησαν αρχικά με 100 άτομα που διαδήλωσαν στο αστυνομικό τμήμα της Τότεναμ, ζητώντας απαντήσεις σχετικά με τον πυροβολισμό .

Μέσα σε λίγες μέρες , ο κεντρικός δρόμος της Τότεναμ βρισκόταν στις φλόγες καθώς εκατοντάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους . Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλα μέρη της πρωτεύουσας και στις πόλεις Μπέρμιγχαμ , Λίβερπουλ και Μπρίστολ, και διήρκεσαν για περισσότερο από μία εβδομάδα .

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι είναι κακοποιοί και εγκληματίες καθώς και βανδαλισμούς, ενώ με την μετέπειτα καταστολή των διαδηλώσεων, εκατοντάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στη φυλακή, για ανύπαρκτα ή ήσσονος σημασίας αδικήματα.

“Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη , ”  δήλωσε έξω από το δικαστήριο ο αδελφός του Dugan, Shaun Hall , καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν «δεν υπάρχει δικαιοσύνη».
Η θεία του Duggan , η Carole Duggan , δήλωσε: «Η πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν ότι ο Μάρκος έχει εκτελεστεί . “

” Τον εκτέλεσαν και εξακολουθούμε να το πιστεύουμε. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να το αποδείξουμε μέχρι να μην μας μείνει ανάσα. Για την δικαιοσύνη, για τον Μαρκ, για τα παιδιά του”, πρόσθεσε .

 

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=Yuccijli6bg","width":"800","height":"450"}

 

(πηγη :http://www.aljazeera.com/news/europe/2014/01/uk-police-lawfully-shot-unarmed-man-inquest-201418192254676639.html)

(μετάφραση/προσαρμογή Sylvia)

 

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο