Προκαλούν οργή, οι κατεδαφίσεις σπιτιών γύρω από το στάδιο Μaracana στην Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ρίο ντε Τζανέιρο ( AFP ) – Μέσα σε σωρούς ερειπίων που μοιάζουν με το αποτέλεσμα ενός βομβαρδισμού , τυχαία αντικείμενα βρίσκονται πεταμένα σε διάφορα σημεία, μια παλιά πολυθρόνα , μια κούκλα , μερικά ρουχα…

Αυτά τα ερείπια ήταν μόλις πρόσφατα τα σπίτια οικογενειών που ζουν σε απόσταση αναπνοής από το Στάδιο Μαρακανά του Ρίο .
Αλλά οι διαμαρτυρίες τους έναντι της κατεδάφισης δεν εισακούστηκαν από κανέναν , καθώς οι αρχές της πόλης προχωρούν πεισματικά στην ανακαίνιση της περιοχής, πριν από το τσίρκο του Παγκόσμιου Κύπελλου κατασκηνώσει στην περιοχή τον Ιούνιο .

” Κοιμόμουν , όταν άτομα από το δημαρχείο χτύπησαν την πόρτα μου και με έβγαλαν έξω με τη βία – δεν είχα καν τον χρόνο να πάρω την ταυτότητα και τα χαρτιά μου , ” δηλώσε ο 33 χρονος Weber Garcez  στο AFP την Τετάρτη .

Ο Garcez ζει στη φαβέλα do Μetro, μια παραγκούπολη ακριβώς δίπλα στο Μαρακανά , το ναό του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 13 Ιουλίου .

«Όταν ήρθα εδώ χθες το βράδυ όλα τα υπάρχοντά μου ήταν κάτω από τα ερείπια που άφησαν οι μπουλντόζες του δημαρχείου “, δήλωσε ο 43χρονος οδηγός ταξί Uthant Viana .

b2ap3_thumbnail_8bd9010a1624a9f97aaf64760d01fae2953752da.jpg

Η κατεδάφιση την Τρίτη το πρωί έχει εξοργίσει τους ντόπιους , οι οποίοι αντέδρασαν μπλοκάροντας την πρόσβαση στην κυκλοφορία κατά μήκος της λεωφόρου Radial Oeste που λειτουργεί παράλληλα με το Maracana .
Το γήπεδο έχει υποστεί ήδη μια ανακαίνιση – που κόστισε περισσότερα από 450 εκατομμύρια δολάρια.

 Την Τρίτη το βράδυ , οι διαδηλωτές μπλόκαραν και πάλι τη λεωφόρο και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα .
Η δικηγόρος και ακτιβίστρια Eloisa Samy , η οποία παρέχει νομικές συμβουλές σε όσους έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους , συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού παιδιών , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ,ότι περίπου 637 οικογένειες που ζουν στην περιοχή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 2010 και μεταστεγάστηκαν από

οι αρχές της πόλης σε κοντινές πολυκατοικίες .

Ωστόσο, δεδομένου ότι περίπου 40 σπίτια  παραμένουν σε εκκρεμότητα για κατεδάφιση και έχουν αφεθεί κενά έχουν προσελκύσει καταληψίες και σήμερα περίπου 15 οικογένειες ζουν εκεί – παρόλο που το δημαρχείο έχει ανακοινώσει πως όλα θα κατεδαφιστούν ως το τέλος του Ιανουαρίου .

Ο τοπικός σύμβουλος Andre Santos λέει ότι « όλοι οι καταληψίες θα είναι σε θέση να βρουν καταφύγιο » με την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

” Ο δήμαρχος ήρθε πριν από δύο μήνες και μας υποσχέθηκε ένα σπίτι . Θέλω απλά ένα μέρος για να κοιμάμαι με την κόρη μου», λέει η Renata Lopes , μία 26 χρονη κοπέλα που της λείπουν όλα τα μπροστινά της δόντια .

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ούτως ή άλλως έτσι όπως είναι, πολύ λίγα και έχουμε πλέον πάρει τα πάντα από αυτούς, μην αφήνοντάς τους τίποτα. Θέλω να προκαλέσω την προσοχή των δημόσιων αρχών . Ο Δήμαρχος Eduardo Paes πρέπει να έρθει εδώ και να διαπραγματευτεί», λέει η Σάμι .

« Είναι η κερδοσκοπία των ακινήτων – . Θέλουν να χτίσουν ένα εμπορικό κέντρο εδώ και οι άνθρωποι της Βραζιλίας , οι φτωχοί , πρέπει να κάνουν θυσίες , ώστε τα πάντα να είναι καθαρά και τέλεια για το Παγκόσμιο Κύπελλο – κρύβουν την βρωμιά και την φτώχεια κάτω από το χαλί », λέει η Samy

.

Μετά από να κάνει ένα τηλεφώνημα , Samy αποκαλύπτει κάποια καλά νέα – ο αναπληρωτής γραμματέας του κράτους για τη στέγαση της ανέθεσε να συντάξει μια έκθεση για την κάτασταση κάθε οικογένειας.

Η είδηση ​​αντλεί χειροκροτήματα και κραυγές ” θα αντισταθούμε , θα αντισταθούμε ! “

Η Valeria da Silva , μια 38χρονη μητέρα οκτώ παιδιών ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 20 ετών,  ήδη συστεγάζεται με τα παιδιά της από το δημαρχείο .

Όμως, « ζούσαμε σαν τα σκυλιά» , λέει .

Το πιο μικρό από τα παιδιά της προσκολλάται πάνω της, καθώς η ίδια λέει πως δεν ξέρει πού θα καταλήξει .

b2ap3_thumbnail_fd676f7b0c2eec6bad6194bfe4a08d97287d228d.jpgb2ap3_thumbnail_37d74e1037d77029c5adcabcdc4ab3b3c1ba73c9.jpgb2ap3_thumbnail_2014-01-10T184215Z_1488273666_GM1EA1B07FL01_RTRMADP_3_BRAZIL.JPGb2ap3_thumbnail_cce9bfb86fabe000470f6a7067004219_original.jpg

Τον περασμένο Ιούνιο , η Βραζιλία κλονίστηκε από ένα εκατομμύριο περίπου ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα σε γιγάντιες διαδηλώσεις, για να απαιτήσουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και να διαμαρτυρηθούν για το κόστος των πολλών δισεκατομμυρίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου – και των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016 .

(πηγή :http://news.yahoo.com/brazil-39-maracana-evacuations-spark-ire-034139341.html)
(μετάφραση/προσαρμογή Sylvia)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο