Πρώην κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου μιλάει για τις άθλιες συνθήκες κράτησης

b2ap3_thumbnail_12655479t6.jpg

 

 

  Πρώην κρατούμενος, που έχει εκτίσει την ποινή του,  μιλάει για τον ψυχολογικό πόλεμο, τους ξυλοδαρμούς, τις κλίκες δεσμοφυλάκων, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και την πείνα στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου.

(στις αγκύλες η μεταφορά στα ελληνικά κάποιων όχι γνωστών κυπριακών λέξεων και εκφράσεων)

 

Οι συνθήκες διαβίωσης τούς έχουν λυγίσει, εάν δεν είσαι μέρος της κλίκας, τότε τελείωσες. «Έρχονται νέα παιδιά μέσα και ειδικά αν είναι ξένοι, τότε κατήσιη τους [να δεις τι παθαίνουν], ξυλοφόρτωμα, βιασμοί και ψυχολογικός πόλεμος» ομολογεί ο πρώην πρώην κρατούμενος των Κεντρικών Φυλακών.

«Ο μητσής [ο μικρός] που αυτοκτόνησε εχτές, έφαε άγριο ξύλο δύο φορές που [από] δεσμοφύλακες και επήε νοσοκομείο. Έγιναν καταγγελίες, μέχρι και στην Επίτροπο Διοικήσεως και όταν ζήτησε εξηγήσεις που [από] την διεύθυνση των φυλακών, της είπαν ότι εγλίστρησε μέσα στο ντους» ενώ η διεύθυνση ρώτησε χαρακτηριστικά την Επίτροπο «Εν να πιστέψεις τους εγκληματίες όξα εμάς; [τους εγκληματίες θα πιστέψεις ή εμάς]»

Ο συγκεκριμένος αλλοδαπός που έβαλε τέρμα στη ζωή του, θα έβγαινε έξω σε 22 μήνες, ενώ αιτήθηκε να του δοθεί χάρη τα Χριστούγεννα, αφού του είχε απομείνει πολύ λίγος καιρός για να συμπληρώσει την ποινή του, εντούτοις η αίτηση του δεν έγινε δεκτή.

«Μας έβαζαν στην πτέρυγα 4 που ουσιαστικά είναι απομόνωση, για το παραμικρό και όσο καιρό ήθελαν, χωρίς να δίνουν εξηγήσεις σε κανένα, ήταν στο χέρι τους. Δεν είχαν δικαίωμα να το κάμουν», συνεχίζει ο πρώην κρατούμενος, εξηγώντας τη  νοοτροπία που επικρατεί.

Μίλησε ακόμη για την τακτική δεσμοφυλάκων να χρηματίζονται προκειμένου, όπως κατήγγειλε,  να πραγματοποιούν χάρες σε ισοβίτες. «Ξυλοκοπούν κατάδικους με την παραμικρή αιτία, απλά και μόνο επειδή μπορούν.»

«Από τους 400 ας πούμε δεσμοφύλακες, μόνο οι 100 μας συμπεριφέρονταν σαν ανθρώπους».

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η διεύθυνση των φυλακών, άλλαξε πολλούς κανονισμούς, ασκώντας ψυχολογική βία στους κρατούμενους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά

Νηστικοί για 16 ώρες μέχρι το επόμενο γεύμα

Οι ώρες σίτισης, άλλαξαν και τα γεύματα προσφέρονται ως εξής

Πρωινό 07:00
Μεσημεριανό 11:30
Βραδινό: 15:00-16:00

«Μέναμε νηστικοί για 16 ώρες μέχρι να πάρουμε το επόμενο μας γεύμα, ενώ στην καντίνα έχει μόνο τσιπς και σοκολάτες. Ζητήσαμε έστω να μας φέρνουν κονσέρβες τόνου στην καντίνα, αν πεινάς το βράδυ, τουλάχιστον να πάρεις μία κονσέρβα να φας, αλλά μας αρνήθηκαν. Και εντάξει εγώ ήμουν μεγαλύτερος, έχει τόσα νεαρά παιδιά που χρειάζονται περισσότερο φαγητό, πρέπει να τρώνε πιο συχνά…τους λιμοκτονούν» και συνεχίζει «Δικαιούσαι, με βάση τους κανονισμούς των φυλακών, ειδικό διαιτολόγιο που καθορίζεται από την κατάσταση της υγείας σου, τη θρησκεία και πόσο δύσκολη είναι η εργασία σου μέσα στις φυλακές. Εν κόφτει  κανένα….[δεν ενδιαφέρεται κανείς]»

Μπορεί να περνούσαν μήνες για να δούμε τους δικούς μας…

«Δικαιούμασταν μέχρι 6 επισκέψεις το μήνα, οι ισοβίτες 8. Σε 5 ημέρες, δηλαδή για 400 κατάδικους εκεί που ήμουν εγώ, δικαιούμασταν 180 επισκέψεις στο σύνολο. Ποιοι να προλάβουν και ποιοι να μείνουν πίσω;» διερωτήθηκε.

«Τους είπαμε να βάλουν ακόμη 100 τραπέζια και έτσι θα μπορούσαν οι επισκέψεις να αυξηθούν σε 500 την εβδομάδα και αρνήθηκαν. Παίρνουν οι δικοί μας τηλέφωνο και δεν υπάρχουν ώρες για να βάλουν ραντεβού να έρτουν να μας δούν»

«Οι δεσμοφύλακες καθορίζουν  ποιοι δικαιούνται να βλέπουν τους δικούς τους έξω στην αυλή και ποιοι πίσω από ένα γυαλί και ένα τηλέφωνο, δεν υπάρχουν κριτήρια», όπως αναφέρει.

«Εάν τους πεις ότι θέλεις αν δεις το δικηγόρο σου, ως συνήθως η απάντηση είναι ότι τον επιάσαν τηλέφωνο [του τηλεφώνησαν] αλλά εν τους απάνταν [αλλά δεν απάντησε]»

Μαζί με όλα αυτά, περιόρισαν πρόσφατα και το χρόνο που βγαίνουν στην αυλή.

Καμία ευαισθησία

Η διεύθυνση και η πλειοψηφία των δεσμοφυλάκων, σύμφωνα με την καταγγελία του πρώην κατάδικου, δεν καταλαβαίνει από ανθρωπισμό.

«Είχαμε ένα φυλακισμένο, 67 χρονών, άρρωστο που επάγωνε την νύχτα και έβαλε μία μικρή σοπούα [σόμπα] μέσα στο κελί του, για να βράζει λίο [για να ζεσταίνεται λίγο].  Ήβραντην, επαρακάλαντους να μεν του την πιάσουν και επερηπέζαντον [την βρήκαν και ενώ τους παρακαλούσε να μην την πάρουν αυτοί τον κορόιδευαν]. Εννοείται ότι η σόμπα εξαφανίστηκε»

Συνθήκες υγιεινής

Οι ώρες που οι κρατούμενοι έχουν τρεχούμενο νερό, είναι από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ.

«Πώς μπορείς να πλύνεις το σώμα σου, να καθαρίσεις το κελί σου, όταν έχεις τέσσερις ώρες την ημέρα νερό; Υπάρχουν κατάδικοι που δουλέφκουν στην κουζίνα και τα εργαστήρια, που εν πολλά βρωμισμένα [που είναι πολύ βρώμικα], έρχεσαι πίσω και δεν έχεις νερό να πλυθείς, βρωμίζεις και αρρωστάς, είσαι γεμάτος μικρόβια. Πιο παλιά είχε σκόνη πλυσίματος που εμπορούσες να γοράσεις που [από] την κατίνα και να πλείνεις τα ρούχα σου στο σιέρι [χέρι]. Τωρά εν φέρνουν πλέον και σκέφτου έχουμε ένα πλυντήριο για να πιάμε ούλοι σειρά [σκέψου υπάρχει μόνο ένα πλυντήριο για να πάμε όλοι με τη σειρά], ποιος να προλάβει», ανέφερε.

themaonline

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο