Χρήσιμα addon για τον browser [Firefox]

 

1. Adblock Plus: Aπό τα πιο γνωστά addon, μπλοκάρει διαφημίσεις σε σχεδόν όλα τα site, και βοηθάει να “τρέχει” ο browser πιο γρήγορα (μιας και δε θα κατεβάζει τσάμπα δεδομένα, βλ. διαφημίσεις). Επίσης βοηθάει στη διασφάλιση της ανωνυμίας, καθώς δεν επιτρέπει το tracking από διαφημιστικές εταιρίες.
ΥΓ1: Υπάρχει και το Adblock Edge (για Firefox), το οποίο μπλοκάρει όλες τις διαφημίσεις που μπορεί, χωρίς να αφήνει καμία ανεξαιρέτως! (το Adblock Plus αφήνει να περνάνε ορισμένες διαφημίσεις, τις οποίες ονομάζει “acceptable ads”).
ΥΓ2: Υπάρχει και μια ελληνική λίστα μπλοκαρίσματος από το void.gr, εδώ, με οδηγίες εισαγωγής.
ΥΓ3: Και 2 λίστες η Adversity για να μπλοκάρει tracking sites και η Antisocial για να μπλοκάρει το tracking από Facebook σε άλλα site, και οι δυο δω.
2. Disconnect: Eίναι καθαρά για antitracking, μπλοκάροντας tracking sites, τα οποία παρακολουθούν την κίνηση στο internet και πουλάνε ότι δεδομένα βρούν σε διαφημιστικές εταιρίες κα. Έχει και επιλογή για κρυπτογράφηση των δεδομένων που αποστέλλονται στο διαδίκτυο.
Από τη σελίδα του: “Οι προσωπικές σας πληροφορίες πρέπει να είναι δικές σας. Αλλά αυτούς τους καιρούς χιλιάδες εταιρίες ανώνυμα συλλέγουν τις πληροφορίες σας στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβάνοντας τις σελίδες που επισκέπτεστε και τις αναζητήσεις που κάνετε. Συχνά αυτές οι προσωπικές πληροφορίες, μαζεύονται και πωλούνται δίχως την άδειά σας.”.
3. Hola: Αυτό  το addon, είναι για να ξεμπλοκάρει διάφορα μπλοκαρισμένα site, τα οποία είτε υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα (όπως πχ στο Youtube που αναφέρει “αυτό το βίντεο δεν είναι προσβάσιμο στη χώρα σας”), είτε για κάποιο λόγο είναι αδύνατη η πρόσβαση σε αυτά.
4. HTTPS Everywhere: Το συγκεκριμένο addon “αναγκάζει” τον browser να μπαίνει σε https:// αντί για http:// (δες δω), αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα που στέλνονται είναι κρυπτογραφημένα, άρα και προστατευμένα.
5. NoScript: Επιτρέπει την εκτέλεση JavaScript, Java και άλλου εκτελέσιμου περιεχόμενου μόνο από ιστότοπους που εμπιστεύεστε.
6. LastPass: Online password manager, καθώς οι κωδικοί είναι προτιμότερο να μην είναι αποθηκευμένοι στον Firefox, ή οποιοδήποτε άλλο browser, καθώς μέσω διαφόρων scripts μπορούν να υποκλαπούν. Το συγκεκριμένο addon αποθηκεύει τους κωδικούς online (μπορείς να τους βρεις παντού δηλαδή, σε όποιο υπολογιστή και αν είσαι), και κρυπτογραφούνται βάση του κύριου κωδικού που θα βάλετε (οπότε συστήνεται να είναι ένας μεγάλος και δύσκολος).
7. RequestPolicy: *δε συστήνεται για χρήστες που βαριούνται να ρυθμίζουν, καθώς έχει πολλές ρυθμίσεις για κάθε site που γίνεται επίσκεψη*. Για πιο πολύ ασφάλεια πάντως συστήνεται, καθώς μπλοκάρει από εικόνες μέχρι αναζητήσεις και ρωτάει σε κάθε περίπτωση αν θέλετε πραγματικά να ανοίξετε το site/link.
8. WOT (Web Of Trust): Ενημερώνει αν κάποιο link/σελίδα που πάμε να ανοίξουμε είναι έμπιστο/η, δηλαδή δεν έχει ιούς η σελίδα. Συντηρείται από την κοινότητά του, η οποία ενημερώνει και κάνει τα ratings των εκάστοτε σελιδών.

 

Αυτά είναι τα πιο απλά και βασικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος. Η πηγή είναι από το blog μου, όπου έχω βάλει και άλλο υλικό περί ανωνυμίας, αλλά σε αυτό το post είπα να επικεντρωθώ στα addon/πρόσθετα.

Πηγή: http://narcohypnosis.wordpress.com/2014/01/02/browser_addons_privacy/

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο