Το Ισραήλ ανησυχεί για τις αυξανόμενες επιτυχίες του μποϊκοτάζ

 

b2ap3_thumbnail_120724-israels-wall.jpg

 

 

Ιερουσαλήμ – Η ισραηλινή κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων έχουν θορυβηθεί από τις αυξανόμενες επιτυχίες του διεθνούς κινήματος  μποϋκοτάζ (BDS) και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των μέτρων της ΕΕ κατά των εξαγωγών από εβραϊκούς εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης .Υπουργοί της κυβέρνησης πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να καταλήξουν σε μια στρατηγική για την καταπολέμηση της αυξανόμενης διεθνούς εκστρατείας για μποϊκοτάζ των εμπορικών  συναλλαγών που συνδέονται με ισραηλινούς εποικισμούς, όπως ανέφερε η εφημερίδα Haaretz  την Παρασκευή 31/01.

Ομάδα  Ισραηλινών επιχειρηματιών έχει ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία προτρέποντας τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να κάνει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους για το καλό της οικονομίας .Στις τελευταίες εξελίξεις, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Νορβηγίας έβαλαν στη μαύρη λίστα  δύο ισραηλινές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή εποικισμών στην κατεχόμενη από το Iσραήλ, ανατολική  Ιερουσαλήμ ενώ η Αμερικανίδα ηθοποιός Scarlett Johansson παραιτήθηκε από πρέσβειρα της Oxfam  μέσα σε μια καταιγίδα αντιδράσεων εναντίον της διαφημιστικής καμπάνιας της για μια επιχείρηση που λειτουργεί σε εποικισμό που βρίσκεται στην κατεχόμενη  Δυτική Όχθη .

Αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν την  επιτυχία της εκστρατείας για μποϊκοτάζ των εμπορικών συναλλαγών που συνδέονται με εποικισμούς που έχουν ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 , και οι οποίοι έχουν χαρκτηρισθεί παράνομοι  από τη διεθνή κοινότητα. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα προχώρησε στο να μπλοκάρει όλες τις επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις σε κάθε ισραηλινή οντότητα που λειτουργεί πέρα από τα σύνορα του 1967 , πυροδοτώντας αυξανόμενη ανησυχία στο Ισραήλ .

Ο Lars Faaborg – Andersen , ο πρέσβης της ΕΕ στο Ισραήλ , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα ότι, εκτός από την συντονισμένη δράση από το σώμα , η συνεχής ανέγερση εποικισμών από το Ισραήλ  τροφοδοτεί ιδιωτικές κινήσεις για μποϊκοτάζ  προϊόντων και  υπηρεσιών που συνδέονται με τους εποικισμούς .Είπε επίσης ότι κάθε φορά που το Ισραήλ ανακοινώνει ένα νέο γύρο  κατασκευών (εποικισμών) αυξάνονται οι δράσεις στην Ευρώπη  που απαιτούν  ξεχωριστή σήμανση για τα προϊόντα που παράγονται στους εποικισμούς.

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Yair Lapid προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η κατάρρευση των τρεχουσών ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους θα μπορούσε να ενισχύσει το κίνημα για μποϊκοτάζ, αποσύρσεις και κυρώσεις ( BDS )  και να  δημιουργηθεί ένα πλήγμα για την οικονομία  και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι μια χώρα που εξαρτάται από τις εξαγωγές , με 33 τοις εκατό του εξωτερικού εμπορίου της να διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.”Η Ευρώπη είναι η κύρια αγορά μας », είπε . «Ακόμα και ένα 20 τοις εκατό πτώση στις συναλλαγές μας με την Ευρώπη θα σήμαινε ότι 9.800 εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν αμέσως”. “Ακόμη και ένα μερικό ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ θα γίνει αισθητό από κάθε Ισραηλινό  και το κόστος ζωής θα ανέβει “, πρόσθεσε. “Οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά περίπου 20 δισ. σέκελ ( 5.700 εκατομμύρια δολάρια / € 4.200.000.000 ) σε ετήσια βάση  και το ΑΕΠ θα πέσει κάποια 11 δισεκατομμύρια σέκελ”, είπε.

Τον περασμένο Μάιο , η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δημοσίευσε μια εκτίμηση των κοινοτικών εισαγωγών προϊόντων που παράγονται σε εποικισμούς , η οποία έφτανε τα 229 εκατ. ευρώ ετησίως .

 

Η  SodaStream  

 

BeX6CFQCQAARVhP.jpg

 

Ενώ ορισμένες ισραηλινές εταιρείες   έχουν συσταθεί στα κατεχόμενα για να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις, χαμηλά ενοίκια και δάνεια με ευνοϊκούς όρους , άλλοι το κάνουν για ιδεολογικούς λόγους , πιστεύοντας στην εβραϊκή θρησκευτική επιτακτική ανάγκη να κατοικηθεί η βιβλική γη. Η SodaStream, η εταιρεία που κατασκευάζει μηχανές κατασκευής σπιτικών αναψυκτικών,  που προσέλαβε την Scarlett Johansson ως βασικό πρόσωπο της διαφημιστικής της καμπάνιας , λέει ότι απλώς κληρονόμησε το εργοστάσιο στον εποικισμό Maale Adumim, ανατολικά της Ιερουσαλήμ , όταν απέκτησε την επιχείρηση το 2007.Ο Διευθύνων Σύμβουλος του εργοστασίου,Daniel Birnbaum, δήλωσε στην εβραϊκή εβδομαδιαία εφημερίδα της Ν. Υόρκης, The Forward, ότι δεν πρόκειται να αφήσει άνεργους τους υπαλλήλους του εργοστασίου για χάρη μιας πολιτικής ατζέντας. 

Σχολιάζοντας στη Haaretz , ο Αιγύπτιος-Βέλγος δημοσιογράφος Khaled Diab είπε ότι ενώ το μποϊκοτάζ θα μπορούσε να αλλάξει τη συμπεριφορά των εμπορικών επιχειρήσεων είναι απίθανο να αλλάξει την πολιτική του κράτους. Η ταινία  ” Χαμένοι στην μετάφραση ”  έδωσε στην Scarlett Johansson παγκόσμια φήμη.  Μήπως ο τελευταίος ρόλος της  ηθοποιού – “Χαμένη στα κατεχόμενα” – της προσφέρει μια παγκόσμια κακή φήμη”; ρώτησε .” Ακόμα και στο αποκορύφωμα των αντι – απαρτχάιντ κυρώσεων, η Νότια Αφρική κατάφερε να βρει   εναλλακτικές λύσεις  και άρχισε μια διαδικασία επαναπροσανατολισμού της οικονομίας της και την εξεύρεση εναλλακτικών εμπορικών εταίρων . “Επιπλέον, οι κυρώσεις είχαν κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες”, πρόσθεσε. “Για παράδειγμα, ανάγκασαν τη χώρα να καινοτομεί περισσότερο, όπως στην ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών τεχνολογιών . ” Όπως και με τη Νότια Αφρική, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τερματίσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ μέχρι να τερματιστεί η κατοχή , η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η πιο αποτελεσματική οικονομική δράση που θα μπορούσε να λάβει κανείς για τον τερματισμό της κατοχής . “

 

ΠΗΓΗ: AFP

Στηρίξτε το omniatv:

  • Θέματα:
  • BDS

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο