Venezuela 940ec

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη βία στη Βενεζουέλα;

Όπως είναι πλέον γνωστό, η βίαιη κατάληξη των φοιτητικών διαδηλώσεων της 12ης Φεβρουαρίου στο Καράκας, άφησε πίσω της τρείς νεκρούς και κάποιες δεκάδες τραυματίες. Δύο από τους νεκρούς ήταν από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ένας από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Ακολουθώντας την πεπατημένη της πόλωσης, οι πολιτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας ξόδεψαν το τελευταίο 24ωρο αλληλοκατηγορούμενες για το ξέσπασμα βίας. Όσον αφορά τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , κάθε φατρία παρέχει συγκινητικά μνημεία πεσόντων, ενώ αγνοεί παντελώς τους νεκρούς της άλλης πλευράς. Όπως όλα δείχνουν, στη Βενεζουέλα αυτή την στιγμή λίγοι ενδιαφέρονται για την παροχή αντικειμενικής ανάλυσης.

Μπορούμε, μόνο από τις διαθέσιμες πληροφορίες,  να εξάγουμε λογικά συμπεράσματα για τη βία της Τετάρτης; Θα κάνουμε μια προσπάθεια να σχετίσουμε αυτό που συνέβη, με αυτά που γνωρίζουμε για το σύνολο των μεγάλων πολιτικών συμφερόντων.

Έχει συμφέρον ο Maduro από την βίαιη αντιμετώπιση της πορείας;

Η κυβέρνηση Maduro ελέγχει όλους τους κλάδους της εθνικής κυβέρνησης, την πλειοψηφία των κρατικών και τοπικών κυβερνήσεων, το στρατό καθώς και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία η οποία είναι η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της Βενεζουέλας . Εδώ και δύο μήνες απολαμβάνει μια εκλογική νίκη που έδωσε τέλος στη δημόσια αμφισβήτηση της νομιμότητάς της. Τέλος , μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, η αντιπολίτευση έχει επιβαρυνθεί με εσωτερικές συγκρούσεις και διαιρείται σχετικά με το τι πορεία θα πρέπει να λάβει κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια .

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Maduro δεν είναι σε ιδιαίτερα ευάλωτη πολιτική θέση και δεν θα είχε κανένα όφελος δίνοντας βίαιη απάντηση σε μια  μετρίου μεγέθους (10.000 συμμετέχοντες) μαθητική πορεία. Απεναντίας, μία τέτοια αντιμετώπιση θα ήταν η αφορμή για να οργανωθεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης μία μεγάλης κλίμακας αντικυβερνητική κινητοποίηση . Επιπλέον, η βία θα τραβούσε αρνητική διεθνή προσοχή και θα ενίσχυε την ιστορία του “κακοποιού κράτους”, που οι επικριτές έχουν χρησιμοποιήσει για την απεικόνιση της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων .

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Maduro έχει διαχειριστεί καταστάσεις με τρόπο που δεν ενισχύει την εικόνα της. Χθες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, διέκοψε την εκπομπή του Κολομβιανού τηλεοπτικού σταθμού NTN24, ενώ παρείχε ζωντανή κάλυψη με το γνωστό μεροληπτικό στυλ. Από την στιγμή που η αντικυβερνητική θέση του συγκεκριμένου σταθμού είναι γνωστή, μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει η διακοπή, παρά η συνέχεια της ροής του.

Τα υπόλοιπα ΜΜΕ της Βενεζουέλας έδειξαν σημάδια αυτολογοκρισίας όλο το απόγευμα, περιορίζοντας τις μεταδόσεις του σε σαπουνόπερες, αθλητικές εκπομπές ή κυβερνητικές δηλώσεις.

Πολύ χειρότερα, έχει αναφερθεί ότι το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα διέταξε τη σύλληψη του Leopoldo López με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της τρομοκρατίας, πράγμα που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Αν αυτό ισχύει, τότε πρόκειται για ένα είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος της κυβέρνησης Maduro, που θα μετατρέψει τον López μάρτυρα της αντιπολίτευσης και να επιταχύνει σοβαρές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Ήταν ο Maduro υπεύθυνος για τη βία;

Σε μια βραδινή συνέντευξη τύπου ο Leopoldo López είπε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που οργανώνει,  χρηματοδοτεί και οπλίζει τους ταραξίες. Επεσήμανε επίσης ότι Maduro είχε πει την προηγούμενη μέρα ότι κάποιος θα πεθάνει. «Είναι σύμπτωση ότι ο  Maduro το προέβλεψε μια μέρα πριν; Ίσως ήξερε κάτι!” και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη βία στο τέλος της πορείας της “έπεσαν οι μάσκες” της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στο NTN24 είπε ότι «η βία που βλέπουμε στους δρόμους δεν είναι το αποτέλεσμα των ανθρώπων που διαμαρτύρονται, είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης των οργανωμένων ορδών του Maduro προς τους πολίτες που έχουν απηυδήσει με την ανικανότητα και τις καταχρήσεις αυτής της κυβέρνησης.

Τι συμφέρον έχει ο Leopoldo López από την βία;

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας δεν ελέγχει επί του παρόντος τα θεσμικά όργανα της εθνικής κυβέρνησης, αλλά μια μειονότητα κρατικών και δημοτικών αρχών. Επιπλέον, μετά την προ διμήνου ήττα τις στις κάλπες, κλυδωνίζεται χωρίς σαφή κατεύθυνση. Υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια με την ηγεσία του Henrique Capriles Radonski, αλλά δεν είναι σαφές ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν.

Ο  Capriles, δίνοντας τα χέρια με τον Maduro τον Ιανουάριο, όχι μόνο υιοθέτησε μια πιο διαλλακτική στάση, αλλά σιωπηρά αναγνώρισε τη νομιμότητα του Maduro. Από την άλλη ο Leopoldo López και η Μαρία Corina Machado έχουν λάβει σκληρή γραμμή να εργάζονται έξω από το Mesa de Unidad Democrática (MUD). Έχουν δημιουργήσει ένα κίνημα, χρησιμοποιώντας το hashtag #lasalida, που στα ισπανικά σημαίνει τόσο “έξοδος” και “λύση”. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο López δήλωσε ότι επιδιώκει την απομάκρυνση του Maduro από την προεδρεία με ειρηνικά και συνταγματικά μέσα.

Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η οδός της διαμαρτυρίας. Οι πορείες που διοργανώθηκαν μέσο του #lasalida τις τελευταίες εβδομάδες είναι λίγες. Ωστόσο οι συλλήψεις και η βία στις διαδηλώσεις στη Μέριδα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέστειλαν την κινητοποίηση ανθρώπων για τη χθεσινή πορεία. Πράγματι, η βία κινητοποιείται με έναν τρόπο που μπορεί να δει σε ορισμένα tweets των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι τέσσερις ώρες.

Escualidox Reload @EscualidoReload 11 ώρες

hoy me pegaron una pedrada en la espalda , un cascazo por la nariz , trague bomba lacrimogena , cargue al que chamo fallecio , y que tu hiciste ;

[σήμερα χτυπήθηκα πισώπλατα από πέτρα, στη μύτη από κράνος, ανέπνευσα δακρυγόνα και μετέφερα το παιδί που πέθανε κι εσύ τι έκανες;]

Carmen Beatriz Ferná @carmenbeat 39m

Confío en que ayer muchas conciencias habrán Dicho como Saramago ” hasta aquí  llegado ” …

[Πιστεύω ότι χθες συνειδητά έπρεπε να έχουμε πει, όπως ο Saramago “φτάνει πια” …]

Χωρίς αμφιβολία, από πολιτικής άποψης, ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για τη χθεσινή βία ήταν ο López. Στη συνέντευξη τύπου του επέδειξε ενέργεια και ορμή που έλειπε από το MUD και τον Capriles τους τελευταίους μήνες . Τέλος ανακοίνωσε θριαμβευτικά, εν μέσω χειροκροτημάτων, ότι το κίνημα “πρόκειται να συνεχιστεί , πρόκειται να αυξηθεί .”

Ήταν ο López υπεύθυνος για τη βία;

Ο López φρόντισε, τόσο πριν, όσο και κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων, να ζητήσει από τους μαθητές να παρελαύνουν ειρηνικά. Από την άλλη συνδυάζοντας ένα κίνημα, του οποίου το σύνθημα είναι #lasalida και οργανώνοντας μια διαδρομή από την πλατεία Venezuela Parque Carabobo, αύξησε τις πιθανότητες βίαιων ξεσπασμάτων. Για τους γνωρίζοντες την πολιτική γεωγραφία της Βενεζουέλας, ήταν δεδομένο ότι η πορεία, αφού θα κινούνταν σε φιλοκυβερνητικό προμαχώνα, θα τελούσε υπό την απειλή επιθέσεων. Και πράγματι, πολλοί γνωστοί μου συμπαθούντες την αντιπολίτευση, δεν άφησαν τα παιδιά τους να πάνε στην πορεία, επειδή θεώρησαν βέβαιες τις ταραχές, δεδομένης της διαδρομής της.

Αλλά εδώ πάλι, το να οργανώσεις μια πορεία στην οποία είναι πιθανό ότι θα προκύψουν επεισόδια, είναι διαφορετικό από το να είσαι άμεσα ένοχος. Εκτός από τις αφηρημένες κατηγορίες της συνωμοσίας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι ο López συντόνισε άμεσα ή οργάνωσε τα επεισόδια. Το σχέδιό του ήταν να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για να κάνει λάθη και να χρησιμοποιήσει αυτά τα λάθη για να αυξήσει το ρεύμα του. Από την άλλη, αδιάσειστα στοιχεία για την ύπαρξη ενός παράνομου σχεδίου, δεν υπάρχουν.

Συμπέρασμα.

Εν ολίγοις, ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι ο Maduro ή ο López  είχε τον άμεσο και κάθετο συντονισμός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν κοινωνιολογικά αναγκαίο για τα αποτελέσματα που είδαμε την Τετάρτη. Είναι απολύτως εύλογο ότι μετά την λήξη της πορείας, ομάδες ριζοσπαστικών φοιτητών παρέμειναν τριγύρω για να προκαλέσουν επεισόδια. Και είναι επίσης απολύτως εύλογο ότι φιλοκυβερνητικοί ανέλαβαν να υπερασπιστούν ηρωικά την επανάσταση τους.

Παρ ‘όλα αυτά, τόσο ο Maduro και ο López αξίζουν έντονη κριτική. Η κυβέρνηση Maduro , όπως και η κυβέρνηση Τσάβες πριν από αυτόν, θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να χαλιναγωγήσει τις ομάδες που έχουν συχνά επιτεθεί σε πορείες της αντιπολίτευσης.

Οι εκκλήσεις του Leopoldo López για ειρηνική κινητοποίηση ήταν ανειλικρινής, όταν σκοπός των πράξεων του φαίνεται να ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων για ακούσια βία. Είναι υπεύθυνος για την παρακίνηση φοιτητικών διαδηλώσεων στη γραμμή του πυρός, με σκοπό τα συμφέροντα της χώρας, όπως εκείνος τα εννοεί. Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις να διέπουν τις κινήσεις του, εκτός από τον εξαναγκασμό του Maduro σε παραίτηση, φαίνεται ότι οι προσπάθειές του θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτύχουν όπως συνέβη το 2004.

Πηγή : http://venezuelablog.tumblr.com/post/76591076425/who-was-responsible-for-yesterdays-violence-in#notes

Μετάφραση – Προσαρμογή : tr.libre

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments