10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Ο Ασκός του Αιόλου

b2ap3_thumbnail_asko-aiolou.pngb2ap3_thumbnail_ti-kanoume.jpg

 

 Ο “Ασκός του Αιόλου” είναι ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της διαχείρισης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα αφορά στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και των εθνικών και πολυεθνικών εταιριών να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα στα βουνά όλης της χώρας. Θα αφορά, επίσης, στην αντίσταση που προβάλουν στην παραπάνω πολιτική και συμφέροντα οι τοπικές κοινωνίες και στο κατά πόσο, τελικά, η προώθηση ή μη της “Πράσινης Ανάπτυξης” γίνεται με όρους ευνοϊκούς προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η σφαιρική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών για το τι είναι η αιολική ενέργεια, ποιες είναι οι θυσίες που αυτή απαιτεί, ποιο είναι το οικονομικό παρασκήνιο και τι θα σημάνει για τις τοπικές κοινωνίες και τα οικοσυστήματα η δημιουργία αιολικών πάρκων.

Η ταινία μας ευελπιστεί, εν τέλει, να ξεπεράσει μια απλοϊκή απάντηση με μαθηματικούς όρους στον λόγο οικονομικό συμφέρον/οικολογική ευαισθησία, αλλά την ενδιαφέρει να θέσει στο επίκεντρο την εύρυθμη διαιώνιση της φύσης καθεαυτής: τη διαλεκτική δηλαδή σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Διανύουμε μια περίοδο όπου η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον έχει επιβαρύνει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη. Σ’ αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι η συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έπρεπε να λαμβάνει χώρα καθημερινά στον δημόσιο διάλογο και η ενημέρωση των πολιτών να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική. Αντ’ αυτού, πιστεύουμε, ότι ο κοινωνικός διάλογος όχι μόνο είναι επιφανειακός, αλλά και εσκεμμένα διαστρεβλωμένος, ειδικά, όταν μιλάμε για την μετάβαση από τις εχθρικές προς τη φύση και τον άνθρωπο μορφές ενέργειας προς τις ηπιότερες και περιβαλλοντικά ευνοϊκότερες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι εύκολο, διάφορα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, να συμπαρασύρουν την “κοινή γνώμη” προς μια κατεύθυνση που αυτά επιθυμούν: επιχειρηματολογώντας είτε προς όξυνση των οικονομικών, είτε προς εκμετάλλευση των οικολογικών κοινωνικών αντανακλαστικών. Απέναντι σ’ αυτή τη συνθήκη, η δικιά μας βούληση είναι να σταχυολογήσουμε την κοινωνική αναγκαιότητα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα να ενημερώσουμε και για το πώς το παραπάνω μετατρέπεται σε μια έντεχνη “φίλο-οικολογική” ρητορική προς επίρρωση των συγκεκριμένων συμφερόντων.

Στόχος είναι η παραγωγή ενός οπτικοακουστικού έργου, διάρκειας 60-90 λεπτών, το οποίο θα είναι γυρισμένο σε περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί πρόθεση ή έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατασκευή αιολικών πάρκων. Επιδιώκουμε να επισκεφτούμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ώστε να καταδείξουμε ότι το ζήτημα αφορά ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και ότι οι κατασκευές εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλάνο. Επιπρόσθετα, επιθυμούμε να αναδείξουμε και να μεταδώσουμε την εικόνα της συλλογικής αντίστασης μεγάλης μερίδας των τοπικών κοινωνιών, δίνοντάς τους φωνή ώστε να εξηγήσουν οι ίδιοι οι αντιστεκόμενοι τους λόγους για τους οποίους είναι αρνητικοί την κατασκευή των αιολικών πάρκων.

 

{"video":"https://vimeo.com/84851793","width":"800","height":"450"}

 

Επισκεφθείτε μας στο: http://askosaiolou.com/

Επικοινωνήστε μαζί μας: [email protected]

Στηρίξτε την έρευνα: http://askosaiolou.com/#!?page_id=14

0
0
votes
Article Rating

Σχόλια

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
0 0 votes
Article Rating
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο