Γιάννης Ραχιώτης: “Πογκρόμ επιθέσεων εναντίον των Τούρκων αγωνιστών”

adedy.jpg

 

 

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στην ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τη σύλληψη  τεσσάρων Τούρκων αγωνιστών πολιτικών προσφύγων στην περιοχή του Γκύζη, στις 10 Φεβρουαρίου.  Στη συνέντευξη που διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν παραβρέθηκαν οι συνήγοροι των συλληφθέντων, Αλέκα Ζορμπαλά και Γιάννης Ραχιώτης.

Οι  συνήγοροι των κρατουμένων  έκαναν έκκληση  για  την προστασία της ζωής  των τεσσάρων Τούρκων πολιτικών προσφύγων που έχουν συλληφθεί  γιατί στην περίπτωση που θα εκδοθούν στην Τουρκία η ζωή τους κινδυνεύει άμεσα. Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν  συνέχεια στο «πογκρόμ» (όπως το χαρακτήρισε ο Γ. Ραχιώτης) των επιθέσεων του ελληνικού κράτους εναντίον των Τούρκων αγωνιστών.

Να θυμίσουμε ότι σχεδόν όλοι  οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν έρθει μέσα σε ένα χρόνο αντιμέτωποι με απειλές,  εφόδους σε σπίτια,  εκδόσεις, απαγωγή μέσα από το δρόμο, προσαγωγές, βασανιστήρια και συλλήψεις. Μέσα στο 2013 έχουν γίνει 16 διώξεις και δίκες Τούρκων πολιτικών προσφύγων.

Η Αλέκα Ζορμπαλά μίλησε για την ελλειπτική δικογραφία και τα αβάσιμα στοιχεία ανάμεσα στα οποία είναι ότι χαρακτηρίζουν ως ιδρυτές «τρομοκρατικής οργάνωσης» κάποιους από τους συλληφθέντες που ήταν σε παιδική ηλικία όταν υποτίθεται ότι ιδρύθηκε η οργάνωση,  και εξέφρασε την ανησυχία της για η μεταφορά των τεσσάρων κρατουμένων σε φυλακές τεσσάρων διαφορετικών πόλεων,   γεγονός που θα τους εμποδίσει να έχουν επαφή με  τους δικούς τους ανθρώπους και τους δικηγόρους τους και θα εμποδίσει  την οργάνωση της υπεράσπισής τους. 

Συγκεκριμένα o  Χουσεΐν Φεβζί  μεταφέρθηκε στη  Θεσσαλονίκη, ο  Cengiz Bayir στις φυλακές Λάρισας, ο Bilgehan Karpat θα μεταφερθεί στις φυλακές του Ναυπλίου και ο Mechmet Ali Yilmaz (Murat Kurkut ), θα μεταφερθεί στις φυλακές των Ιωαννίνων.

Ο Γιάννης Ραχιώτης  χαρακτήρισε  τη  σύλληψη   στο Γκύζη  ως το τελευταίο επεισόδιο ενός πογκρόμ  που έχει εξαπολύσει το ελληνικό κράτος εναντίον των Τούρκων αριστερών αγωνιστών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Επίσης, τονίζει πως νομικά πρόκειται για μια υπόθεση οπλοκατοχής και τίποτα άλλο, η  οποία όμως, κάτω από τις εντολές και τις υποδείξεις της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας αλλά και της Αμερικανικής Πρεσβείας, μετατράπηκε σε μεγάλο αριθμό κατηγοριών με προεξάρχουσα την κατηγορία για τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο στη δικογραφία που να μπορεί να υποστηρίξει αυτό που εδώ ονομάζεται «τρομοκρατική οργάνωση». Ο Γ. Ραχιώτης   κατήγγειλε επίσης  τον  βασανισμό ,ειδικά ενός από τους κρατουμένους , τη βίαιη απόσπαση DNA – που απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία –  τα ειδικά σιδερένια κλουβιά στα οποία είχαν κλείσει κάθε έναν από τους κρατούμενους στην αντιτρομοκρατική  αλλά και για τα καψόνια που υφίστανται οι δικηγόροι όταν ζητούν να επισκεφτούν τους συλληφθέντες.

Συνεχίζοντας είπε ότι οι -φιλικά προσκείμενοι προς το κράτος – δημοσιογράφοι που γράφουν άρθρα στα οποία επαίρονται για τη συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών για τη σύλληψη αυτών των ανθρώπων αλλά και για τη συνεργασία που έλαβαν από τον αμερικανικό παράγοντα, στην ουσία επαίρονται για την έλλειψη αξιοπρέπειας και για το ότι δεν ασχολούνται με τα θέματα της χώρας τους αλλά λειτουργούν εργολαβικά για τις μυστικές υπηρεσίες.  

Μέσα στις επόμενες ενέργειες των δικηγόρων θα είναι, όπως δήλωσαν, να προσπαθήσουν για τη μεταφορά των τεσσάρων  κρατουμένων σε φυλακές της Αθήνας έτσι ώστε να γίνει δυνατή η οργάνωση της υπεράσπισής τους.

 

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου:

Συνέντευξη τύπου για τη σύλληψη Τούρκων πολιτικών προσφύγων from Omnia TV on Vimeo.

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments