O « Σοβιετικός Στρατιώτης » – ένα μνημείο για την συλλογική θυσία του σοβιετικού στρατού ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις – ανατράπηκε στη δυτική Ουκρανία. Το γεγονός αυτό ακολουθησε την πτώση δύο δωδεκάδων αγαλμάτων του Λένιν σε ολόκληρη τη χώρα .

Η πτώση του μνήμειου του  « Σοβιετικού Στρατιώτη », στην πόλη Stryi , στην περιοχή Lvov,  γυρίζει μια νέα σελίδα στο χάος που κατέλαβε το έθνος , από το Νοέμβριο , και έχει πάρει επικίνδυνα εθνικιστικές τάσεις κατά το προηγούμενο δεκαπενθήμερο .

Ο δικτυακός τόπος της διοίκησης της πόλης αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του μνημείου , που χτίστηκε το 1965 ως ένα κομμάτι που συνόδευε δύο άλλα αντικείμενα : έναν οβελίσκο με χαρακτικά του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και την Αιώνια Φλόγα πάνω από τον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη .

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το αν έχει δοθεί παραγγελία για την αφαίρεσή του.

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=pAi6fgkP29U#t=19","width":"800","height":"450"}

Το περιστατικό ακολουθεί την αποσυναρμολόγηση περίπου 25 αγαλμάτων του Λένιν , του ηγέτη της επανάστασης του 1917 που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της ΕΣΣΔ .

Αποτελεί ένα από το τελευταίο σε μια σειρά από τέτοια περιστατικά , στην πόλη Dnepropetrovsk , όπου άνθρωποι κρατούσαν σχοινιά και ένα πριόνι , πριν πηδήξουν πάνω στο άγαλμα – ακριβώς όπως έκαναν κάποιοι στο Ιράκ, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν έχασε την εξουσία . Η επιγραφή του μνημείου στη συνέχεια αφαιρέθηκε γράμμα προς γράμμα, τα οποία οι εξεγερμένοι κράτησαν ως αναμνηστικά .

b2ap3_thumbnail_BhB6MeaCAAAJZZR.jpg
Αφού ανατράπηκε  το άγαλμα , το Δημοτικό Συμβούλιο μετονόμασε την πλατεία Λένιν στο Dnepropetrovsk σε Πλατεία Ηρώων της Μαϊντάν .
Την  Κυριακή η ουκρανική Rada αποφάσισε να αφαιρέσει την χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, κάτι που θα ισχύσει και για άλλες περιφερειακές γλώσσες. Η ρωσική γλώσσα, όμως , σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 έδειξε ότι σχεδόν το 30 τοις εκατό της Ουκρανίας θεωρεί τη ρωσική ως μητρική γλώσσα του – και σχεδόν το 15 ​​τοις εκατό από αυτούς είναι Ουκρανοί .

Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα δεν είχε ποτέ επίσημο χαρακτήρα , της δόθηκε περιφερειακή ισχύ το 2012 στα νοτιο-ανατολικά της χώρας .

Ο καταργηθείς νόμος σχετικά με τη χρήση των περιφερειακών γλωσσών, αποτέλεσε τον άσο στην εκστρατεία του Προέδρου Γιανούκοβιτς, καθώς είχε ο ίδιος προσπαθήσει να καταπολεμήσει την ιδέα  που είχε δημιουργηθεί, από τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο – ότι η ουκρανική γλώσσα, πρέπει να κυριαρχήσει πάνω σε όλους τους τομείς και τα πεδία της ζωής .

b2ap3_thumbnail_1.si.jpg

Μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό κανάλι στο UBR Kharkov , ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς ανέφερε :

«Ό, τι συμβαίνει σήμερα είναι, κατά κύριο λόγο σχετίζεται, με βανδαλισμούς , ληστείες και ένα πραξικόπημα » . Ο πρόεδρος περιέγραψε τα γεγονότα ως την χειρότερη πολιτική κρίση της χώρας στη σύγχρονη ιστορία και τα συνέκρινε με την άνοδο της ναζιστικής ιδεολογίας στη δεκαετία του 1930 .

«Βλέπουμε τώρα τα ίδια πράγματα που είχαν συμβει στη δεκαετία του 1930 , όταν οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία. Είχαν απαγορεύσει τα πολιτικά κόμματα…Τα ίδια συμβαίνουν και τώρα, απαγορεύουν, χτυπούν ανθρώπους, καίνε γραφεία» είπε .

Αν και η Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου , και η χώρα στο σύνολό της , θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εμπεριείχε μια σειρά από διαφορετικές ομάδες και απόψεις κατά την έναρξη των μαζικών ταραχών , η λεγόμενη Δεξιά έχει αρχίσει να διαδραματίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην εξέγερση . Αναφορές από την περιοχή, δείχνουν ότι αυτό το τμήμα της αντιπολίτευσης είναι ένα συνοθύλευμα, που αποτελείται από τα απομεινάρια των μεταπολεμικών συνεργατών των Ναζί  – του Οργανισμού Ουκρανών Εθνικιστών , καθώς και από διάφορες μικρότερες εθνικιστικές ομάδες.

(πηγή http://rt.com/news/war-monument-toppled-ukraine-351/)

(μετάφραση επιμέλεια Sylvia)

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments