Συνέντευξη με κρατούμενο στο Ν.Κ. Κορυδαλλού: «Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας»

behind-bars.jpg

Η συνέντευξη που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Χ.Χ., κρατούμενο του «νοσοκομείου» των φυλακών Κορυδαλλού. Ο ίδιος είπε ότι δεν τον πειράζει να αναφερθεί το όνομά του – «το πολύ να με βάλουν φυλακή» είπε γελώντας – αλλά για ευνόητους λόγους προτιμώ να μην το αναφέρω.

filistina

1/03/2014

 

Ερ: Χθες, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ένας συγκρατούμενός σας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Θέλεις να μας μιλήσεις γι’ αυτό;

Χ.Χ.:  Δεν αποπειράθηκε, κρεμάστηκε στις τουαλέτες και σπάσαμε την πόρτα για να τον βγάλουμε. Τον κατεβάσαμε κάτω, ήταν σε άσχημη κατάσταση, κλινικά νεκρός, τον επαναφέρανε και έφυγε για το νοσοκομείο. Δεν ξέρουμε σε ποιο νοσοκομείο είναι, δεν μας λένε από την υπηρεσία, ούτε μας ενημερώνουν για την κατάστασή του. Είμαστε όλοι ταραγμένοι με το περιστατικό.

Ερ. Ο συγκρατούμενός σας  παίρνει μέρος στην κινητοποίηση που έχετε ξεκινήσει;

Χ.Χ.:  Ναι. Όλοι παίρνουν μέρος, ακόμα και οι άνθρωποι που είναι στις απομονώσεις.

Ερ.: Πριν μερικές μέρες, η Εισαγγελέας επισκέφθηκε τη διεύθυνση των φυλακών. Τι έγινε στη συνέχεια;

Χ.Χ.: Η Εισαγγελέας ήρθε, είδε την επιτροπή μας, αλλά τα ερωτήματα μείνανε αναπάντητα. Αυτό που εισπράξαμε είναι το «ναι, τα ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Κάποια στιγμή σε μια ερώτηση που της έγινε για τις άδειες, απάντησε «τώρα τι να σας πω γι’ αυτό» και «μάλλον δεν έχετε καταλάβει πού βρισκόσαστε». Επίσης αρνήθηκε να αναφέρει το όνομά της ενώ ήταν υποχρεωμένη να το κάνει. Και ενώ ο νόμος λέει ότι ο Εισαγγελέας των φυλακών πρέπει να έρχεται μια φορά την εβδομάδα, μιλάμε για μήνες τώρα που δεν έχει έρθει. Αντί γι’ αυτό μοιράζει πειθαρχικά. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δημοσιότητα βγήκαν από συγκεκριμένο άνθρωπο από εδώ, ο οποίος πήγε μόνος του και παρέδωσε τον εξοπλισμό και στον οποίο ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη.

Ερ.: Ψηφίστηκε όμως η περιβόητη τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Θεωρείς ότι θα αλλάξει κάτι με αυτή την τροπολογία;

Χ.Χ. : Τώρα αυτό είναι χιούμορ. Αυτή τροπολογία αφορά ανθρώπους που έχουν ποινή μέχρι 10 έτη και ισχύει για όσους θα έχουν συμπληρώσει τα 2/5 της ποινής τους την ημέρα που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – γιατί αν συμπληρώνεις τα 2/5 την επομένη δεν σε πιάνει. Και είναι εφάπαξ. Επίσης, αποκλείει τις ληστείες, οι περισσότεροι από εμάς εδώ είμαστε μέσα για ληστείες.

Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι ο νόμος εξαιρεί από την τροπολογία τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που είμαστε ομοϊδεάτες, έχουμε συλληφθεί στο παρελθόν με τον τρομονόμο και εμπλέκουν και αυτόν μέσα. Και όπως ξέρεις με τον τρομονόμο ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί στη φυλακή. Η τροπολογία αυτή πρόκειται για προεκλογική «στάχτη στα μάτια». Για να καταλάβεις έχουμε μπει στη διαδικασία να μετράμε ποινές εδώ μέσα με το κομπιουτεράκι αν βγαίνουν τα 2/5 μέχρι να εκδοθεί ο νόμος.

Ερ.:  Επομένως, πόσοι θα αφεθούν ελεύθεροι από τη στιγμή που  θα ισχύσει η τροπολογία;

Χ.Χ.: Γύρω στα 40 άτομα, όπως μας ενημερώσανε από την Υπηρεσία. Αυτό δεν είναι τίποτα γιατί, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, αυτή τη στιγμή στα διάφορα αστυνομικά τμήματα υπάρχουν περίπου 170 οροθετικοί που χρειάζονται ειδική ιατρική περίθαλψη και μέσα στην τροπολογία αναφέρεται ότι μπορούν να κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα. Και όπως είναι γνωστό οι συνθήκες κράτησης στα τμήματα είναι άθλιες, όπως είναι κι εδώ. Διάβασα σε δημοσιεύματα για εμάς ότι εδώ είναι αποθήκη ψυχών αλλά δεν είναι ούτε καν αποθήκη ψυχών. Οι αποθήκες είναι τουλάχιστον τακτοποιημένες, είμαστε σε πολύ χειρότερη μοίρα.

Ερ.: Θέλεις να μας περιγράψεις τις συνθήκες  στον 2ο όροφο όπου βρίσκεσαι εσύ;

Χ.Χ.: Στον 2ο όροφο είμαστε 55 άτομα. Αυτά που μας παρέχονται για την καθαριότητα είναι τρία κιλά χλωρίνη νερωμένη για ολόκληρη την εβδομάδα, για 55 ανθρώπους και τους κοινόχρηστους χώρους μας. Όταν αναφέρω κοινόχρηστους χώρους μη φανταστείς ότι υπάρχει κάποια αίθουσα που μπορούμε να κάτσουμε, μιλάμε για ένα διάδρομο 20 τμ. Έχουμε μόνο δύο τουαλέτες, για 55 άτομα. Οι περισσότεροι από τους οροθετικούς, εξαιτίας της χρήσης, έχουμε πολλαπλές λοιμώξεις. Εγώ ας πούμε έχω και Ηπατίτιδα C, έχω και ένα ψυχιατρικό νόσημα. Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται.

Υπάρχουν εδώ δύο γιατροί, ένας χειρουργός και ο παθολόγος που εκτελεί χρέη λοιμωξιολόγου και μας έχει αναλάβει, ο οποίος τρέχει όλη μέρα, κάνει ότι μπορεί για εμάς και βρίσκει συνεχώς κλειστές πόρτες. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και η υπηρεσία κάνουν ότι μπορούν αλλά κι αυτοί βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι ένα καζάνι που βράζει.

Ερ: Σκοπεύετε να συνεχίσετε την κινητοποίησή σας; Και ποια είναι τα βασικά σας αιτήματα;

Χ.Χ.: Τα βασικά μας αιτήματα είναι να αλλάξουν οι συνθήκες κράτησής μας και να μεταφερθούμε άμεσα κάπου αλλού. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς γίνεται τα μέλη της Χρυσής Αυγής να έχουν μεταφερθεί  σε μια πτέρυγα που προοριζότανε για εμάς. Τώρα, μας υποσχεθήκανε ότι σε 2-3 μήνες θα μας μεταφέρουνε – μόνο που οι 2-3 μήνες για το ημερολόγιο του δημοσίου δεν είναι όσο οι 2-3 μήνες στο δικό μας ημερολόγιο. Ολόκληρη η λίστα με τα 30 αιτήματά μας έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Εμείς σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την απεργία πείνας – δεν ψωνίζουμε πλέον ούτε από τον μπακάλη. Φαγητό παίρνουν μόνο οι διαβητικοί και άνθρωποι που κινδυνεύουν να νοσήσουν από AIDS. Κάνουμε αποχή και από τα αντιρετροϊκά. Τα μόνα φάρμακα που παίρνουν κάποιοι ασθενείς είναι τα ψυχιατρικά και αυτό για ευνόητους λόγους, λόγω στέρησης κλπ.

Η κινητοποίησή μας συνεχίζεται κανονικά, θα έχουμε μια συνέλευση σήμερα (Σάββατο 1 Μαρτίου) και θα συζητήσουμε μια πρόταση που υπάρχει να γίνεται συγκέντρωση συμπαράστασης κάθε βδομάδα έξω από τις φυλακές, όπως αυτή που έγινε προχθές. Χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση όλου του κόσμου, είμαστε παιδιά όλου του κόσμου.

Ερ: Θέλεις να προσθέσεις κάτι άλλο;

Χ.Χ.: Ναι, θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτό που συμβαίνει εδώ μέσα είναι απλά ένας αντικατοπτρισμός του τι συμβαίνει γενικά στην Ελλάδα. Η κρατική εξουσία κωφεύει, εθελοτυφλεί και τα παρουσιάζει όλα πολύ καλά. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από αυτό. Οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί είναι το ελάχιστο. Να σας αναφέρω ένα άλλο σημαντικό περιστατικό. Υπάρχει ένας κρατούμενους που κλείνει τα 20 τώρα – είναι εδώ από τα 17 –  και θα ‘πρεπε να ’ναι σε φυλακή ανηλίκων, να μπορεί να πηγαίνει σχολείο. Άλλος ένας που έχει κλείσει τα 22 μπήκε εδώ ανήλικος και αυτός. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν μετανάστες που έχει τελειώσει η ποινή τους και κρατούνται μέχρι την απέλαση, η οποία είναι άγνωστο πότε θα γίνει και δεν θα έπρεπε να είναι καν εδώ. Επειδή το νοσοκομείο δεν ανήκει στο ΕΣΥ δεν μπορούν να το αναφέρουν ούτε ως νοσοκομείο, ούτε ως Κέντρο Υγείας , ούτε ως φυλακή. Δεν ξέρουν ούτε κι οι ίδιοι πώς να αναφερθούν στον «Άγιο Παύλο», τον οποίο εμείς περιπαιχτικά λέμε «Άγιο Πέτρο».

Ερ:  Ποια είναι η επικοινωνία που έχετε με τον κόσμο έξω; Όπως είπες νωρίτερα, δεν έχετε πρόσβαση πια στο διαδίκτυο για να ακούγεται η φωνή σας.

Χ.Χ.:  Έχει σταματήσει να είναι φωνή και έχει γίνει κραυγή πλέον. Η επικοινωνία που έχουμε είναι μέσα από την Πρωτοβουλία (σημ. Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων), τους υπαγορεύουμε από το τηλέφωνο τα κείμενά μας και τα αναρτούν. Εάν δούμε ότι «κάνει κοιλιά» θα προχωρήσουμε σε λευκή απεργία, δηλαδή δεν θα πίνουμε ούτε νερό. Εμείς θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις ενέργειές μας μέχρι να γίνουν τα αιτήματά μας δεκτά.

Οφείλω να σου πω ότι εμείς στο όροφό μου λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά, δεν υπάρχει ιεραρχία των φυλακών, αποφασίζουμε όλοι μαζί. Κι εγώ αυτή τη στιγμή δεν αντιπροσωπεύω την πτέρυγα αλλά την εκπροσωπώ και απλώς σου μεταφέρω τι υπάρχει στην κοινή μας συνείδηση.

Εμείς είμαστε άνθρωποι που βλέπουμε τον ουρανό με ρίγες εδώ μέσα. Είναι πολύ άσχημο.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο