Mελέτες δείχνουν ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto μπορεί να συνδέεται με θανατηφόρα ασθένεια των νεφρών

Μία ανεξήγητη μέχρι τώρα και θανατηφόρα, χρόνια νεφρική νόσος, που έχει επηρεάσει φτωχές αγροτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο μπορεί να συνδέεται με τη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto σε περιοχές με σκληρό νερό, όπως διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται (published) στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Oι ερευνητές δηλώνουν ότι το Roundup ή glyphosate καθίσταται ιδιαίτερα τοξικό για τα νεφρά άπαξ και αναμιχθεί με «σκληρό» νερό ή με μέταλλα όπως το αρσενικό και το κάδμιο, που συχνά υπάρχουν φυσιολογικά στο έδαφος ή προστίθενται μέσω του λίπασματος. Το σκληρό νερό περιέχει μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, στρόντιο και σίδηρο, μεταξύ άλλων. Από μόνο του το glyphosate είναι τοξικό αλλά όχι τόσο ώστε να καταστεί επιζήμιο και να εξαλείψει το νεφρικό ιστό.

Το glyphosate κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως ζιζανιοκτόνο από την Monsanto στις αρχές του 1970. Η εταιρεία έφερε σύντομα το glyphosate στην αγορά με την ονομασία “Roundup”, το οποίο είναι πλέον το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο.

Η υπόθεση βοηθά στο να εξηγηθεί μια παγκόσμια μυστηριώδης και μοιραία Χρόνια Νεφρική νόσος άγνωστης αιτιολογίας (Chronic Kidney Disease of Unknown etiology – CKDu) που συνανάται σε περιοχές που καλλιεργείται αναποφλοίωτο ρύζι, όπως στη βόρεια Σρι Λάνκα, για παράδειγμα, ή στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η νόσος αυτή είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών.

Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης εξηγούν πολλές παρατηρήσεις που σχετίζονται με τη νόσο, συμπεριλαμβανομένης και της σύνδεσης της νεφρικής νόσου με την κατανάλωση του σκληρού νερού, καθώς το 96 τοις εκατό των ασθενών έχουν βρεθεί να έχουν καταναλώσει «σκληρό ή πολύ σκληρό νερό για τουλάχιστον πέντε έτη».

Η Χρόνια Νεφρική νόσος ανακαλύφθηκε σε αγροκτήματα αναποφλοίωτου ρυζιού, στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα περίπου 20 χρόνια πριν. Η κατάσταση εξαπλώθηκε γρήγορα από τότε και τώρα επηρεάζει το 15 τοις εκατό των ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας στην περιοχή ή αλλιώς υπάρχουν συνολικά 400.000 ασθενείς, όπως αναφέρει η μελέτη. Τουλάχιστον 20.000 έχουν πεθάνει εκεί από τη νόσο αυτή.

Το 2009, το Υπουργείο Υγείας της Σρι Λάνκα παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της νεφρικής αυτής νόσου. Βασικά το Υπουργείο διαπίστωσε ότι η νόσος αυτή δεν διαθέτει κοινούς παράγοντες κινδύνου με την χρόνια νεφρική νόσο, όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση αίματος, η σπειραματική νεφρίτιδα, ή φλεγμονή του νεφρού.

Με βάση τους γεωγραφικούς και κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες που συνδέονται με τη νόσο CKDu, θεωρήθηκε ότι οι περιβαλλοντικές και επαγγελματικές μεταβλητές θα προσφέρουν ενδείξεις για την προέλευση της νόσου – ή στην περίπτωση αυτή προήλθε από τις χημικές ουσίες.

Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε ότι η νόσος CKDu προκαλείται από την έκθεση του ανθρώπου, στο αρσενικό, το κάδμιο και τα φυτοφάρμακα, σε συνδυασμό με την κατανάλωση σκληρού νερού, την χαμηλή πρόσληψη νερού και την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, ερωτήματα όπως γιατί έχει χτυπήσει αυτή την συγκεκριμένη περιοχή της Σρι Λάνκα και γιατί η ασθένεια αυτή δεν είχε εκδηλωθεί πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έμειναν αναπάντητα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πολιτικές αλλαγές στη Σρι Λάνκα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οδήγησαν στην εισαγωγή αγροχημικών προϊόντων, ιδίως για την καλλιέργεια του ρυζιού. Πιστεύουν ότι η έκθεση για 12 έως 15 έτη «σε ενώσεις χαμηλής συγκέντρωσης, βλαβερές για το νεφρό» μαζί με τη συσσώρευση τους στο σώμα, οδήγησε στην εμφάνιση της νόσου CKDu στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Ο ενοχοποιητικός παράγοντας ή η ένωση «Χ», πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως έχουν συμπεράνει οι ερευνητές. Η ένωση, υπέθεσαν, πρέπει να είναι κατασκευασμένη από χημικές ουσίες που εισήχθησαν πρόσφατα, τα τελευταία 20 με 30 χρόνια και έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν σταθερά σύμπλοκα με το σκληρό νερό. Είναι ικανές να συγκρατούν νεφροτοξικά μετάλλα και να τα μεταφέρουν στους νεφρούς. Υπάρχει δυνάτοτητα να εκτεθεί κανείς σε αυτό με πολλούς τρόπους, είτε μέσω του δέρματος ή μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Αυτοί οι παράγοντες εντοπίστηκαν στο glyphosate, που χρησιμοποιείται ευρέως στη Σρι Λάνκα. Στη μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν, ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το glyphosate με διατήρηση του για  περίπου 47 ημέρες στο έδαφος μπορεί να διατηρηθεί και να αυξηθεί μέχρι και για 22 χρόνια εφόσον αναμειχθεί με μεταλλικά ιόντα.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε τρεις τρόπους έκθεσης στον συνδυασμό του glyphosate  με μεταλλικά σύμπλοκα (GMC): α) με την κατανάλωση μολυσμένου σκληρού νερού β) με τα τρόφιμα ή γ) άμεσα μέσω του δέρματος ή της αναπνευστικής οδού.

Οι αγρότες ρυζιού, για παράδειγμα, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης στο GMCs μέσω της απορρόφησης από το δέρμα, της εισπνοής ή του αλλοιωμένου πόσιμου νερού. Η ένωση του glyphosate με τα μεταλλικά ιόντα (GMC) φαίνεται πως αποφεύγει τη διαδικασία αποτοξίνωσης από το ήπαρ και έτσι βλάπτει τα νεφρά, όπως διαπιστώνει η μελέτη.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το glyphosate θα μπορούσε να συνδέεται με παρόμοιες επιδημίες της νόσου των νεφρών άγνωστης προέλευσης στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, την Κόστα Ρίκα και την Ινδία.

Πρόσφατες έρευνες από το Κέντρο για τη Δημόσια Ακεραιότητα διαπίστωσε ότι, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η νόσος CKDu είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα από ό,τι ο διαβήτης, το AIDS και η λευχαιμία.

(πηγή :http://rt.com/news/monsanto-roundup-kidney-disease-921/)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia )

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο