Ανακοίνωση για την πειθαρχική δίωξη εναντίον κρατούμενου στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού

 

b2ap3_thumbnail_logo.jpg

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
 
Πειθαρχική δίωξη εξετάζεται από το συμβούλιο της φυλακής τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014
 
Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια τον αγώνα τους για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης οι κρατούμενοι του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος», συμπληρώνοντας τη Δευτέρα 3 εβδομάδες. Ακόμα και σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η αρμόδια εισαγγελέας της φυλακής κλείνουν τα μάτια σ’ αυτή την αθλιότητα που ονομάζεται  νοσοκομείο κρατουμένων, χωρίς να έχουν επισκεφτεί τη φυλακή ούτε να έχουν ικανοποιήσει ούτε το απλό αίτημα των κρατουμένων να υποβληθούν όλοι σε εξετάσεις για τον ιό της φυματίωσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει ήδη από το 2012 ότι οι συνθήκες που επικρατούν εκεί θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών κρατουμένων, ενώ έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανθρωπιστική μεταχείριση των βαριά ασθενών και των οροθετικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με νομοθεσία του 1940 ενώ η ένταξή του στο ΕΣΥ, που προβλέφθηκε με νόμο το 2009, παραμένει ακόμα στα χαρτιά.
 
Οι συνθήκες κράτησης που επικρατούν στο ΝΚΚ είναι πραγματικότητα επίσης για πολλές ελληνικές φυλακές –χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σχετικά με την απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, κρίνοντας ότι οι συνθήκες κράτησης στη φυλακή της Λάρισας αποτελούν τέτοια μεταχείριση. Επιπλέον το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού.
 
Όμως η αρμόδια εισαγγελέας της φυλακής, παρά τις φωνές των κρατουμένων, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό για τις συνθήκες στο κολαστήριο που ονομάζεται «νοσοκομείο», πιστή στο γράμμα του νόμου, το μόνο μέτρο που σκέφτηκε να πάρει είναι  η άσκηση  πειθαρχικής δίωξης σε κρατούμενο ο οποίος δημοσίευσε,  μέσω κινητού τηλεφώνου -η χρήση του οποίου κακώς κατ’ εμάς είναι απαγορευμένη στις φυλακές-  τις απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες το κράτος υποχρεώνει τον ίδιο και τους συγκρατούμενους του να βιώνει.
 
Την Δευτέρα 10 Μαρτίου θα συγκληθεί το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής για να εξετάσει την πειθαρχική δίωξη του. Μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έχουν  ζητήσει να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης,  δηλώνοντας εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους κρατούμενους του ΝΚΚ.
 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Μετάβαση στο περιεχόμενο