Ποια παγκόσμια ημέρα γυναίκας;

Κάθε χρόνο οι ιστοσελίδες, ο τύπος, τα κανάλια, προχωρούν σε γλυκανάλατα αφιερώματα για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, αναδρομές, αποσπάσματα από στίχους γεμάτα υποκρισία.

Παρακάτω ακολουθεί μια πολύ σύντομη και ακόμη περισσότερο συνοπτική παρουσίαση στοιχείων για την θέση της γυναίκας. Δεν αναφέρονται καθόλου οι πιο ανώδυνες συμπεριφορές εναντίον των γυναικών, εκείνες που τις θέλουν καλές νοικοκυρές, σωστές μητέρες, φρόνιμες συζύγους, σχόλια σεξιστικά για την εμφάνισή τους, για την ηλικία τους, για τον ρόλο τους ως σεξουαλικά αντικείμενα. Είναι μήπως απαραίτητο να θυμήσω την εγχώρια αντιμετώπιση και τον διασυρμό των οροθετικών γυναικών; Έχει ξαναειπωθεί, ότι σε όποια ομάδα ανθρώπων έχει αφιερώσει ο “πολιτισμένος” κόσμος παγκόσμιες ημέρες, τις οποίες μετατρέπει σε πανηγυράκι, ο λόγος είναι σίγουρα γιατί επιθυμεί να καλύψει την σκληρή πραγματικότητα και να καταπραϋνει τυχόν ενοχές του.

Bία κατά των γυναικών

Μια πανδημία σε διάφορες μορφές

Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη για το 2013 με τα διαθέσιμα δεδομένα, το 35% των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει είτε σωματική ή  και σεξουαλική συντροφική βία είτε σεξουαλική βία από αγνώστους. Ωστόσο, ορισμένες εθνικές μελέτες δείχνουν ότι έως και το 70% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τον σύντροφό τους.

Στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η συντροφική βία αντιπροσωπεύει το 40% με 70% των γυναικών που είναι θύματα δολοφονίας.

Περισσότερα από 64 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν με τη βία παντρευτεί ενώ είναι ακόμη παιδιά, περίπου το 46% των γυναικών ηλικίας 20-24 ετών στη Νότια Ασία και το 41% στη Δυτική και Κεντρική Αφρική αναφέρουν ότι παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών. Οι γάμοι παιδιών, που καταλήγουν σε πρόωρες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, θέτουν  απειλητικούς κινδύνους για τη ζωή των έφηβων κοριτσιών. Σε όλο τον κόσμο, επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αποτελεούν την κύρια αιτία θανάτου για κορίτσια ηλικίας 15 με 19 χρονών.

Περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

Η εμπορία γυναικών, παγιδεύει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε σύγχρονη δουλεία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 55% τωνκατ ‘εκτίμηση – 20,9 εκατ. θύματων καταναγκαστικής εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, και το 98% του εκτιμώμενου αριθμού των 4,5 εκατομμύριων που εξαναγκάζονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ο βιασμός αποτελεί ανεξέλεγκτη τακτική στους σύγχρονους πολέμους. Συντηρητικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι 20.000 έως 50.000 γυναίκες βιάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1992 με 1995 στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ανάλογος αριθμός γυναικών βιάστηκε κατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ από στρατιώτες, ενώ περίπου 250.000 έως 500.000 γυναίκες και κορίτσια αποτέλεσαν τα θύματα της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994.

Το 40% με 50% των γυναικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνουν ανεπιθύμητες σεξουαλικές επαφές ή άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 83% των κοριτσιών ηλικίας 12 έως 16 ετών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στα δημόσια σχολεία.

Οι γυναίκες στις αστικές περιοχές έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να βιώσουν τη βία, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο Νέο Δελχί, ​​μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε, ότι το 66% των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση δύο με πέντε φορές κατά το παρελθόν έτος.

Οι γυναίκες έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να μολυνθούν με τον ιό HIV κατά τη συνουσία. Το καταναγκαστικό σεξ ή ο βιασμός αυξάνει τον κίνδυνο αυτό με τον περιορισμό της χρήσης προφυλακτικού και με την πρόκληση σωματικών βλαβών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 11,8% των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV σε γυναίκες άνω των 20 ετών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχαν αποδοθεί σε συντροφική βία.

Αυτά τα λίγα λοιπόν…

Kαι έτσι για το γαμώτο ένα βίντεο

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=szSvWAmbe0Q","width":"800","height":"450"}

Πηγή των παραπάνω στοιχείων http://www.unwomen.org/en/what-we-do/ending-violence-against-women/facts-and-figures#notes , μετάφραση και επιμέλειά τους Sylvia Varnava

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο