10 χρόνια

Ουκρανία-Οι ιστορικές ρίζες της κρίσης

 

b2ap3_thumbnail_3_20140319-110628_1.jpg

                                                                               ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αρκετός κόσμος εξέφρασε αδυναμία κατανόησης του τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία (εν μέσω “βομβαρδισμού” πληροφοριών )

Παρακάτω παραθέτω ένα συντομότατο ιστορικό , όχι των τελευταίων γεγονότων (τα οποία λίγο ως πολύ είναι γνωστά)αλλά του ιστορικού backround της περιοχής πιστεύοντας  πως  κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των σημερινών γεγονότων.

Προσπάθησα επίσης να αποβάλλω από το κείμενο διάφορες λεπτομέρειες , ώστε αυτό να παρουσιαστεί εν πλήρη συντομία και ως εκ τούτου να καταστεί πιο  προσιτό στην ανάνγωση του

         

                                                               ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 

Στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Κριμαία ζουν ρώσικοι και φιλικοί προς τους Ρώσους πληθυσμοί. Το παραπάνω έχει να κάνει με μια σειρά από ιστορικούς λόγους. Μόνη ίσως εξαίρεση στην περιοχή αποτελούν οι Τάταροι, φύλλο τούρκικο και ιστορικά εχθρικό προς τους Ρώσους (με κορυφαία έκφραση αυτής της εχθρότητας την συνεργασία τους κατά την διάρκεια του β παγκοσμίου πολέμου με τους ναζί εισβολείς στην περιοχή

Τα τελείταια χρόνια, στην μετσοβιετική Ουκρανία είχαμε μια πάλη μεταξύ δυο κυρίως πολιτικών παρατάξεων, των προσκείμενων θετικά προς την Δύση κι αυτών που πρόσκεινται στην Μόσχα.

Ο τελευταίος και ανατραπείς πρόεδρος της χώρας ήταν Ρωσόφιλος.

Οι διαδηλώσεις που τον ανέτρεψαν ανέδειξαν μια ακόμα φιλοδυτική δύναμη τον “Δεξιό Τομέα”, μια ναζιστική οργάνωση, η οποία εισερχόμενη στις τάξεις της μεταβατικής κυβέρνησης δεν δίστασε να εκτοξεύσει ρατσιστικές απειλές κατά των ρώσικων και φιλορωσικών πληθυσμών της χώρας αλλά και των Εβραίων.

Τότε ήταν που οι κάτοικοι της Κριμαίας διατράνωσαν την βούληση τους για απόσχιση από την Ουκρανία και ένωση τους με την Ρωσία, κατόπιν δημοψηφίσματος.

Η Ουκρανία , κατ ουσίαν αποτελείται από δυο διαφορετικές χώρες, την Ανατολική και Νότια πλευρά όπου η πλειοψηφία των κατοίκων νιώθει και έχει καλές ιστορικές αλλά και οικονομικές σχέσεις με την συνορεύουσα Ρωσία και την Δυτική όπου εδώ και αιώνες νιώθει πιο κοντινή της Δύση, γεγονός που έχει εκφραστεί μέσα στον ιστορικό ρου με ουκ ολίγους πολέμους.

Τέλος να επισημάνουμε πως στην Ουκρανία, υπήρξαν πολλοί υποστηρικτές των ναζί κατά την διάρκεια του πολέμου, οι οποίοι συνέχισαν ένα ιδιότυπο αντάρτικο μετά την λήξη του και ως τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όπου και κατατροπώθηκαν τελικά οπό το Σοβιετικό καθεστώς.

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο