«Την άνοιξη, αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις… δεν περιμένεις τους θεσμούς»

 Έφτασε και “επισήμως” η άνοιξη, η εαρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 21 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά. Αναζητείται ακόμα η άνοιξη στις ζωές μας, η άνοιξη στα μυαλά μας, στα συναισθήματα, στις ιδέες, στις πρωτοβουλίες, στις αντιστάσεις. Κι όπως γράφει η αγαπημένη φίλη Αυγή M.Πλατσή στο FB, “την άνοιξη, αν δεν τη βρεις,  τη φτιάχνεις”…

f.

 

a1sx2_Thumbnail1_1_20140321-112224_1.jpg

 

 
της Αυγής Μ. Πλατσή

Συνδυαστικά, όλα όσα σηματοδοτούν αυτές οι παγκόσμιες μέρες προβάλλουν τη δικιά μας αποχή (των αφημένων να κυβερνώνται) απ’ όσα μας αφορούν — και την ανάθεσή τους στους κατά ζήτημα «επαΐοντες» και στις κατά σύνολο εξουσίες. Πάει να πει, καλή η άνοιξη της μάνας Γης, αλλά καλύτερη όταν συνοδεύεται κι από την (ανα)γέννηση του μυαλού και τη δραστηριοποίηση των άκρων μας!

[Και μόνο το ότι στις 21 του Μάρτη του 630 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ηράκλειος (από τους κυριότερους σφαγείς Ασίας & Β. Αφρικής, μέγιστος μηχανορράφος και εκ των πρωτεργατών της οριστικής έκτοτε σύζευξης κράτους και Εκκλησίας στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία – εξ ου και αποκληθείς «Πιστός εν Χριστώ Βασιλεύς») επανέφερε τον λεγόμενο τίμιο σταυρό στα Ιεροσόλυμα (τρέχα γύρευε τώρα πόσοι κατασκευαστές σπαθιών και πόσοι θησαυροφύλακες του Χοσρόη αποκεφαλίστηκαν γι’ αυτό!), αφού τον «απέσπασε» από τα περσικά χέρια που επί χρόνια τον “βεβήλωναν”, μαζί με τα σφουγγάρια και τις λόγχες που παρέμεναν αναλλοίωτα 600 χρόνια… και κρατώντας σε πολυεθνή εμπόλεμη κατάσταση επί 6 ολόκληρα χρόνια όλη την περιοχή, με έμψυχες απώλειες πάνω από δύο εκατομμύρια… κάτι λέει για την υπεραιωνόβια «σαρκική έλξη» που ασκεί η Εκκλησία (και η παντοδυναμία της) σε όποιους έχουν ως «ριζοσπαστικό όραμα» την πολιτική θέση για συμμετοχή στην άσκηση (ή ανάληψη) της εξουσίας.]

Aκολουθούν στοιχεία για καθετί που «τιμάται» σήμερα:

* 21 του Μάρτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ:
 
«Το 1960 η αστυνομία της Ν. Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας μαζικής συγκέντρωσης στην πόλη Σάρπβιλ, που διαδήλωνε ενάντια στο απαρτχάιντ και στην επιβολή της λευκής μειοψηφίας. Από τα πυρά σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι (και τραυματίστηκαν 180), οι οποίοι με το θάνατό τους σηματοδότησαν την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων».

* 21 του Μάρτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN:

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση που οφείλεται στο επί πλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

* 21 του Μάρτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ:

«Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. […] Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. […] Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης».

* 21 του Μάρτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ:

Οι θεατρικές και λογοτεχνικές ρίζες των δραματικών τεχνών σε όλους τους πολιτισμούς συνδέονται με το κουκλοθέατρο, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων με ποικίλους και εξαιρετικούς τρόπους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από τον κόσμο της μαριονέτας και του θεάτρου σκιών, προκειμένου αναδειχθεί μία μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία.

* 21 του Μάρτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ:

«Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση».

* 21 του Μάρτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΠΝΟΥ:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος της αϋπνίας (1 στους 3 παραπονείται διεθνώς), όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τη σημασία του ύπνου για την υγεία και για τις συνέπειες της αϋπνίας.

* 21 του Μάρτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΡΟΥΖ:

Η Διεθνής Ημέρα του Νορούζ καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2010 για να τιμήσει μια ανοιξιάτικη γιορτή περσικής προέλευσης, με ιστορία 3.000 ετών, που συμπίπτει με την περσική πρωτοχρονιά. [Το Νορούζ (Νέα Ημέρα) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου στο Ιράν (αν και το ισλαμικό ιερατείο τη θεωρεί ειδωλολατρική) και τις γύρω χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον περσικό πολιτισμό.] Στην απόφαση του ΟΗΕ αναφέρεται κι ένας στίχος του Πέρση ποιητή Τζαλαλουντίν Ρουμί (1207-1273), που θεωρεί το Νορούζ «γιορτή αναγέννησης του πλανήτη και των ψυχών μας».
 
(ΠΗΓΗ στοιχείων για τις παγκόσμιες σημερινές μέρες: sansimera.gr)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο