Πανεπιστήμιο Birmingham: διαμαρτυρίες για περιοριστικά μέτρα σε 2 φοιτητές λόγω συμμετοχής τους σε καταλήψεις

Στις 29 Ιανουαρίου, ομάδα φοιτητών βρέθηκε περικυκλωμένη και σε κατάσταση πολιορκίας από αστυνομικούς στο προαύλιο του πανεπιστημίου, έπειτα από τη λήξη της κατάληψης του κτιρίου Horton Grange που διήρκησε περίπου δύο εβδομάδες. Η διαμαρτυρία κινητοποιήθηκε από τη φοιτητική οργάνωση Defend Education Birmingham, που τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου. Ακολούθησαν οι παράνομες συλλήψεις 13 φοιτητών/τριών που  άσκησαν το νομικό τους δικαίωμα για μη παραχώρηση των στοιχείων τους στην αστυνομία ως αντάλλαγμα για να φύγουν. Το πανεπιστήμιο του Birmingham, ένα ίδρυμα που στηρίζει ανοιχτά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, δημοσιοποιώντας μάλιστα τη θέση του υπέρ της αύξησης των διδάκτρων και μείωση της οικονομικής ενίσχυσης σε άπορους φοιτητές, αρνήθηκε να απαντήσει στην επανελημμένη έκκληση για έναρξη διαλόγου που έγινε από μερους των φοιτητών.

Κάποιες από τις θέσεις των φοιτητών είναι:

Αλλαγή της επίσημης θέσης του πανεπιστημίου ως προς τα δίδακτρα και την οικονομική ενίσχυση και άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση για μείωση των διδάκτρων και αύξηση    της οικονομικής βοήθειας σε φοιτητές που την έχουν ανάγκη.
Δημόσια δήλωση του πανεπιστημίου κατά των ιδωτικοποίησεων των φοιτητικών δανείων και θέση υπερ της διατήρησης του δημόσιου πανεπιστημίου.
Παγιοποίηση του ενοικίου στις φοιτητικές εστίες για το επόμενο έτος και περαιτέρω μείωση στην εστία που προσφέρει δωμάτια σε χαμηλότερες τιμές
Αύξηση του μισθού των χαμηλόμισθων μελών  του προσωπικού του πανεπιστημίου έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση όλων των εργαζομένων.
Μείωση της αναλογίας του μισθού των χαμηλά αμειβόμενων με αυτόν των υψηλά αμειβόμενων στο 1:10
Δημιουργία συμβουλίου που θα αποτελείται από εκλεγμένους φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους στο πανεπιστήμιο, που κύριος σκοπός του θα είναι η αναδιάρθρωση των τμημάτων, η συλλογική άσκηση πίεσης προς νομοθετικά σώματα και το πανεπιστήμιο, και η εποπτεία ως προς τις οικονομικές-επενδυτικές αποφάσεις του πανεπιστημίου.

Η Deborah Hermann, μέλος του φοιτητικού συμβουλίου που πήρε μέρος στις καταλήψεις, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς καμία κατηγορία αλλά  με περιοριστικά μέτρα μετά την  28-ωρη  κράτησή της. Όπως και σε άλλα τέσσερα άτομα που συμμετείχαν στις καταλήψεις, της απαγορεύτηκε η είσοδος στο πανεπιστήμιο, η οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας με καθηγητές και φοιτητές και η συνάντησή της με πάνω από δέκα άτομα σε δημόσιο χώρο, ενώ επιβλήθηκε η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της νύχτας και η αποχή της από τις ερχόμενες φοιτητικές εκλογές.

Η πολιτική αυτή του πανεπιστημίου έχει ως στόχο να εξοστρακίσει τους φοιτητές από την πανεπιστημιακή κοινότητα περιορίζοντας τις δικαιωματικές τους ελευθερίες, κάτι που ενισχύθηκε από την καταδίκη των κατάληψεων από το φοιτητικού συμβούλιο, χωρίς να γίνει καμία αναφορά στο πολιτικό τους πλαίσιο μέσα από τα αιτήματα που δημοσιοποιήθηκαν.

Τη δημόσια στήριξή του έδειξε ο Noam Chomsky με επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα Guardian, την οποία συνυπέγραψαν άλλα σαράντα άτομα, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των συλλήψεων και αναφέροντας ότι τέτοιες αντιδράσεις βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα για συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Επίσης, σχεδον έξι χιλιάδες άτομα υπέγραψαν αναφορά για τη διακοπη της αποβολής των φοιτητών, αφού δεν έχουν βρεθεί ένοχοι σε κάποια κατηγορία.

Φοιτητής που κράτησε την ανωνυμία του, σε άρθρο του στην ιστοσελιδα της ομάδας Defend Education, περιγράφει πως η σκληρή αντιμετώπιση του από μέλος της ιδιωτικής ασφάλειας του πανεπιστημίου του προκάλεσε κρίσεις άγχους, για την αντιμετώπιση των οποίων ζήτησε άδεια να εισέλθει στο πανεπιστήμιο για ψυχολογική στήριξη από τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου. Ως απάντηση, το πανεπιστήμιο του ανέφερε ότι πειθαρχικό επακόλουθο της συμμετοχής του στις καταλήψεις είναι η άρση του ιατρικού του απορρήτου, με αποτέλεσμα οτιδήποτε αναφέρει κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής του θεραπείας να γνωστοποιηθεί στις αρχές του πανεπιστημίου.

Αυτό αποκρυσταλλώνει όχι μόνο την αποφαστιστικότητα του πανεπιστημίου ως προς την  ποινικοποίηση οποιασδήποτε μορφής αντίστασης των φοιτητών  προβαίνοντας σε παραδειγματικές τιμωρίες, αλλά και την  καταπατηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των φοιτητών για να εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων του, την οικονομική εκμετάλλευση των φοιτητών και την εξάλειψη αντίστασης από μερους τους. Η πρακτκή της μηδενικήςς ανοχής από το πανεπιστήμιο, δημιούργεί ένα θέαμα επίδειξης δύναμης από τα αφεντικά των πανεπιστημίων, καλλιεργώντας μια κουλτούρα εξονυχιστικού ελέγχου και εκφοβισμού όχι μόνο για να στοχοποιήσει τους συμμετέχοντες, αλλά κυρίως  για να εμποδίσει μελλοντικές ενέργειες.

Τα περιοριστικά αυτά μέτρα επιβαρύνουν πλέον μόνο δύο φοιτητές που έχοντας αποβληθεί, δεν μπορούν να γνωρίζουν το αν και πότε θα τους επιτραπεί ξανά η φοίτηση. Ενάντια σε αυτή την πολιτική, το συμβούλιο των φοιτητών (που τώρα άλλαξε γνώμη και τους στηρίζει), η ομάδα Defend Education και η οργάνωση Birmingham UCU που αποτελείται από το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό του πανεπιστημίου, διοργανώνουν κοινή διαμαρτυρία την Τετάρτη στις 26 Μαρτίου έξω από το κτίριο του φοιτητικού συμβουλίου.

(Σημ. Το κείμενο αποτελεί δεuτερογενή έρευνα από πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο του Defend Education και στην εφημερίδα Guardian).

Πηγές:

Horton Grange Occupation Press Release

http://www.defendeducationbrum.org/press-release-hornton-grange-occupation/

 

Our Demands

http://www.defendeducationbrum.org/our-demands/

 

Arrested, suspended then banned from elections: my student experience

http://www.defendeducationbrum.org/arrested-suspended-then-banned-from-elections-my-student-experience-by-deborah-hermanns/

 

Come for help, get spied on: worrying practice at the University of Birmingham

http://www.defendeducationbrum.org/come-for-help-get-spied-on-worrying-practice-at-the-university-of-birmingham-counselling-service/

 

Free speech under threat in UK universities

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/10/free-speech-threat-universities

 

Noam Chomsky and Ken Loach criticize University of Birmingham suspensions

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/10/chomsky-loach-letter-student-protesters-birmingham

Μάζεμα υπογραφών  http://www.change.org/en-GB/petitions/prof-david-eastwood-unibirmingham-reinstate-the-students-at-birmingham-university-whose-only-crime-has-been-to-defend-education

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο