Τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την δημιουργία «φυλακών υψίστης ασφαλείας» παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η νεοσύστατη Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το νομοσχέδιο – που μόλις ολοκλήρωσε τη φάση της δημόσιας διαβούλευσης και πρόκειται «άμεσα» (κατά το υπουργείο) να κατατεθεί στην Βουλή – προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Διάκριση κρατουμένων σε κατηγορίες Α, Β, Γ και κράτησή τους σε ανάλογες συνθήκες.

Στην κατηγορία Γ θα εντάσσονται: κατάδικοι και υπόδικοι για τα άρθρα 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α («τρομοκρατία»), καθώς και φυλακισμένοι που κρίνονται «επικίνδυνοι» για την τάξη στις φυλακές ή ακόμα και για την «εθνική ασφάλεια».

Κριτής «της μοίρας» των κρατουμένων θα είναι αποκλειστικά ο εισαγγελέας ποινών και όχι, όπως τώρα, τα συμβούλια φυλακών.

Για τους κρατούμενους τύπου Γ προβλέπεται: ξεχωριστή κράτηση (στα όρια της απομόνωσης), απώλεια δικαιώματος αδειών, περιορισμός επισκεπτηρίων και επικοινωνιών – τόσο γραπτών όσο και τηλεφωνικών.

Η υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης που υπάγεται στο Υπ. Δικαιοσύνης αποκτά πλέον δικαίωμα οπλοκατοχής και εκτός υπηρεσίας και με όπλα που μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι. Παράλληλα, συγκροτείται νέο σώμα αστυνομικών, υπαγόμενο στο Υπ. Δημόσιας Τάξης, με απόρρητο κανονισμό, που αναλαμβάνει καθήκοντα φύλαξης, ελέγχων, μεταγωγών «επικίνδυνων» κρατουμένων αλλά και αποκατάστασης της τάξης εντός φυλακής.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά μέρη των εισηγήσεων που έγιναν στη συνέντευξη τύπου:

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments