Οι οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύθηκαν και προφυλακίστηκαν για πολλούς μήνες το 2012 κερδίζουν μια πρώτη – μικρή – δικαίωση.

Εκδικάστηκε σήμερα η προσφυγή δύο οροθετικών γυναικών, από τις διαπομπευθείσες τον Μάιο του 2012 με το πογκρόμ που είχε εξαπολύσει – λίγο πριν τις πρώτες βουλευτικές εκλογές – ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, για αποζημίωση λόγω άδικης προφυλάκισης.

Το δικαστήριο έκρινε άδικη την προφυλάκισή τους και επιδίκασε αποζημίωση 10€ ανά ημέρα προφυλάκισης για την καθεμιά από τις δύο προσφυγούσες.

Είναι μια πρώτη δικαίωση, σε θεσμικό επίπεδο, για την προφυλάκιση, την κακομεταχείριση και τις επιπτώσεις στη ζωή τους. Ωστόσο, είναι το χαμηλότερο ποσό αποζημίωσης που μπορούσε να δώσει το δικαστήριο.

Παράλληλα, εκκρεμούν αρκετές ακόμα μάχες σε δικαστικό επίπεδο. Έντεκα εκ των γυναικών πρόκειται να δικαστούν με πλημμεληματικές κατηγορίες στις 23 Ιανουαρίου του 2015, εξ αναβολής, ενώ εκκρεμούν ακόμα δύο δίκες για πλημμελήματα τον Σεπτέμβριο.

Αναμένεται επίσης η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το αν θα εκδικάσει προσφυγή εκ μέρους οροθετικών γυναικών και οργανώσεων για την ίδια υπόθεση.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
ToSofoPaidi Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
ToSofoPaidi
Editor

Μπράβο για το ηθικό μέρος της δικαίωσης των γυναικών. Τα 10 ευρώ/ημέρα προφυλάκισης βεβαίως είναι εξευτελιστικά, αλλά η δικαιοσύνη τόσο μάλλον κοστολογεί την ανθρώπινη ελευθερία και τα ίδια της τα “λάθη”.