a1sx2_Thumbnail1_b2ap3_thumbnail_met2_20140409-210317_1.jpg

 

 

Με την επιστολή αυτή, οι 345 πρόσφυγες που διασώθηκαν την 1//04 στα Χανιά,  καλούν σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 10/Απριλίου, στις 12.00 στη Νέα Χώρα.

Διαβάστε και Χανιά: Διάσωση 345 προσφύγων από Συρία και Αίγυπτο

—————————————————————————————————————————————–

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 Χανιά, 9/4/2014

 Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας βοήθησαν και μας συμπαραστέκονται όλες αυτές τις μέρες.

 Είμαστε Σύριοι,κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά που διαφύγαμε από τον εφιάλτη του πολέμου που διεξάγεται στην πατρίδα μας. Ξεκινήσαμε από την Αλεξάνδρεια για την Ιταλία, αναζητώντας μια χώρα όπου θα έχει δομές για πρόσφυγες, π.χ. Σκανδιναβικές χώρες.

  Μας υποσχέθηκαν πως θα ταξιδέψουμε μ΄ ένα μεγάλο, ασφαλές καράβι, αλλά βρεθήκαμε να ταξιδεύουμε μ’ ένα μικρό σαπιοκάραβο, μαζί με τους Αιγύπτιους, σύνολο 345 άτομα.

 Ενώ ήμασταν μεσοπέλαγα, μας έπιασε κακοκαιρία και τέθηκαν οι ζωές μας σε κίνδυνο. Καλέσαμε σε βοήθεια τις ιταλικές αρχές, τελικά όμως μας μετέφεραν με τη βία στην Ελλάδα. Κατά τη μεταφορά μας στο μεγαλύτερο πλοίο που θα μας πήγαινε στην Ελλάδα χάσαμε τα πάντα (χρήματα, προσωπικά αντικειμενα, κτλ.)

 Ζητάμε απ΄ όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις να σταθούν στο πλάι μας. Ζητάμε να πάμε σε μια χώρα που θα έχει δομές υποστήριξης προσφύγων, για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια έμεις και τα παιδιά μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, στις 12.00 μ.μ., στις 10/4/2014,

στο ξενοδοχείο ΕΛΕΝΑ( Νέα Χώρα)

 

Βίντεο που τράβηξαν μέσα στο πλοίο  οι πρόσφυγες που έφτασαν την 1/4 στα Χανιά:

 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=i5VzAuDH7ao","width":"800","height":"450"}

 

 

Κείμενο  Ανοιχτής Συνέλευσης Αλληλεγγύης

Posted on Απριλίου 8, 2014 by

 

Από την 1 Απριλίου βρίσκονται στα Χανιά 350 περίπου πρόσφυγες, το 1/3 εκ των οποίων είναι παιδιά. Οι 150 είναι πρόσφυγες από ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Οι 190 από την Αίγυπτο, προέρχονται από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την καταδίκη σε θάνατο 500 ανθρώπων από το αντίπαλο στρατόπεδο, μόνο σε μια μέρα.

Ως προσφυγικός πληθυσμός δεν εισήλθαν παράνομα αλλά περισυλλέχτηκαν από τη Frontex, η οποία επέλεξε την Κρήτη, αντί της Ιταλίας που ήταν ο προορισμός του ταξιδιού τους. Οι πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν έγγραφα σε μία γλώσσα την οποία δεν καταλάβαιναν και αντί μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγράφηκαν στη λίστα ανεπιθύμητων της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας. Τα ζητήματα της μετάφρασης, της υγειονομικής και της νομικής υποστήριξης, όπως και της διαμονής και της διατροφής λυνόντουσαν μόνο στο επίπεδο που υπήρξαν πιέσεις από τις ιατρικές και νομικές οργανώσεις αλληλεγγύης και από τα τοπικά κοινωνικά κινήματα. Σημαντικός είναι ο ρόλος σχολείων και νέων των Χανίων, που καθημερινά ενισχύουν υλικά και ηθικά την αλληλεγγύη στις προσφυγικές οικογένειες.

Στις 4 Απριλίου δόθηκε εξάμηνη αναβολή απέλασης σε 154 Σύριους και Σύριες πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλά ανήλικα παιδιά, και αφέθηκαν αρχικά στην τύχη τους. Μετά από πολλές πιέσεις βρέθηκαν καταλύματα κυρίως για τις οικογένειες, και για λίγες μέρες. Στα έγγραφα που δόθηκαν στους πρόσφυγες από τη Συρία αναγράφεται η απαγόρευση της μετάβασης και διαμονής στην Αττική, γεγονός απαράδεκτο καθώς είναι ο πιο κοντινός προορισμός κατάθεσης αιτήματος ασύλου. Υποστηρίζουμε πως θα όφειλε ήδη να έχει κινητοποιηθεί η κινητή μονάδα ασύλου.

Οι 190 αιγύπτιοι, και τα ασυνόδευτα ανήλικα, παρέμειναν σε συνθήκες κράτησης στην Αγιά, όπου η αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση σε νομικές και υποστηρικτικές ομάδες, ενώ επιλεκτικά επιτρέπει την πρόσβαση σε ορισμένους εκπρόσωπους του τύπου. Ταχαράματα της Δευτέρας, εν κρυπτώ και χωρίς επίσημη ενημέρωση, περίπου 90 από αυτούς μεταφέρθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση και τις ώρες που γράφεται αυτό το κείμενο αγνοείται η τύχη τους – ως προς το αν βρίσκονται στο κέντρο μεταγωγών του Ηρακλείου ή έγκλειστοι σε κάποιο στρατόπεδο.

Ενδεικτικό της αναλγησίας και της βαρβαρότητας των πολιτικών ενάντια στη μετανάστευση και την προσφυγιά, είναι το γεγονός πως δεν έχει διευθετηθεί ακόμα το ζήτημα της διαμονής των ασυνόδευτων αιγυπτίων και σύριων ανηλίκων. Τα δικαιώματα των ανήλικων προσφύγων προβλέπουν να φιλοξενούνται σε ειδικές προνοιακές υποδομές , και όχι παιδιά 10 και 12 χρονών να κρατούνται σε συνθήκες εγκλεισμού.

Θεωρούμε πως τα πρόσφατα γεγονότα ανέδειξαν την ανεπάρκεια ή/και την άρνηση των υπουργείων και των τοπικών θεσμών της περιφέρειας και της πολιτικής προστασίας, παρά τη χρηματοδότηση και τα μέσα που διαθέτουν ακριβώς για τη θεσμική αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Τα ποσά αυτών των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων είναι υπέρογκα, και είναι αρκετά για να καλύψουν δομές υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων.

Υποστηρίζουμε πως πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα μόνιμες, ανοιχτές και όχι κλειστές, υποδομές φιλοξενίας, στελεχωμένες από πολιτικό και όχι στρατιωτικό – αστυνομικό προσωπικό, με στόχο τη νομική και την υγειονομική υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις σε χώρες υποδοχής. Οι υποδομές αυτές όχι μόνο προβλέπονται αλλά έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση τους με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αντίθετα το ελληνικό κράτος χτίζει στρατόπεδα και φυλακές μεταναστών και προσφύγων, εξοικειώνοντας την κοινωνία με τον εγκλεισμό και τη στρατιωτική διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων. Ο στόχος είναι αφενός η διαρκής παρανομοποίηση της μετανάστευσης, αφετέρου η διαχείριση του ζητήματος δια του εξοβελισμού και όχι της ένταξης.

 

Να δοθεί τέλος στην στρατιωτική και αστυνομική διαχείριση της προσφυγιάς και της μεταναστευτικής ζωής και εργασίας.

Να κλείσουν τα στρατόπεδα εγκλεισμού μεταναστών και προσφύγων.

Ελευθερία της ανθρώπινης μετακίνησης, νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών.

Άσυλο και διαρκής θεσμική/ κοινωνική προστασία για τους πρόσφυγες.

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments