Γίνε κατάσκοπος του Ισραήλ αν θες να ζήσεις

 

«Εάν θες να ζήσεις και να λάβεις φάρμακα, έχεις τον αριθμό μου. Κάλεσέ με, και κάνε αυτό που θα σου πω. Τότε θα πάρεις τα φάρμακα και θα επιβιώσεις». Η προσφορά έγινε στον ασθενή από άνθρωπο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που ήθελε να τον στρατολογήσει. Ο 28χρονος Φαντί Αλ Κουτσάν, δεν έγινε ποτέ κατάσκοπος του Ισραήλ, ούτε επιβίωσε.

 
IMG_6275-2-629x429.jpg

 
Ο Κουτσάν υπέφερε από μια σπάνια ασθένεια που φράσσει τις αρτηρίες. Χωρίς δυνατότητα βοήθειας στην λωρίδα της Γάζας, τον συμβούλευσαν να πάει στην Δυτική Όχθη για να θεραπευτεί. Η σχετική αίτησή του στις ισραηλινές αρχές – απαραίτητη για έναν Παλαιστίνιο ώστε να μεταβεί σε μια άλλη παλαιστινιακή περιοχή – απορρίφθηκε αρκετές φορές. Εν τέλει εγκρίθηκε με την παρέμβαση του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Γάζα.
 
Στο νοσοκομείο της Δυτικής Όχθης, ο 28χρονος έμαθε ότι έπρεπε να νοσηλευτεί σε ισραηλινό νοσοκομείο. Μεταφέρθηκε εκεί και εγχειρίστηκε με επιτυχία. Μετά από κάποιο διάστημα έπρεπε να επιστρέψει στο νοσοκομείο για να εξεταστεί ξανά. Η άδεια επιστροφής δεν ήρθε χωρίς όρους.
 
«Έλαβε την κλήση στο κινητό του όταν καθόταν δίπλα μου. Σιγά – σιγά η έκφρασή του άλλαζε. Στο τέλος έκλεισε το κινητό και το απενεργοποίησε», δήλωσε στο IPS η μητέρα του, Ζέινα. «Μου είπε αμέσως μετά ότι θα του επέτρεπαν να γυρίσει στο νοσοκομείο μόνο εάν γινόταν κατάσκοπος του Ισραήλ στην Γάζα. Αρνήθηκε», πρόσθεσε. Ο 28χρονος πέθανε σύντομα μετά το τηλεφώνημα.
 
«Αυτοί οι εκβιασμοί έχουν καταστήσει τα συνοριακά περάσματα που ελέγχει το Ισραήλ σε παγίδες για τους Παλαιστίνιους ασθενείς», είπε στο IPS ο Αλχάμ Αλ Άκρα, δικηγόρος στο νομικό τμήμα του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Γάζα. «Είτε συλλαμβάνονται είτε τους ζητούν να γίνουν κατάσκοποι. Καταπατούνται τα βασικά δικαιώματα και πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε. Το Κέντρο έχει καταγράψει πολλές τέτοιες περιπτώσεις που έχουν συμβεί στο πέρασμα Ερέζ.
 

Ανύπαρκτη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ισραηλινές φυλακές και στη Γάζα

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Φυλακισμένων οι συλλήψεις έχουν αυξηθεί. Τα δεδομένα του δείχνουν ότι τουλάχιστον 4800 Παλαιστίνιοι κρατούνται και το ένα τέταρτο αυτών χρειάζεται φαρμακευτική περίθαλψη. «Συνολικά, οι 170 χρειάζονται χειρουργείο, οι 23 έχουν καρκίνο, 45 έχουν αναπηρία κάποιας μορφής και χρειάζονται υποστήριξη στην κίνησή τους, 18 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών της Ραμάλα, σε κρίσιμη κατάσταση», εξήγησε στο ίδιο μέσο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Εσλάμ Αμπντό.
 
Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη στην Λωρίδα αδύνατη. Τα νοσοκομεία της Δυτικής Όχθης είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά εκείνα του Ισραήλ είναι το όνειρο του ασθενή.
 
Ο Μαχμούντ Σαμλάκ συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό πηγαίνοντας σε ένα νοσοκομείο του Ισραήλ. «Είχα πάρει όλες τις νόμιμες άδειες και πήγαινα στο νοσοκομείο στην Δυτική Όχθη με την συνοδεία της γυναίκας μου. Εκείνη την έστειλαν πίσω στην Γάζα ενώ εμένα με φυλάκισαν για 9 μήνες υπό κακές συνθήκες χωρίς λόγο», είπε στο IPS.
 
Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ έχουν καταδικάσει την πρακτική του στρατού σε βάρος των Παλαιστίνιων ασθενών. «Έχουμε ζητήσει από τις αρχές να σταματήσουν αυτή την χειραγώγηση που καταπατά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ανάγκες των ασθενών της Γάζας», δήλωσαν και συμπλήρωσαν ότι πρόκειται για πρακτική που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και είναι απολύτως καταδικαστέα.
 
Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 13.000 τέτοια περιστατικά σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, και ο αποκλεισμός της Γάζας από κάθε πλευρά – και αυτή της Αιγύπτου – αναμένεται να αυξήσει αυτόν τον αριθμό τα επόμενα χρόνια.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από έρευνα που είχε κάνει το 2009 δημοσιογράφος της guardian για τους ασθενείς της Γάζας. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή για τους ασθενείς της Γάζας είναι ακόμα χειρότερη αφού από το καλοκαίρι του 2013 ο αιγυπτιακός στρατός ανοίγει σπάνια το πέρασμα της Ράφα ακόμα και για τους ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου, αφού στη Γάζα δεν υπάρχει η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=uj7slnbKw-w","width":"800","height":"450"}

 

ΠΗΓΗ: tvxs, photo: IPS

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο