Οι «απαντήσεις» του Σταύρου Θεοδωράκη…

 

Από Αξιοπρέπεια και Αντοχή

b2ap3_thumbnail_10.jpgKαλησπέρα, καλησπέρα.

Ήταν πρωί τ’ Απρίλη κοντά στη ροδαυγή, όταν συνάντησα τον Σταύρο Θεοδωράκη μπροστά σε μια καντίνα κάπου στη Δραπετσώνα, μπροστά στην οποία θα μιλούσε λίγο αργότερα. Κάποιος είχε πάρει όλα τα γεράνια της γειτονιάς, με αποτέλεσμα να μυρίζει ο αέρας απ’ την απολίτικ νεοφιλελεύθερη δεξιοπασοκίλα που κουβαλούσε στο σακίδιό του ο γνωστός ηθοποιός-δημοσιογράφος.

Το «Πάγωσε η τσιμινιέρα» απ’ τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα στο τρανζιστοράκι του καντινιέρη, του θύμισε – όπως μου εξομολογήθηκε – πως ο επαναστατικός ρεαλισμός για τον ίδιο, είναι κάτι ανάμεσα σε σκηνή του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και τραγούδι του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Αυτός ήταν και ο μόνος διάλογος που είχαμε, όχι λόγω της επιτηδευμένης σιωπής του λαοπόθητου νεο-ηγέτη, αλλά γιατί επέλεξε για ακόμη μια φορά την τακτική του να μην απαντά σε ό,τι τον ρωτάς, αλλά να αραδιάζει όσα ατακαδόρικα ευφυολογήματα έχει ετοιμάσει από το σπίτι. Πάντα συγκεκριμένος σε αυτό που διατυπώνει και πάντα με μια μετριοφροσύνη μπροστά στην οποία ο Γκάντι θα έμοιαζε με τον Χίτλερ. Αυτές είναι οι απαντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη σε 10 ερωτήσεις που δεν του έγιναν ποτέ…

Πολιτική

– «Δεν κατέβηκα εγώ στην πολιτική. Αυτή ανέβηκε σε ‘μένα».

– «Όταν ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ έγραφε το «Κοινωνικό συμβόλαιο», σκεφτόταν τις ερωταπαντήσεις που μοίρασε το «Ποτάμι» για πολιτικό πρόγραμμα».

Οικονομία

– «Ποιο “Μνημόνιο”; Τι είναι το “Μνημόνιο”;»

Παιδεία

– «Την επομένη των εκλογών το «Ποτάμι», εκτός από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, θα αλλάξει και τη γεωγραφία: ο Αμαζόνιος θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη. Μαντέψτε ποιος θα ‘ναι ο πρώτος».

Μεταρρυθμίσεις

– «Είναι τόσο αλόγιστη η σπατάλη του δημόσιου χρήματος, που το ελληνικό κράτος δίνει διαφημίσεις στο «Protagon» για να το βρίζουν με κάθε ευκαιρία οι γραφιάδες του».

b2ap3_thumbnail_11.jpgΜΜΕ & Δημοσκοπήσεις

– «Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είμαι ο δημοφιλέστερος ηγέτης κόμματος. Βέβαια οι προηγούμενοι δημοφιλέστεροι ανά περιόδους ήταν ο Καρατζαφέρης, ο Παπαδήμος και ο Κουβέλης. Μπορεί και οι τρεις σχεδόν να έχουν (εξ)αφανιστεί πολιτικά, αποτελεί όμως θεωρία συνομωσίας και λαϊκισμός παλαιοκομματικού τύπου η άποψη πως τα καθεστωτικά ΜΜΕ σπρώχνουν συστηματικά τα (υποψήφια) δεκανίκια της εκάστοτε κυβέρνησης».

– «Δεν ξέρω γιατί με υποστηρίζει τόσο φανατικά το «Πρώτο Θέμα», όπως υποστήριζε πριν τη Χρυσή Αυγή. Πιθανόν γιατί το ήθος που αποπνέει σαν εφημερίδα και ο αντισυστημισμός που υπηρετεί σαν δημοσιογραφικό μέσο, είναι δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν και το «Ποτάμι».

– «Με κατηγορούν ότι με βγάλαν «στο κλαρί» της πολιτικής τα επί χρόνια ΔΟΛια αφεντικά μου. Τους απαντώ: διανοούμενη πόρνη επί πληρωμή δεν υπήρξα ποτέ! Δωρεάν πρόσφερα τις υπηρεσίες μου».

Προσωπικότητα

– «Δεν έχω πρότυπα. Είμαι πρότυπο. Αν, όμως, θαυμάζω έναν πολιτικό άντρα, αυτός είναι ο Κώστας Αϊβαλιώτης του ΛάΟΣ. Η γραφικότητά του είναι αστείρευτη και αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσής μου».

Καταγωγή

– «Στην Αγία Βαρβάρα τα τσιγγανόπουλα χτυπάνε τατουάζ το «Καλησπέρα, καλησπέρα».

  Έχοντας στο μυαλό μου την τελευταία φράση για τους τσιγγάνους, αναρωτήθηκα πόσα κοινά έχει η νομαδική ζωή αυτής της φυλής, με τη νομαδική πολιτική κρίση των Ελλήνων ψηφοφόρων: απ’ το ΛΑΟΣ στη ΔΗΜΑΡ και τη Χρυσή Αυγή κι από ‘κει στο Ποτάμι και του χρόνου ποιος ξέρει που. Και κατέληξα θυμωμένα θλιμμένος στο συμπέρασμα πως, με τόσα φύκια για μεταξωτές κορδέλες που έχει αγοράσει τόσα χρόνια αυτός ο λαός, τούτος ο τόπος μοιάζει περισσότερο με θαλάσσιο βυθό, στον οποίο θα πρέπει να οριστεί ισόβιος πρωθυπουργός ο Πάτρικ από τον «Μπομπ Σφουγγαράκη»…

Καλό σας βράδυ.

Δείτε επίσης:

Το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη σε σκίτσα…

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο