Νομοσχέδιο ΑΒ 1652: ορόσημο για νέους αγώνες για την κατάργηση της ‘φυλακής μέσα στη φυλακή’

(Μετά την απεργία πείνας στις φυλακές στην Καλιφόρνια το περασμένο καλοκαίρι, κερδίζεται μια μάχη των κρατουμένων με την εισαγωγή ενός καινούριου νομοσχεδίου. Το κείμενο δημοσιεύθηκε από την οργάνωση Prisoner Hunger Strike Solidarity Coalition στις 10/4/14 και είναι σε ελεύθερη μετάφραση.)

Το καινούριο νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στην επ’ αόριστον κράτηση σε κελί απομόνωσης, κατι που έχει καταδικαστεί διεθνώς, ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο της εφαρμογής του στις 9 Απριλίου, όπου έλαβε υπέρ τους τέσσερις από τους έξι συνολικά ψήφους στο Συμβούλιο για τη Δημόσια Ασφάλεια της Πολιτείας. Ο Τομ Αμαϊάνο, μέλος του συμβουλίου, συνέταξε το νομοσχέδιο ΑΒ 1652 ως μέρος ενός συμβιβασμού με τους κρατουμένους, για τη λήξη της ιστορικής απεργίας πείνας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και στην οποία συμμετείχαν 30 000 κρατούμενοι από τις περισσότερες φυλακές της Καλιφόρνιας. Η απεργία πείνας που διήρκησε εξήντα μέρες, έληξε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 με την υπόσχεση αναθεώρησης του νόμου που αφορά τη χρήση και τις συνθήκες απομόνωσης στις φυλακές.

Το νομοσχέδιο αυτό, δύναται να φέρει πολύ σημαντινές αλλαγές στη χρήση των κελιών υπερ-υψίστης ασφαλείας. Με το νέο νόμο απαγορεύεται η φυλάκιση σε συνθήκες απομόνωσης, με εξαίρεση την κράτηση έπειτα από τη διάπραξη κάποιου από τα δεκατέσσερα πολύ σοβαρά αδικήματα που αναγράφονται αναλυτικά στο νομοσχέδιο. Παράλληλα όμως, θέτει ως όριο κράτησης σε συνθήκες απομόνωσης τα 5 έτη. Με το νόμο ΑΒ 1652 δίνεται ένα τέλος στην αμφιλεγόμενη πρακτική ‘gang validation’, την πιστοποίηση κρατουμένων ως μέλη συμμοριών, που έχει οδηγήσει χιλιάδες κρατούμενους σε κελιά απομόνωσης για απροσδιόριστο χρόνο, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο παρά μόνο τη συσχέτιση τους με άλλους συγκρατούμενούς τους.

Σύμφωνα με το συγγραφέα του νομοσχεδίου ‘Οι Η.Π.Α χρησιμοποιούν τη φυλάκιση και την απομόνωση περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και στην Καλιφόρνια αυτές οι πρακτικές τίθονται σε εφαρμογή όσο σε καμία άλλη πολιτεία. Είναι η μόνη πολιτεία όπου κρατούμενος μπορεί να μεταφερθεί σε κελί υπερ-υψίστης ασφαλείας επ’ αόριστον, ενώ οι λόγοι μεταφοράς του αφορούν διοικητικές παραβάσεις, όπως κατοχή βιβλίων ή έργων τέχνης. Η ύπαρξη της μονάδας απομόνωσης μέσα στη φυλακή αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρατουμένων. Οι συνθήκες αυτές αντιστοιχούν με βασανισμό και διάφορες ομάδες ακτιβιστών αμφισβητούν την συνταγματικότητα τους. Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στην επιβολή της απομόνωσης μόνο σε κρατουμένους που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα μέσα στη φυλακή, αλλά και στην οριοθέτηση του χρόνου φυλάκισης σε τέτοιες συνθήκες γι’ αυτούς που βρίσκονται εκεί χωρίς να έχουν παραβιάσει κάποιο κανονισμό’.

‘Το νομοσχέδιο αυτό ανταποκρίνεται σε κάποια από τα πιο ουσιαστικά αιτήματα των απεργών πείνας και συγκεκριμμένα στην κατάργηση του απροσδιόριστου στάτους της απομόνωσης’, ανέφερε η Ντόννα Γουίλμοτ που εργάστηκε στη νομική ομάδα εκπροσωπώντας την οργάνωση Prisoner Hunger Strike Solidarity Coalition, για να πείσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Καλιφόρνια να λάβουν δραστικά μέτρα όσον αφορά την απομόνωση στη φυλακή. ‘Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δίνουν οι κρατούμενοι και οι υποστηρικτές τους μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεδομένου ότι η απομόνωση αποτελεί μια μορφή βίας, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να χρησιμοποιήσουμε αυτό το νομοσχέδιο για να βγάλουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε από την απομόνωση και να προσδώσουμε κάποια αναδρομικά credits σε όσους υπέφεραν στην απομόνωση με την κατηγορία συμμετοχής σε συμμορία’.

‘Κάποια από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, έχουν υποφέρει εκτεταμένα υπό αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες για 20, 30 χρόνια ή και περισσότερα’, είπε η Μαρί Λέβιν, ακριβίστρια με την Prisoner Hunger Strike Solidarity Coalition, της οποίας ο αδερφος Sitawa Jamaa ήταν ένας από τους κύριους αντιπρόσωπους των απεργών πείνας. ‘Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να σιγουρευτούμε ότι το νομοσχέδιο ΑΒ 1652 θα δώσει κάποια ανακούφιση στις οικογένειές μας, παρ’ όλα αυτά ο αγώνας δεν θα σταματήσει παρα μόνο όταν η απομόνωση ανήκει πλέον στο παρελθόν’.

(Πηγή https://prisonerhungerstrikesolidarity.wordpress.com/2014/04/10/solitary-confinement-bill-passes-public-safety-committee-could-mark-end-of-torturous-practice/ )

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο