Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων για την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Κείμενο των Εκδόσεων των Συναδέλφων στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης όπου, φέτος, τιμώμενη χώρα είναι το κράτος του Ισραήλ.

 

Τιμούμε τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, όχι το ισραηλινό κράτος-απαρτχάιντ

 

Η συμμετοχή των Εκδόσεων των Συναδέλφων στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την απόφαση των διοργανωτών να προσκαλέσουν ως τιμώμενη χώρα το Ισραήλ. Οι εργαζόμενοι στις Εκδόσεις των Συναδέλφων, ανταποκρινόμενοι/ες στα καλέσματα της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος, του Συλλόγου Ιντιφάντα και προπάντων των Ισραηλινών αγωνιστών της ομάδας Boycott from within, εκφράζουμε κι εμείς τη διαμαρτυρία μας γι’ αυτή την απόφαση που δίνει την ευκαιρία στην ισραηλινή πρεσβεία, να χρησιμοποιήσει το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού, για να αναπτύξει την προπαγάνδα της και να ωραιοποιήσει την εικόνα του Ισραήλ.

Όπως πριν από κάποιες δεκαετίες κανείς δε θα συμφωνούσε να τιμηθεί το νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ, έτσι και σήμερα δεν συμφωνούμε να τιμάται μια χώρα που επί δεκαετίες καταδυναστεύει και στερεί κάθε δικαίωμα από ένα λαό που ζει στην ίδια περιοχή και θεσμοθετεί με τον πιο επίσημο τρόπο ένα πάγιο σύστημα διακρίσεων που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Την ίδια ώρα που στην έκθεση βιβλίου τιμάται το Ισραήλ, η δική μας σκέψη είναι στους εργαζόμενους Παλαιστίνιους που υφίστανται τη διπλή (εθνική και ταξική) καταπίεση, στα παιδιά της Παλαιστίνης που πασχίζουν να μορφωθούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Αλλά και στους παλαιστίνιους ανθρώπους των γραμμάτων που διώκονται, τους ειλικρινείς ισραηλινούς συγγραφείς και ιστορικούς που με κόστος τολμούν να αντιπαρατεθούν στις κυρίαρχες απόψεις, και σε όσους ξένους συγγραφείς συμμετέχουν κατά καιρούς σε δράσεις αλληλεγγύης στα κατεχόμενα, ενίοτε με κινδύνους για τους ίδιους.

Ως Εκδόσεις των Συναδέλφων, ως εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου, που καλούμαστε να πάρουμε θέση γι’ αυτά που συμβαίνουν λίγα μέτρα παρακάτω από το περίπτερό μας, δεν μπορούμε απλά να κοιτάξουμε τη δουλίτσα μας, ούτε μπορούμε να κρατήσουμε «ουδέτερη στάση». Τασσόμαστε ενάντια στους καταπιεστές και στο πλευρό των αγωνιζόμενων λαών. Καλούμε και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης να κάνουν το ίδιο.

Και θα συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον τρόπο που μπορούμε. Πέρυσι, μαζί με την Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, εκδώσαμε το βιβλίο Τα Παιδιά της Παλαιστίνης. Στο εγγύς μέλλον προγραμματίζουμε την έκδοση βιβλίου για τους Ισραηλινούς Αναρχικούς Ενάντια στο Τείχος.

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο