10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Τα λόγια του Ζαπατίστα δασκάλου που δολοφονήθηκε σε ενέδρα στις 2 Μαϊου 2014

Η στοχευμένη δολοφονία ενός δασκάλου Ζαπατίστα, που ήταν γνωστός με το όνομα Γκαλεάνο, στην Τσιάπας του Μεξικό συγκλόνισε και εξόργισε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εμείς στο κίνημα «Σχολεία για την Τσιάπας» είμαστε  εξίσου συγκλονισμένοι  και επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την οργή μας σε δράση με τη δημοσίευση μια πραγματική εκπαιδευτική αποτίμηση, που έκανε νωρίτερα αυτό το χρόνο, ο δολοφονημένος καθηγητής Jose Luis Solis López ( γνωστός επίσης απλά ως Γκαλεάνο ) .

Παρακάτω θα διαβάσετε την παρουσίαση που έκανε ο Jose Luis López Σολίς (γνωστός ως Γκαλεάνο ) , του Ζαπατίστα δασκάλου που σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2014. Το έγγραφο αυτό αρχικά αποτελούσε μέρος της αξιολόγησης των Ζαπατίστας στη σύνοδο της La Escuelita ( The Little School ) και δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, στα Ισπανικά στον πρώτο τόμο του νέου μεξικανικού περιοδικού “Rebeldia Ζapatista”. Ενώ υπερασπιζόταν το τοπικό δημοτικό σχολείο , ο Γκαλεάνο, στοχοποιήθηκε και δολοφονήθηκε στις 2 Μαΐου σε ενέδρα λίγο έξω από Caracol της La Realidad, σε μία από τις πέντε έδρες των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης των  Ζαπατίστας ( JBG ) . Η ηγεσία πολλών οργανώσεων που αντιτίθενται στους Ζαπατίστας συμπεριλαμβανομένων του CIOAC – Histórica , του Πράσινου Οικολογικού Κόμματος , του Κόμματος  Εθνικής Δράσης [ PAN ] , και του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος [PRI ], είναι όλοι εμπλεκόμενοι στο σχεδιασμό της επίθεσης
Για να τιμήσουμε τον σκοτωμένο σύντροφό μας Γκαλεάνο , αυτόν τον γενναίο εκπαιδευτικό, ο οποίος δολοφονήθηκε ενώ προσπαθούσε να υπερασπιστεί το σχολείο της κοινότητας, δημοσιεύουμε την παρουσίασή του στο ακέραιο. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την αρχική ισπανικά. Click here to read the original Spanish.

Γκαλεάνο : « Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών που συμμετέχουμε σε διάφορα επίπεδα στο The Little School για την Ελευθερία , σύμφωνα με τους Ζαπατίστας , όπως και στις τηλεδιασκέψεις . Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με την “Mother of the Caracols. Sea of our Dreams” μια περιοχή («caracol»), που βρίσκεται στη ζούγκλα Frontier  . Κατάγομαι από το χωριό της Nueva Victoria , του δήμου του San Pedro de Michoacán .

Για μένα, η La Escuelita αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία , διότι είναι ένα μέσο για να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους από την πόλη , έτσι ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας , τα μεγάλα επιτεύγματα μας κατά τη διάρκεια αυτών των 19 , σχεδόν 20 χρόνων της αυτονομίας . Έτσι λέω ότι είναι ένα μέσο , ένα μέσο για να μπορέσουμε να μοιραστούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει για την οικοδόμηση της αυτονομίας με ανθρώπους από το εξωτερικό , και ένα μέρος όπου έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στα εδάφη μας , να μείνουν με τις αυτόχθονες οικογένειες , να μοιραστούν και να μάθουν . Και την ίδια στιγμή , οι επισκέπτες έρχονται για να κατανοήσουν, πώς οι Ζαπατίστας έχουμε τους δικούς μας τρόπους , τις δικές μας μορφές οργάνωσης , τα δικά μας μέσα αυτάρκειας , και πως δεν έχουμε ανάγκη να στηριζόμαστε στο κακό σύστημα διακυβέρνησης , αλλά μάλλον χτίζουμε το δικό μας σύστημα .

Τώρα έχουν δει με τα μάτια τους και έχουν κατανοήσει τη θυσία που κάνουμε , προκειμένου να επιτευχθούν όλα αυτά που έχουμε επιτύχει . Ενώ μένουν με οικογένειες στις κοινότητες , οι επισκέπτες έχουν δει πόσα έχου θυσιαστεί , πόσα αυτή η οικογένεια έχει υποστεί , προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να μας στηρίξει στην αντίσταση μας απέναντι στην κακή κυβέρνηση . Οι επισκέπτες έχουν δει πόση προσπάθεια χρειάζεται για να επιβιώσουμε και πώς η κακή κυβέρνηση μας κάνει να το πληρώνουμε αυτό με δυστυχία .

Τώρα, με τα δικά τους τα αυτιά και τα μάτια έχουν δει τα πράγματα που πάντα λέγαμε . Ίσως να είχαν ακούσει τις ομιλίες μας ή να είχαν διαβάσει τις ανακοινώσεις μας  πριν , αλλά ίσως δεν πίστευαν πραγματικά αυτό που προσπαθούσαμε να πούμε . Ήξεραν ότι οι Ζαπατίστας ήταν στα βουνά , αυτό είναι που λένε πάντα , αλλά ποτέ δεν σκέφτηκαν εμάς τους Ζαπατίστας ως σάρκα και αίμα, ότι είμαστε ανθρώπινα όντα σαν κι αυτούς , και ότι αυτό είναι αυτό που κάνουμε : είμαστε στις κοινότητες και οργανωνόμαστε .

Έτσι η La Escuelita για μένα είναι ένα μέσο για να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους από την πόλη , από τη χώρα μας και τον κόσμο . Είναι σαν μια γέφυρα επικοινωνίας .

Η La Escuelita είναι ένα ή περισσότερα από τα επιτεύγματά μας, που έχουμε επιτύχει μέσα από την αντίσταση μας , με τον αγώνα μας . Μπορούμε να την υπολογίσουμε ως ένα από τα επιτεύγματά μας , διότι κατά τη διάρκεια αυτών των 500 χρόνων της ληστείας και της εκμετάλλευσης από το κακό σύστημα , η κακή κυβέρνηση δεν μας επέτρεψε αυτού του είδους του χώρου , η κακή κυβέρνηση ποτέ δεν μας έδωσε αυτό το είδος της ελευθερίας που έχουμε τώρα, να συναντιόμαστε και να συνεργαζόμαστε   με ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας μας .

Εκτιμώ την La Escuelita γιατί εδώ στον αγώνα μας , υπάρχουν πολλοί νέοι που γεννήθηκαν μετά την εξέγερση , καθώς και εκείνοι που γεννήθηκαν στην πόλη μετά το 1994 , και είχαν μόνο ακούσει για τους Ζαπατίστας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εφημερίδες ή στο ραδιόφωνο , αλλά ποτέ δεν ήξεραν τι αντιπροσώπευε πραγματικά ο αγώνας μας. Έτσι νομίζω, ότι η La Escuelita είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, διότι φυσικά η κακή κυβέρνηση ποτέ δεν θα μας έδινε κάτι τέτοιο.  Καμία άλλη οργάνωση δεν έχει καταφέρει ό, τι έχουμε κάνει εδώ οργανώνοντας την  La Escuelita .

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι από την πόλη και από άλλες χώρες που εκπαιδεύονται μέσω της la Escuelita , αλλά εκπαιδεύουμε επίσης και τους εαυτούς μας , η νεολαία ετοιμάζεται να συνεχίσει το έργο της αυτοδιοίκησης . Μέσα από το άνοιγμα του χώρου της La Escuelita , η νεολαία  καθοδηγείται και προσανατολίζεται  προς την εκμάθηση πώς εμείς οι ίδιοι κυβερνάμε τους εαυτούς μας,  πώς θα πρέπει οι άνθρωποι να διοικούν. Εκτιμώ το σχολείο αυτό ως ένα πολύ σημαντικό πράγμα . Εμείς οι ίδιοι να μαθαίνουμε πολλά πράγματα , και οι άνθρωποι που έρχονται από το εξωτερικό μαθαίνουν από εμάς .

Το άλλο πραγματικά μεγάλο επίτευγμα που βλέπουμε εδώ είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον τον έλεγχο , εδώ οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι . Οι άνθρωποι αποφασίζουν μόνοι τους πώς πρόκειτα να είνα τα πράγματα και αυτό είναι, που οι άλλοι πρέπει να κατανοήσουν . Όπως έχουμε ήδη επισημάνει , οι άνθρωποι από το εξωτερικό που έρχονται να παρακολουθήσουν την La Escuelita, μπορεί να έχουν ακούσει, ότι στο έδαφος των Ζαπατίστας οι άνθρωποι είναι οι υπεύθυνοι και η κυβέρνηση υπακούει , αλλά τώρα έχουν έρθει να δουν με τα ίδια τους τα μάτια, πώς οι άνθρωποι εδώ κυβερνούν στα χωριά τους , στους δήμους τους και σε επίπεδο περιφέρειας . Αυτό είναι το καλύτερο από όλα , πώς οι άνθρωποι από το εξωτερικό έχουν έρθει να κατανοήσουν τη διαδικασία της αυτοδιοίκησης των  Ζαπατίστας της .

Ποια είναι η εκτίμησή μας για τους φοιτητές;

Έχω μεγάλο σεβασμό για εκείνους συντρόφους και τις συντρόφισσες/, όπως και για τους φοιτητές που έχουν έρθει για να παρακολουθήσουν την La Escuelita . Μπορείτε να δείτε το εξαιρετικό κουράγιο εδω , μπορείτε να δείτε τη σημασία της πρωτοβουλίας γι ‘αυτούς. Ενδιαφέρονται πάρα πολυ για αυτό που έχουν έρθει να μάθουν . Τόσοι πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες όπως , διανοούμενοι , δάσκαλοι , καλλιτέχνες , κάτοικοι των αστικών κέντρων , συλλογικότητες , ομάδες φοιτητών και πανεπιστημιακών , έχουν έρθει εδώ και μας είπαν ότι δεν έχουν ζήσει ποτέ κάτι σαν αυτό που έχουν βιώσει στη La Escuelita . Φαίνονται πολύ ευχαριστημένοι.

Επιπλέον, τους σέβομαι, επειδή έκαναν μια δέσμευση . Λένε ότι θα μεταδώσουν, αυτά που έχουν μάθει εδώ στους συντρόφου τους, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να ρθουν,  ότι θα μοιραστούν ό, τι τους έχουμε διδάξει, όσα είδαν και έμαθαν . Έτσι, για το λόγο αυτό , σέβομαι τους φοιτητές που ήρθαν από το εξωτερικό, γιατί είδα ότι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι από αυτή την εμπειρία .

Ενώ μερικοί φοιτητές βρίσκονταν κάπως σε σύγχυση ή δεν ήταν σίγουροι για το τι επρόκειτο να κάνουν εδώ στην La Escuelita , ή έκαναν ερωτήσεις που δεν σχετίζονταν με το τι είναι η La Escuelita , μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν υπήρχαν κακές προθέσεις , αλλά απλά ένιωθαν αποπροσανατολισμένοι ή δεν ήταν σίγουροι για τον εαυτό τους, γι’αυτό και προχώρησαν πέρα από τα όρια που είχαμε θεσπίσει . Είμαι βέβαιος ότι ήθελαν να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα, αλλά απλά δεν ήταν συγκεντρωμένοι στο εγχείρημα της La Escuelita.

Αλλά οι φοιτητές που ήρθαν σε αυτή την “caracol” ήταν πολύ ικανοποιημένοι και ευγνώμονες για όλα όσα έμαθαν. Για το λόγο αυτό , τους συγχαίρω γιατί εκτός από τους ανθρώπους που ήρθαν έχοντας τα μέσα και το χρόνο για να το πράξουν , υπήρχαν άλλοι που έπρεπε να πάρουν άδεια από την εργασία τους, ή φοιτητές που έπρεπε να μαζέψουν χρήματα για να ταξιδέψουν και να έρθουν να μάθουν στο σχολείο μας . Εκτιμώ ότι έκαναν αυτή την προσπάθεια για να φτάσουν εδώ , επειδή είχαν την επιθυμία να μάθουν και να ενδιαφερθούν για ό, τι κάνουμε .

Σε ένα μάλλον πιο γενικό επίπεδο , θα μπορούσαμε να δούμε ότι οι φοιτητές ήρθαν για να μάθουν από εμάς και για μένα, αυτό είναι κάτι που σέβομαι πάρα πολύ . Εκτός από τις ερωτήσεις που έκαναν, έγινε σαφές και από τις παρατηρήσεις τους και από αυτά που είπαν, ότι και αυτοί γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης , ότι και αυτοί υποφέρουν με παρόμοιο τρόπο με εμάς , τους αυτόχθονες . Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι έλεγαν οι ίδιοι, πως μοιραζόμαστε έναν κοινό εχθρό , ο οποίος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε .

(η πηγή της αγγλικής μετάφρασης των όσων είπε ο Γκαλεάνο καθώς και του προλόγου εδώ :http://www.schoolsforchiapas.org/2014/05/galeano-presentation/)

(ελληνική μετάφραση Sylvia )

 

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο