Παρέμβαση στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

[αναδημοσίευση από palestineresist ]

Από τις 8 ως τις 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση οργανώνεται κάθε χρόνο από τον αρμόδιο οργανισμό του υπουργείου πολιτισμού, το ΕΚΕΒΙ μέχρι πέρυσι, το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίου φέτος.

Οι διοργανωτές, πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης για πολύπλευρη συνεργασία με το κράτος χωροφύλακα της Μέσης Ανατολής, αποφάσισαν φέτος να ορίσουν τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, αδιαφορώντας προκλητικά για τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον Παλαιστινιακό λαό που επί 67 χρόνια συνεχίζει να αντιστέκεται στην ισραηλινή κατοχή, στις δολοφονίες, στις επιδρομές, στο ξεκλήρισμά του από τα πάτρια εδάφη.

Η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να μη μείνει η πρόκληση αυτή αναπάντητη. Το απόγευμα των εγκαινίων της έκθεσης κολλήθηκαν χαρτοπανό στις εισόδους, μοιράστηκαν φυλλάδια και πετάχτηκαν τρικάκια με συνθήματα. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν μεγάλη και άμεση. Για κάθε συμμετέχοντα στη δράση, αναλογούσαν 3 με 4 μπάτσοι και ασφαλίτες. Ο πανικός τους ήταν ξέχειλος κι αυτό φάνηκε την επόμενη μέρα όταν αναγκάστηκαν να αναβάλλουν το προγραμματισμένο στρογγυλό τραπέζι στο οποίο ήταν ομιλητής ο πρέσβης του Ισραήλ. Έχουν μάθει χρόνια τώρα να προβάλλουν τις θέσεις υπέρ της κατοχής χωρίς κανένα αντίλογο, υπό την προστασία των νταβατζήδων των ΜΜΕ. Αντιθέτως, σε δημόσια θέα φοβούνται και τον ίσκιο τους γιατί γνωρίζουν ότι τα ψεύδη τους καταρρέουν αμέσως. Προτιμούν λοιπόν να επιστρατεύσουν το κνούτο και να αφήσουν την…πειθώ.

b2ap3_thumbnail_img_6664.jpg

b2ap3_thumbnail_img_6680.jpg

Στο περίπτερο 13, όπου βρισκόταν το περίπτερο του Ισραήλ, η παρουσία της ασφάλειας ήταν έντονη και εντελώς ενοχλητική τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εκθέτες. Ένεκα του …υπερβάλλοντος ζήλου τους έφτασαν στο σημείο να προσάγουν σε αστυνομικό τμήμα επισκέπτη που αγόρασε από ένα περίπτερο της έκθεσης αφίσα με σκίτσο του Μαγιακόφσκι, μια αφίσα με σφαίρα σε περιδίνηση! Έκαναν έλεγχο στοιχείων σε επισκέπτες που αναζήτησαν την εκδήλωση με την ομιλία του πρέσβη και απείλησαν Παλαιστίνιους φοιτητές!! Η δράση μας επαναλήφθηκε την Κυριακή το απόγευμα. Πολλοί επισκέπτες εξέφρασαν την οργή τους για την επιλογή του Ισραήλ ως τιμώμενης χώρας καθώς και την προκλητική παρουσία κάθε είδους αστυνομίας στη διάρκεια μιας πολιτιστικής διοργάνωσης.

Οι άξονες όλων των εκδηλώσεων για την τιμώμενη χώρα, που διοργανωτής τους ήταν η πρεσβεία του Ισραήλ, ήταν οι εξής:

α) ο εντοπισμός στη κουλτούρα των Εβραίων δήθεν προαιώνιων δεσμών με τη γη της Παλαιστίνης,

β) η φιλολογία για το ολοκαύτωμα και τους διωγμούς στη διάρκεια της ναζιφασιστικής λαίλαπας στην Ευρώπη,

γ) η συνεργασία του ελληνικού κράτους με αυτό του Ισραήλ σε πολλούς τομείς και τα αμοιβαία κέρδη που δήθεν προκύπτουν για τους δυο λαούς. Στα πλαίσια αυτή επιστρατεύτηκαν δήθεν “προοδευτικοί διανοούμενοι” του Ισραήλ, που πασχίζουν να χτίσουν το προφίλ των “φιλειρηνικών”, που κρατάνε τάχαμου ίσες αποστάσεις από τους “εξτρεμιστές” των δυο στρατοπέδων. Λες και μπορεί να μπει στο ίδιο ζύγι ηθικής ο Παλαιστίνιος που πολεμάει για την ελευθερία του με έναν ρωσοεβραίο έποικο της Δ. Όχθης που του τάξανε τζάμπα γη και δουλειά, αρκεί να εξοντώνει με το ίδιο μίσος γέρους και παιδιά που αντιστέκονται στο ξεκλήρισμα από τη γη τους. Την ίδια στιγμή γνωστοί εβραίοι διανοούμενοι, πραγματικά προοδευτικοί και όχι γιαλαντζί, που αποκαλύπτουν τα κατοχικά εγκλήματα του Ισραήλ, δέχονται ανηλεή επίθεση από τα φιλοισραηλινά λόμπυ όπου γης και στερούνται ακόμη και το δικαίωμα εισόδου στην ιστορική Παλαιστίνη.

 

b2ap3_thumbnail_img_6671.jpg

b2ap3_thumbnail_img_6673.jpg 

Από κοντά δεν έλειψαν και έλληνες “διανοούμενοι” που πλαισίωσαν τις παρουσιάσεις. Είναι η γνωστή εξωνημένη αστική διανόηση, τα μέλη της οποίας ζουν και αναπαράγονται ως αυλικοί των επικυρίαρχων, είτε ντόπιων, είτε ξένων. Είναι οι μαϊμούδες και οι παπαγάλοι που έκοψαν κάθε σχέση με το λαό γιατί κερδίζουν εις βάρος του.

Σημείωση 1: Το περίπτερο του Ισραήλ εγκαταλείφθηκε πριν τη λήξη της έκθεσης. Λέμε εγκαταλείφθηκε γιατί δεν μάζεψαν ούτε τα βιβλία από τα ράφια.

Σημείωση 2: Είναι φανερό ότι το Ισραήλ ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα για την εικόνα του και έτσι κατανοούμε την προτίμηση εκδοτών σε βιβλία αρεστά στην Ισραηλινή πρεσβεία. Το ίδιο δείχνουν και φαινόμενα όπως η διάθεση δωρεάν αεροπορικών εισιτηρίων για τουρισμό στο Ισραήλ με τη συνεργασία της Aegean.

• Όχι τιμές σε διανοούμενους που δικαιολογούν τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.
• Όχι τιμές σε χώρα που εφαρμόζει το απαρτχάιντ.
• Τιμή στον αγώνα των Παλαιστινίων για λευτεριά και ζωή με αξιοπρέπεια.
• Τιμή στους Εβραίους διανοούμενους που καταδικάζουν το φασισμό του Ισραήλ.
• Ποιος αποφάσισε να τιμηθεί μια χώρα που εφαρμόζει το απαρτχάιντ και τη λογοκρισία;
• Όταν οι δολοφόνοι ενός λαού “τιμάνε” το ολοκαύτωμα προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Το κείμενο που μοιράστηκε

Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
www.palestineresist.gr

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο