Εκδήλωση για τη Δικτυακή Ουδετερότητα στο ΕΜΠ

[Από το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθερωση]

Η αρχή της δικτυακής ουδετερότητας αποτελεί την πιο πολυσυζητημένη έννοια των τελευταίων ετών γύρω από τα ψηφιακά δικαιώματα. Είναι η ιδέα ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο (ISPs) θα μεταχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο κάθε πακέτο δεδομένων που διέρχεται των δικτύων τους. Αποτελεί την τεχνολογική και δικαιοπολιτική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του διαδικτύου, όπως το ξέρουμε.

Η αρχή της δικτυακής ουδετερότητας έχει εχθρούς: τα μονοπώλια της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που επιθυμούν να καταστήσουν την ηλεκτρονική επικοινωνία εμπόρευμα σε απόλυτο βαθμό με τη δικαιολογία της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Έχει όμως και φίλους: το παγκόσμιο κίνημα για τα ψηφιακά δικαιώματα και τους χρήστες του διαδικτύου, που επιθυμούν να εκφράζονται όλοι ελεύθερα και όχι ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.

Η απόσυρση των καταστρεπτικών για την αρχή διατάξεων στον προτεινόμενο Κανονισμό για την Ενιαία Τηλεπικοινωνιακή Αγορά μετά από κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών και, κατόπιν, η αναβίωση του κινδύνου συρρίκνωσής της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την FCC των ΗΠΑ να ανακοινώνει ρυθμιστική πρωτοβουλία σε βάρος της, αποδεικνύει πως η διατήρηση και διεύρυνση των δημόσιων χαρακτηριστικών της διαδικτυακής επικοινωνίας χρειάζεται τη διαρκή μας επαγρύπνιση.

Το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση και η Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού του ΕΜΠ σας καλούν σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου) για τη δικτυακή ουδετερότητα την Τετάρτη, 21 Μάη, στις 15:30, στην αίθουσα Foss.ntua.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο