10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων εναντίον της διοικητικής κράτησης #water_and_salt

 

hs3.jpg

 

Πάνω από 100 κρατούμενοι αρνούνται για 27η μέρα σήμερα, την τροφή – δέχονται μόνο νερό και αλάτι –   σε μια προσπάθεια να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει την πολιτική της κράτησης των κρατουμένων με μυστικά στοιχεία και χωρίς να δίνουν στους κρατούμενους καμία δυνατότητα να αμφισβητήσουν την κράτησή τους στο δικαστήριο . Η απεργία πείνας πραγματοποιείται από κρατούμενους των φυλακών Ofer , Meggido και Naqab.

 

b2ap3_thumbnail_hs.jpgΠερίπου 120 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 24 Απριλίου, στην τελευταία  μιας σειράς από απεργίες που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια εναντίον της φυλάκισης των Παλαιστινίων χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.Περίπου 20 ακόμη κρατούμενοι ενταχθηκαν αμέσως μετά, ενώ ορισμένοι άλλοι κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας για πολύ περισσότερο καιρό, συμπεριλαμβανομένου του Ayman Atabish , ο οποίος βρίσκεται στην 74η ημέρα απεργίας πείνας ενώ ο  Adnan Shayteh βρίσκεται στις 51 ημέρες χωρίς τροφή , σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Μελετών για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους.

Αυτή την εβδομάδα , τριάντα ακόμα κρατούμενοι   προσχώρησαν στην απεργία πείνας , και εκατοντάδες συμμετείχαν σε μια μονοήμερη απεργία πείνας – συμπεριλαμβανομένου του ηγε΄τη της Φατάχ,  Marwan Barghouti. Παλαιστίνιες έστειλαν επιστολές  στα Ηνωμένα Έθνη και στον Ερυθρό  Σταυρό, καλώντας τους να παρέμβουν για τους συγγενείς τους. Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη για να δείξουν την υποστήριξή τους , και  επίσης  έχουν οργανώσει εκστρατείες στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να προσελκύσουν την προσοχή χρησιμοποιώντας το hashtag: #water_ and_ salt.

Οι ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να προσδιοριστούν καθώς  ορισμένοι απεργοί πείνας σταματούν την απεργία ενώ κάποιοι άλλοι ξεκινούν. Η ισραηλινή πολιτική της διοικητικής κράτησης επιτρέπει στις αρχές να έχουν κρατουμένους για περιόδους έξι μηνών, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη. Οι εν λόγω ποινές φυλάκισης έξι μηνών μπορεί να ανανεώνεται επ ‘αόριστον , με ορισμένους  κρατούμενους να είναι φυλακισμένοι για χρόνια χωρίς ποτέ να έχουν παραβρεθεί σε αίθουσα δικαστηρίου .b2ap3_thumbnail_hs2.jpg

 

Εν τω μεταξύ, στους δρόμους , χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλη τη Δυτική Όχθη στη Γάζα κάνοντας έκκληση για την απελευθέρωση των κρατουμένων .Την Κυριακή 11/5, συγγενείς των Παλαιστινίων κρατουμένων μπλόκαραν την είσοδο σε ένα γραφείο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη βόρεια πόλη Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη, για να διαμαρτυρηθούν για την παθητική του στάση στο θέμα .Την Παρασκευή 9/5 , χιλιάδες συμμετείχαν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ των κρατοθμένων που έχουν γίνει ποτέ  στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Φατάχ , των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Στη Δυτική Όχθη, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Χεβρώνα , στο Τουλκαρέμ και στη Ραμάλα . Στη Γάζα , οι διαδηλωτές διαδήλωσαν στο στρατόπεδο προσφύγων Τζαμπαλίγια   ενώ η Χαμάς έκανε πορεία στη νότια πόλη, Χαν Γιουνίς .

Οι ισραηλινές αρχές των φυλακών αντέδρασαν σκληρά , σύμφωνα με το Addameer . Η ομάδα λέει ότι ισραηλινοί  δεσμοφύλακες έχουν αρνηθεί την πρόσβαση σε δικηγόρους των κρατουμένων, πραγματοποιούν βίαιες επιδρομές στα κελιά των απεργών πείνας, αρνούνται στους κρατούμενους νερό και αλάτι και απαγροεύουν επισκέψεις των συγγενών τους.   Επιπλέον , έχουν μεταφέρει τουλάχιστον δύο κρατούμενους στην απομόνωση , ενώ οι φύλακες προσπαθούν να σπάσουν την απεργία πείνας , προσφέροντάς τους φαγητό . Εκτός από αυτά, η Κνεσέτ συζητά νομοθεσία που θα δίνει  την εξουσία στην IPS για αναγκαστική σίτιση των κρατουμένων.
Στο παρελθόν , οι ισραηλινές αρχές , επροσπαθώντας να αποφύγουν την ανάφλεξη μαζικών πολιτικών αντιδράσεων έξω τους τοίχους της φυλακής , έχουν προσπαθήσει να διαπραγματευτούν με τους ηγέτες της απεργίας πείνας , όταν ένας κρατούμενος είναι κοντά στο θάνατο .

Η τακτική της διοικητικής κράτησης ήταν ένα από τα θέματα που τροφοδότησε την τελευταία μεγάλη απεργία των Παλαιστινιών κρατουμένων  το 2012, όταν 2.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη διαμαρτυρία . Η υπηρεσία των ισραηλινών  Φυλακών ( IPS ) συμφώνησε να ικανοποιήσει τα παλαιστινιακά αιτήματα για τον τερματισμό της απεργίας , συμπεριλαμβανομένων του τέλος της μακρόχρονης απομόνωσης των κρατουμένων και της απαγόρευσης των οικογενειακών επισκέψεων στους φυλακισμένους από τη Γάζα – αν και το Ισραήλ συνέχισε να απαγορεύει στα παιδιά κάποιων  κρατουμένων από τη Γάζα να τους επισκέπτονται. Η IPS είπε επίσης ότι δεν θα ανανεώσει και δεν θα εφαρμόσουν νέες εντολές διοικητικής κράτηση , εκτός αν υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ από τους κρατούμενους. Σε αντάλλαγμα , το Ισραήλ , δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έπρεπε να συμφωνήσουν ότι θα σταματήσουν την «τρομοκρατική δράση» τους μέσα στις φυλακές .Υπήρχε διάχυτη επιφυλακτικότητα τότε σχετικά με το αν το Ισραήλ θα ακολουθούσε την συμφωνία στο θέμα της διοικητικής κράτησης. 

 

b2ap3_thumbnail_Stop-AD-WSF-212x300.jpgΤώρα, οι κρατούμενοι,  και η ομάδα  δικαιωμάτων Addameer που τους υποστηρίζει,  λένε ότι το Ισραήλ έχει υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή του για τη μείωση της διοικητικής κράτησης .Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, υπήρξε μια σταθερή αύξηση των διοικητικών κρατουμένων από τον Αύγουστο του 2013. Συνολικά ,  191 κρατούμενοι βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση και το Ισραήλ έχει ανανεώσει εντολές διοικητικής κράτησης για ορισμένους κρατούμενους ενώ έχει εφαρμόσει  νέες εντολές, παρά τη συμφωνία του 2012.Η κράτηση   χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη επιτρέπεται βάσει του διεθνούς δικαίου , αλλά μόνο για την αποφυγή κινδύνου που δεν μπορεί να αποφευχθεί με άλλον τρόπο. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και στο εξωτερικό, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου λόγω της διαδεδομένης χρήσης της διοικητικής κράτησης .Το Ισραήλ, εκτός από το ότι κρατά τους διοικητικούς κρατούμενους χωρίς δίκη, κρατά επίσης μυστικά τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους. Έτσι, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ανανεώνει τις εξάμηνες εντολές κράτησης  επ ‘αόριστον .

 

ΠΗΓΕΣ: http://english.al-akhbar.com/, http://mondoweiss.net/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπορεί ν’ Αλλάξει Κεμάλ | Η Διοικητική Κράτηση & η εκστρατεία για την κατάργησή της

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟ 2012: Μαζική απεργία πείνας άνω των 1200 Παλαιστινίων κρατουμένων

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο