Οροθετικός καταγγέλλει προπηλακισμό του στον «Ευαγγελισμό»

[αναδημοσίευση από efsyn]

22/05/1

Ο Γ.Π. κατέθεσε έγγραφη καταγγελία κατά γιατρού και νοσηλευτριών, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τον απείλησαν με μήνυση και παραβίασαν το ιατρικό απόρρητο όταν τους είπε πως είναι οροθετικός.

Σκαιότατη, ρατσιστική και εκτός κάθε ιατρικής δεοντολογίας συμπεριφορά από εφημερεύουσα γιατρό και νοσηλεύτριες του νοσοκομείου Ευαγγελισμός καταγγέλλει οροθετικός ασθενής, που προχώρησε το πρωί της Πέμπτης σε έγγραφη αναφορά στο νοσοκομείο.

Στις 6 τα ξημερώματα της 10ης Μαΐου, ο Γ.Π. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») επισκέφτηκε με αφωνία το εφημερεύον τμήμα ΩΡΛ του νοσοκομείου. Η γιατρός τον εξέτασε, του έγραψε φάρμακα στο βιβλιάριο απορίας και τον έστειλε στο εξεταστήριο, για να του βάλουν οι νοσηλεύτριες μάσκα οξυγόνου και ορό. Μετά από δύο ώρες, τον εξέτασε και πάλι και του είπε ότι πρέπει να κάνει εισαγωγή.

«Στην αναφορά της γιατρού ότι θα έπρεπε να κάνω εισαγωγή, τη ρώτησα πού θα με βάλει γιατί είμαι οροθετικός. Τότε προς μεγάλη μου έκπληξη, η γιατρός εξεμάνη και άρχισε να μου φωνάζει ότι αυτό που έκανα είναι απαράδεκτο, ότι είμαι ανεύθυνος και ότι θα μου κάνει μήνυση! Στη συνέχεια σηκώθηκε από το γραφείο της, έσκισε τα χαρτιά της εισαγωγής και κυριολεκτικά με πέταξε έξω από το εξεταστήριο, σπρώχνοντάς με στον διπλανό χώρο για να μου αφαιρεθεί η «πεταλούδα» από το χέρι, συνεχίζοντας να με προπηλακίζει, λέγοντάς μου να σηκωθώ να φύγω.

Οι πόρτες του ιατρείου ήταν ανοικτές και απέξω περίμενε κόσμος να εξεταστεί, με αποτέλεσμα οι φωνές της να ακούγονται στους παριστάμενους. Και δεν έφτανε αυτό, βγήκε έξω από το ιατρείο στον διάδρομο και συνέχισε να φωνάζει ότι έχω AIDS και ότι επίτηδες πήγα στο νοσοκομείο για να τους κολλήσω όλους! Ακούγοντάς τη γιατρό, οι ασθενείς που περίμεναν απέξω άρχισαν κι εκείνοι να με προπηλακίζουν, λέγοντάς μου «δεν ντρέπεσαι», «τι είναι αυτά που κάνεις εδώ πέρα;», κοιτάζοντάς με εχθρικά και κάνοντάς με να νιώσω άβολα και εντελώς ανυπεράσπιστος.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν δυο νοσηλεύτριες για να μου βγάλουν την «πεταλούδα» και άρχισαν κι αυτές να με προπηλακίζουν μπροστά στον κόσμο. Μου έβγαζαν «την πεταλούδα» από τη φλέβα, συνεχίζοντας εν χορώ γιατρός και νοσηλεύτριες να μου φωνάζουν, δημοσιοποιώντας με τον τρόπο αυτό τα ευαίσθητα προσωπικά μου δεδομένα σε άγνωστους ανθρώπους, με αποτέλεσμα ένας ασθενής που βρισκόταν μέσα στο εξεταστήριο να ζητήσει να φύγει από το χώρο γιατί φοβήθηκε ότι θα τον κολλήσω!», γράφει στην αναφορά του ο Γ.Π.

«Κολλάει με το σάλιο ο HIV»

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», καταγγέλλει πως του είπε η γιατρός πως «κολλάει με το σάλιο ο HIV» και πως έψαχναν πανικόβλητες οι νοσηλεύτριες τη συνάδελφό τους που έβαλε τον ορό, για να της κάνουν εξετάσεις μήπως έχει κολλήσει.

Σύμφωνα με την ιατρική πρακτική, η αποκάλυψη της οροθετικότητας κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής πράξης συνίσταται στους οροθετικούς, προκειμένου να ακολουθηθεί η κατάλληλη για τους ίδιους ιατρική αγωγή. Δεν είναι όμως υποχρεωτική. Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με οποιονδήποτε ασθενή πρέπει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, που αρκούν για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού. Άλλωστε, μπορεί οποιοσδήποτε να είναι οροθετικός χωρίς να το γνωρίζει.

«Η συμπεριφορά και η στάση της γιατρού ήταν άκρως προσβλητική και εξευτελιστική και εκτός πάσης ιατρικής δεοντολογίας, κάνοντάς με μπροστά σε άγνωστους ανθρώπους να νιώσω ανήμπορος και ταπεινωμένος, με δεδομένο ότι λόγω της αφωνίας μου δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ούτε απέναντι στη γιατρό και τις νοσηλεύτριες ούτε απέναντι στο «κοινό». Έφυγα από το νοσοκομείο κυριολεκτικά ένα ψυχολογικό ράκος και πήγα στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, καθώς η γιατρός πέρα από όλα τα άλλα δεν μου είχε εξηγήσει τι ακριβώς έχω και πώς (και αν) θα έπρεπε να παίρνω όλα αυτά τα φάρμακα που μου είχε γράψει στο χαρτί και στο βιβλιάριο υγείας», αναφέρει ο Γ.Π.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός έχει διατάξει ΕΔΕ για το περιστατικό.

Δ.Αγγ.

efsyn.gr

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο