10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Το Linux χθες και σήμερα

 

Τα χρόνια περνούσαν και άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα σοβαρά περιβάλλοντα εργασίας (KDE και Gnome) τα οποία ξεπερνούσαν σε εμφάνιση τα λειτουργικά συστήματα της τότε εποχής (1998 – 1999). Παρόλα ταύτα, ο αριθμός των χρηστών ανέβηκε ελάχιστα, ενώ πολύ λίγοι εγκατέλειψαν τα άλλα λειτουργικά εντελώς… Σήμερα πια, έχει ξεκινήσει μια επανάσταση…

Υπάρχουν πολλοί χρήστες υπολογιστών που έχουν ακούσει τα κατορθώματα του λίνουξ στην ασφάλεια, στην χρηστικότητα και στην εμφάνιση, ενώ πολλοί χρήστες αφαίρεσαν τα άλλα λειτουργικά που μπορεί να έτρεχαν στον δίσκο τους για να δώσουν μια θέση στο Λίνουξ. Το Λίνουξ, απο εκεί που ήταν ένα ταπεινό μα ισχυρό, για συγκεκριμένες δουλειές, λειτουργικό σύστημα (το είχα δει κάποτε, 1999-2000 νομίζω ήταν και δεν μου έκανε αίσθηση) μεταμορφώθηκε σε ένα πανίσχυρο desktop λειτουργικό με ασφάλεια, χρηστικότητα και εμφάνιση που ζηλεύουν πολλές εταιρίες… Δεν είναι τυχαίο που ξεκίνησε να κάνει αίσθηση ακόμα και στην Microsoft, τόση ώστε να θελήσει να συνεργαστεί με μία από τις ναυαρχίδες στον χώρο του λίνουξ, την Novell.

Κατά την γνώμη μου, το Λίνουξ βρίσκεται σήμερα στην γραμμή προσπέρασης των Windows στον τομέα της χρηστικότητας. Σε μερικά χρόνια μάλλον θα δούμε το Λίνουξ να αποκτά ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς σε desktop χρήστες, αφού άρχισαν μεγάλοι κατασκευαστές υπολογιστών (όπως η Dell και η Lenovo) να προεγκαθιστούν linux στους υπολογιστές τους, ενώ η εξέλιξή του δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, λόγω της κοινότητας που το ακολουθεί. 

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο