10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

«Στο όνομα του πατρός»: Ο Gerry Conlon, θύμα της εγκληματικής δικαιοσύνης του Ην. Βασιλείου, πεθαίνει στο Μπέλφαστ

Ο Gerry Conlon αφέθηκε ελεύθερος το 1989, αφού οι δικαστές του Ηνωμένου Βασιλείου τον είχαν κλείσει στη φυλακή για 15 χρόνια, καταδικάζοντάς τον για μια βομβιστική επίθεση σε μια παμπ, με την οποία δεν είχε καμία σχέση.  Είδε τον πατέρα του να πεθαίνει στο ίδιο κελί.

«Υπάρχουν μέρες που εύχομαι να ήμουν ακόμα στη φυλακή. Υπάρχουν μέρες, που εύχομαι να ήμουν νεκρός. Το μόνο πράγμα που με κάνει να συνεχίζω, είναι ότι πιστεύω, πως τώρα είναι ο καιρός μου να σταματήσω, αυτό που συνέβη σε μένα να συμβεί και σε άλλους ανθρώπους. Καμία οικογένεια δεν πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό που η δική μου οικογένειά μου υπέφερε »-.
Gerry Conlon.

1989, το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τον Gerry Conlon που απελευθερώνεται από τη φυλακή.  Συνέχισε να αγωνίζεται για τους φυλακισμένους, για τα θύματα της αδικίας μέχρι που δεν είχε άλλες δυνάμεις: «η δοκιμασία μου συνεχίζεται. Για άλλους ο εφιάλτης μόλις αρχίζει.»

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=z0WLCJ26Emc","width":"800","height":"450"}
Ο Gerry Conlon, ο οποίος κλείστηκε στις φυλακές για 15 χρόνια από τους Βρετανούς δικαστές , για μια βομβιστική επίθεση σε μια παμπ στο Λονδίνο το 1974, πέθανε. Ήταν 60 ετών, αφέθηκε ελεύθερος το 1989.
Έχοντας περάσει 15 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε,ο Conlon και οι σύντροφοί του που είχαν καταδικαστεί, αφέθηκαν ελεύθεροι το 1989. “

Irish Times: “Ο κ. Conlon φυλακίστηκε μαζί με τον πατέρα του Giuseppe Conlon, επτά μέλη του Maguire και  με τρεις φίλους του, τους Paul Hill, Paddy Armstrong and Carole Richardson.
Η φυλάκισή τους ήταν μία από τις μεγαλύτερες κακοδικίες στην ιστορία της Βρετανίας, μαζί με την Birmingham Six .

RTE: “η οικογένεια του κ. Conlon εξέδωσε μια δήλωση σήμερα, μέσω του δικηγόρου τους Gareth Peirce : «Σήμερα το πρωί χάσαμε τον Gerry μας. Έφερε τη ζωή, την αγάπη, την ευφυΐα, το πνεύμα και τη δύναμη στην οικογένειά μας μέσα από τις πιο σκοτεινές ώρες της. Μας βοήθησε να επιβιώσουμε από κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να αντέξουμε.  Αναγνωρίζουμε ότι αυτό που πέτυχε με το να μάχεται για το δίκιο μας, έχει μια πολύ  μεγαλύτερη σημασία – ανάγκασε τον κόσμο που χε τα μάτιά του κλειστά,  να τα ανοίξει και να δει την αδικία, ανάγκασε να αναγνωριστεί αυτή η αφάνταστη κακία, πιστεύουμε ότι άλλαξε την πορεία της ιστορίας.»
«Τον ευχαριστούμε για τη ζωή του και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ, όλους τους φίλους του για την αγάπη τους.»

b2ap3_thumbnail_00091ee6-614.jpg
Το Guildford Four και το Maguire Seven  ήταν τα ονόματα δύο συλλογικοτήτων των οποίων η καταδίκη στα αγγλικά δικαστήρια το 1975 και το 1976 για τις βομβιστικές επιθέσεις στην pub Guildford της 5ης Οκτωβρίου 1974, τελικά ακυρώθηκε μετά από μακρόχρονες εκστρατείες για τη δικαιοσύνη.

Το Guildford Four κατηγορήθηκε για άμεση εμπλοκή με τις επιθέσεις του IRA. Το αποτελούσαν οι :
Paul Michael Hill, ηλικία κατά τη στιγμή της δίκης: 21 ετών, καταδικάστηκε για:

         Τις βομβιστικές επιθέσεις στο Guildford
         Τον Βομβαρδισμός στο Woolwich
          (χωριστά) για τη δολοφονία του Βρετανού στρατιώτης Brian Shaw.

Gerard “Gerry” Conlon, ηλικία κατά τη στιγμή της δίκης: 21 ετών, καταδικάστηκε για:
         Τις  βομβιστικές επιθέσεις στο Guildford

Patrick “Paddy” Armstrong,  ηλικία κατά τη στιγμή της δίκης: 25 ετών, καταδικάστηκε για:
         Τις  βομβιστικές επιθέσεις στο Guildford

Carole Richardson, ηλικία κατά τη στιγμή της δίκης: 17 ετών, καταδικάστηκε για
         Τις βομβιστικές επιθέσεις στο Guildford

Τα μέλη του Maguire Seven κατηγορήθηκαν για κατοχή νιτρογλυκερίνης την οποία φέρεται ότι έδιναν στον IRA για να φτιάχνει βόμβες. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στις 4 Μαρτίου του 1976 και έλαβαν τις ακόλουθες ποινές:
Anne Maguire: φυλακίστηκε σε ηλικία 40 ετών για 14 χρόνια
Ο σύζυγος της Anne, Patrick Maguire : φυλακίστηκε σε ηλικία 42 ετών για 14 χρόνια
         Ο Patrick Maguire γιος της Anne και του Πάτρικ: φυλακίστηκε σε ηλικία 14 ετών για 4 χρόνια
         Ο Vincent Maguire γιος της  Anne και του Πάτρικ: φυλακίστηκε σε ηλικία  17 ετών για 5 χρόνια
         Ο Sean Smyth, αδελφός της Anne Maguire: φυλακίστηκε σε ηλικία 37 ετών για 12 χρόνια
         Ο Patrick O’Neill οικογενειακός φίλος: φυλακίστηκε σε ηλικία 35 ετών για 12 χρόνια
         Patrick “Giuseppe” Conlon γαμπρός της Anne : φυλακίστηκε σε ηλικία 52 ετών για 12 χρόνια

Απόσπασμα απο την γνωστή ταινία “Στο όνομα του πατρός” που ειχε ως θέμα της αυτή την εγκληματική απόφαση της Βρετανικής δικαιοσύνης :

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=gg5ZUObgh6Y","width":"800","height":"450"}

Συνέντευξη στο Justice Gap: “Ο Conlon πέρασε δεκαπέντε χρόνια πίσω από τα κάγκελα, μετακινούμενος σε διάφορες αγγλικές φυλακές  είκοσι δύο φορές. Πέρασε πεντέμιση χρόνια στην απομόνωση. «Όχι διαδοχικά», σπεύδει να προσθέσει.

–           «Πώς περνάς πεντέμιση χρόνια σε απομόνωση;»

–          «Δεν ξέρω. Συνήθιζα να περπατάω πάνω και κάτω στο κελί και να μετράω πόσα πόδια είναι ξανά και ξανά. Και όταν κάποια αχτίδα ηλίου έμπαινε μέσα μετρούσα τα τούβλα στον τοίχο.»

Ο Conlon αναφέρει έναν κατάλογο από όσα είδε στη φυλακή με έναν σχεδόν άχρωμο και πεζό τόνο: «Είδα δύο ανθρώπους να δολοφονούνται. Μπροστά μου. Είδα μπουλούκια ανθρώπων να βιάζονται. Ομαδικό βιασμό. Ανθρώπους να αυτοτραυματίζονται.  Ανθρώπους να τρώνε ξυράφια και γυαλιά» .Αναρωτήθηκα πώς δεν είναι περισσότερο κατεστραμμένος. «Είμαι», λέει. «Απλώς με πετύχατε σε καλή μέρα».

Gerry Conlon 2009: «Αυτό που συμβαίνει στη Βρετανία από το 2005 έχει δημιουργήσει το ίδιο είδος συνθηκών, που βοήθησε να οδηγήσει τότε στη σύλληψή μας. Οι ίδιες διαδικασίες  ακολουθούνται – συλλαμβάνεις όσους περισσότερους μπορείς και παρουσιάζεις μια φτιαχτή με έμμεσες αποδείξεις υπόθεση, με την ελπίδα ότι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς θα καταδικαστούν. Η μόνη διαφορά, μέχρι στιγμής, είναι ότι οι δικαστές φαίνονται λιγότερο διατεθειμένοι να καταδικάσουν. Αλλά αν υπάρξει μια άλλη σειρά από βομβιστικές επιθέσεις, ποιος ξέρει αν αυτό θα εξακολουθεί να ισχύει;

Είναι ακόμα δύσκολο να περιγράψει κανείς, πώς είναι να αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για κάτι που δεν έκανε. Για τα πρώτα δύο χρόνια, είχα ακόμα ένα μικρό κομμάτι  ελπίδας. Άκουγα το θόρυβο των κλειδιών και πίστευα,  ότι αυτή θα ήταν η φορά που οι σωφρονιστικοί υπαλλήλοι έρχονταν για να ανοίξουν την πόρτα του κελιού και να μας ελευθερώσουν. Αλλά αφού τα μέλη των  Maguire Seven (όλοι τους επίσης άδικα καταδικασμένοι) – ο πατέρας μου, ανάμεσά τους – συνελήφθησαν, αρχίσαμε να χάνουμε κάθε  ελπίδα. Όχι μόνο έπρεπε να νικήσουμε το ποινικό σύστημα δικαιοσύνης, αλλά έπρεπε επίσης να επιβιώσουμε στη φυλακή. Η πραγματικότητα μας ήταν εφιάλτης. Ουρούσαν στο φαγητό μας, αφόδευαν σε αυτό, έβαζαν γυαλιά μέσα. Οι πόρτες των κελιών μας αφήνονταν ανοιχτές για έρχονται να μας σαπίζουν στο ξύλο και έρχονταν κρατώντας κάλτσες με μπαταρίες μέσα και μας χτυπούσαν στο κεφάλι. Είδα δύο ανθρώπους να δολοφονούνται. Είδα αυτοκτονίες. Είδα κάποιον να αυτοπυρπολείται στην φυλακή  Long Lartin».

“Από την εποχή της δικής μας υπόθεσης,  υπήρξαν ίσως 200 άλλες, με αθώους ανθρώπους που έχουν ελευθερωθεί. Ο  Sean Hodgson είναι ο τελευταίος, και ίσως μερικές χιλιάδες άλλοι που δεν βγήκαν στη δημοσιότητα.”

Στο παρακάτω βίντεο ο Gerry Conlon μιλάει για τον πατέρα του :

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=9QR95-ryd0c","width":"800","height":"450"}

b2ap3_thumbnail_10435991_337987526326368_7542370804659125534_n.jpg Ο Conlon με την μητέρα του Μάννινγκ.

“Αυτό που συνέβη σε εμάς, μετά από όλα, δεν διαφέρει από αυτό που συνέβη στον Binyam Mohamed, τον Βρετανός πολίτη, που κρατήθηκε για πολλά χρόνια στο Γκουαντάναμο. Όπως και εκείνος, βασανιστήκαμε- μας έβαζαν όπλα στο στόμα μας και στο κεφάλι μας, μας σκέπαζαν τα κεφάλια με κουβέρτες.. Η υπόθεση εναντίον μας ήταν, όπως και εκεινού, συμπτωματική και υποθετική. Και σαν κι αυτόν, προσπαθήσαμε να κάνουμε τους ανθρώπους να ακούσουν τι μας είχε συμβεί και χρειάστηκαν χρόνια πριν οι φωνές μας να ακουστούν. “
Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά εγκλήματα σήμερα που διαπράττουν τα συστήματα δικαιοσύνης., Pirate Bay, Jeremmy Hammond, Blackmail3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι φυλακίζονται επειδή αντιστέκονται ,άλλοι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, επειδή αντιτάχθηκα στην καταστροφή του εδάφους, του αέρα και του νερού, για απλά θέλουν να παραδεχτεί ο κόσμος, ότι ο βασανισμός και ο πειραματισμός πάνω σε ζώντα ζώα είναι λάθος. Οι νόμοι γίνονται για την προστασία αυτών των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Ενάντια σε αυτά τα εγκλήματα ανθρώποι σαν τον Gerry Conlon αγωνίστηκαν και πολέμησαν σε όλη τη ζωή τους, τις περισσότερες φορές δυστυχώς, με όχι μεγάλη υποστήριξη ή αλληλεγγύη.

b2ap3_thumbnail_10306232_10154282402625384_3568059801107631141_n.jpg

(πηγή : http://revolution-news.com/name-father-gerry-conlon-victim-u-k-s-crimes-justice-dies-belfast/)

(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia )

 

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο