10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Φυλακές τύπου Γ: Για έβδομη μέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας

[Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Η Εποχή]

Συμπληρώνεται μία βδομάδα κινητοποιήσεων στις φυλακές της χώρας με τους απεργούς πείνας να έχουν φτάσει, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, τους 4.610 κρατούμενους. Ο κατάλογος των απεργών καθημερινά αυξάνεται, ενώ στη φυλακή Αλικαρνασσού όλοι οι κρατούμενοι συμμετέχουν με αποχή συσσιτίου.  Η απεργία πείνας έχει ως κύριο αίτημα την απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου για φυλακές τύπου Γ. Επίσης, οι απεργοί απαιτούν ισότιμη αντιμετώπιση όσον αφορά τις άδειες και την υφ’ όρον απόλυση, εφαρμογή των συζυγικών επισκέψεων, κατάργηση της κατηγορίας των «φιλοξενούμενων κρατούμενων» μεταναστών, καθώς και επανεκδίκαση όσων έχουν καταδικαστεί με τον παλιό νόμο για ναρκωτικά, σύμφωνα με τον επιεικέστερο νόμο του 2013.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κωφεύει, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση για την απεργία, παρότι από το γραφείο Τύπου επιβεβαιώνονται τα νούμερα των απεργών. Όμως, μάλλον, ο κ. Αθανασίου αντιμετωπίζει τους απεργούς ως μια «μικρή επιπλοκή» στην προσπάθειά του να μετατρέψει τις φυλακές σε ομαδικούς τάφους.

Χωρίς ιατρική βοήθεια

Όπως μας καταγγέλλουν από την Επιτροπή Αγώνα Φυλακών, σχεδόν σε κανέναν απεργό πείνας δεν παρέχεται ιατρική βοήθεια, παρότι τα πρώτα κρούσματα λιποθυμιών έχουν ήδη καταγραφεί. Συγκεκριμένα, στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα και στην Πάτρα έχουν λιποθυμήσει τουλάχιστον 8 απεργοί, από τους οποίους μόνο ο ένας οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για να τον δει γιατρός. Στη Νιγρίτα Σερρών οι απεργοί ζητούν να τους δει γιατρός, αλλά ο διευθυντής απαντά ότι δεν μπορούν να καλέσουν έκτακτα γιατρό καθώς δεν φαίνεται να έχουν συμπτώματα αφυδάτωσης. Τώρα με ποιες ιατρικές γνώσεις το κρίνουν αυτό οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, είναι απορίας άξιο. Παράλληλα, στις φυλακές Τρικάλων κρατούμενοι έραψαν τα στόματά τους για να δείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν την απεργία μέχρι τέλους. Στον Κορυδαλλό, πάντως, αγόρασαν πιεσόμετρα, ζυγαριές και όργανα μέτρησης σακχάρου, για να μην εξαρτάται η υγεία τους από τις ορέξεις της διεύθυνσης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών, επισκέφτηκε την Πέμπτη τις φυλακές Κορυδαλλού και συζήτησε με τους απεργούς πείνας. «Η υγεία και η ζωή των κρατουμένων δεν μπορεί να εγκαταλείπεται από την Πολιτεία, η οποία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για τη διαφύλαξη και προστασία των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων που βρίσκονται υπό την ευθύνη της», δήλωσε και κατέληξε «Η κραυγή αγωνίας των κρατουμένων είναι κραυγή αξιοπρέπειας, κραυγή απελπισίας, κραυγή ανθρωπιάς, απέναντι στην οποία η Κυβέρνηση δεν δικαιούται να κωφεύει».
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, από την άλλη, «συμπαραστεκόμενοι» στην απεργία πείνας, προκήρυξαν στάση εργασίας από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη, τις ώρες των επισκεπτηρίων ζητώντας την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού.

Τροποποιούν το νομοσχέδιο

Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης δέχεται σφοδρές πιέσεις πέρα από τους κρατούμενους και από φορείς (δικαστικοί και δικηγορικοί σύλλογοι), αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ισχυρές ενστάσεις προβάλλει και το ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζεται ότι η πειθαρχική αυτή φυλακή προβλέπει πολύ μεγάλο όριο έκτισης ποινής. Μάλιστα, αύριο αναμένεται ο κ. Αθανασίου να φέρει τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Όπως ενημερωνόμαστε θα μειώσει το μίνιμουμ χρόνο έκτισης ποινής στις φυλακές τύπου Γ, από τα δέκα χρόνια στα 8 ή 5, ενώ η μεταγωγή του κρατούμενου θα εξετάζεται ατομικά, ανάλογα με την «επικινδυνότητα» του κρατούμενου και όχι ανάλογα με το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ή έχει καταδικαστεί. Ακόμα, όμως, και αυτές οι τροποποιήσεις δεν κατευνάζουν τα πνεύματα. Γι’ αυτό ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης πιέζουν για την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανακατάθεσή του κάποια άλλη χρονική στιγμή, με ριζικές αλλαγές και όχι με τεχνικές τροποποιήσεις. Πάντως, ο κ. Αθανασίου φαίνεται αισιόδοξος ότι το «όραμά» του για τις φυλακές θα περάσει. Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με συγγενείς κρατουμένων την Παρασκευή ισχυρίστηκε ότι από τις αλλαγές που θα φέρει στο νομοσχέδιο, οι κρατούμενοι θα πάψουν να έχουν λόγο να συνεχίζουν την απεργία πείνας. Μιλώντας με εκπροσώπους από την Επιτροπή Αγώνα Φυλακών, οποιαδήποτε τροποποίηση του νομοσχεδίου δεν ικανοποιεί το αίτημά τους, αυτό της απόσυρσής του. Όπως μας δήλωσαν «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την απεργία πείνας μέχρι τέλους, και αν τελικά ψηφίσουν το νόμο, τότε να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάμε όρθιοι στη φυλακή τύπου Γ».

4610 απεργοί πείνας

Κορυδαλλός    1500
Πάτρα    550
Κέρκυρα    120
Ανηλίκων Αυλώνα    120
Νιγρίτα Σερρών    280
Δομοκός    350
Γρεβενών    400
Μαλανδρίνο    200
Τρίκαλα    200
Άμφισσα    200
Λάρισα    330
Χανιά    280
Κόρινθος    45
Κως    30

Ιωάννα Δρόσου

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://social.omniatv.com/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο