10 χρόνια

Απειλές θανάτου απ’ την Blackwater στο State Department

 

Ο διευθυντής επιχειρήσων της Blackwater στο Ιράκ εκτοξεύει απειλές θανάτου κατά του επικεφαλής αποστολής του State Department στη χώρα με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας του ιδιωτικού στρατού.

Βαγδάτη, 16 Σεπτεμβρίου 2007. Ο Ιρακινός Ahmed Haithem Ahmed οδηγεί μαζί με τη μητέρα του προς το νοσοκομείο της περιοχής για να παραλάβουν τον πατέρα του, που δουλεύει εκεί ως παθολόγος. Καθώς πλησιάζουν την πλατεία Νισούρ, δεν γνωρίζουν ότι έχει προηγηθεί έκρηξη βόμβας στη γύρω περιοχή, ούτε έχουν υπ’ όψιν τους το κομβόι τεσσάρων στρατιωτικών οχημάτων -γεμάτα στρατιώτες της Blackwater- που πλησιάζει. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ahmed δέχεται μια σφαίρα στο κεφάλι και καταρρέει με το πόδι του πάνω στο γκάζι, με αποτέλεσμα το αμάξι να συνεχίζει να κινείται προς το μέρος του κομβόι. Οι στρατιώτες της Blackwater αντιδρούν με μπαράζ πυροβολισμών και εκρηκτικών. Απολογισμός: 17 νεκροί και 24 τραυματίες.

Η παραπάνω εκδοχή προκύπτει από καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ενώ η αρχική αναφορά των αξιωματούχων της Blackwater κάνει λόγο για επίθεση εναντίον των στρατιωτών, στην οποία αμύνθηκαν.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το State Department είχε στείλει στο Ιράκ αποστολή για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας. Η έρευνα όμως διακόπτεται, όταν ο εκεί διευθυντής επιχειρήσεων της Blackwater απειλεί τον επικεφαλής ερευνητή της αμερικάνικης κυβέρνησης ότι «θα μπορούσε να τον σκοτώσει και κανείς δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό, εφόσον είμαστε στο Ιράκ», σύμφωνα με αναφορές.

Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη πήραν το μέρος της Blackwater, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Κατηγόρησαν τους ερευνητές του State Department ότι έθεσαν σε κίνδυνο τις σχέσεις της πρεσβείας με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Όταν γύρισε στην Washington ο επικεφαλής ερευνητής συνέταξε μια καυστική αναφορά, στην οποία προειδοποίησε τους ανωτέρους του ότι η «χαλαρή» επίβλεψη της εταιρείας (με την οποία έχει υπογραφεί συμβόλαιο αξίας μεγαλύτερης από ένα δισεκατομμύριο δολλάρια για τη φύλαξη των Αμερικανών διπλωματών) έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο περιβάλλον στο Ιράκ, ακόμα και πριν τη σφαγή στην πλατεία Νισούρ, που εξόργισε τους Ιρακινούς και ενέτεινε το μίσος τους για την αμερικανική παρουσία στη χώρα τους.

 

ΠΗΓΕΣ

The New York Times | Before Shooting in Iraq, a Warning on Blackwater
The New York Times | From Errand to Fatal Shot to Hail of Fire to 17 Deaths

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο