Σύλληψη πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία

(αναδημοσίευση από efsyn)

Τρεις πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, γνωστοί για τη συμπαράστασή τους σε κρατούμενους, συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής. Εναντίον τους εκκρεμούσαν εντάλματα για συμμετοχή στην υπόθεση μεταφοράς όπλων και εκρηκτικών στη Χίο.

 

Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Μάνου Τσαλδάρη

 

b2ap3_thumbnail_ellada31.jpg

                                                                

 Δύο πολύ γνωστοί αγωνιστές, πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, ο Ερκάν και η Φαδίκ Αντεγιαμάν, συνελήφθησαν την Παρασκευή μαζί με ακόμα μία νεαρή γυναίκα στα Εξάρχεια, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που γεννά ερωτήματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, εις βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης σχετικά με την υπόθεση της μεταφοράς όπλων από τη Χίο προς τα μικρασιατικά παράλια στις 30 Ιουλίου του 2013.

Εντεκα μήνες μετά την υπόθεση, τα δύο μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Πρόσφυγες στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, που είναι γνωστής διαμονής και έχουν συμμετάσχει σε πολλούς κοινωνικούς αγώνες, συλλαμβάνονται ξαφνικά και τους αποδίδονται από την αστυνομία κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι δύο συλληφθέντες εντοπίστηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής από τους αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Ασφάλειας Αττικής σε διαμέρισμα επί της οδού Σπ. Τρικούπη 30, στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σε βάρος της 48χρονης Φαδίκ και του 40χρονου Ερκάν εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Εφετών Βορείου Αιγαίου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ εναντίον της 24χρονης υπήρχε ένταλμα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες και τα όπλα, παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, και εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol Τουρκίας εις βάρος της. «Ειδικά για τον Ερκάν υπάρχει η φοβερή κατηγορία ότι επειδή μιλούσε πολύ καλά ελληνικά εξασφάλισε την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων και δημοκρατικών φορέων μέσω της συγκρότησης της Επιτροπής Αλληλεγγύης» τονίζει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, υπογραμμίζοντας πως με βάση το κατηγορητήριο «οποιαδήποτε μορφή αλληλεγγύης στους συγκεκριμένους πρόσφυγες συνιστά πράξη υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Είμαστε όλοι τρομοκράτες»

Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (DHKP-C) -την οποία η Ελλάδα δεν έχει συμπεριλάβει σε καμία τρομοκρατική λίστα, σε αντίθεση με την Ε.Ε.- και τους αποδίδεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της μεταφοράς οπλισμού με ταχύπλοο σκάφος τον Ιούλιο του 2013, ενώ για την ίδια υπόθεση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκκρεμούν ακόμη δύο εντάλματα και αναζητούνται ισάριθμα άτομα.

«Αποδεικνύεται ότι δράσεις που μέχρι χτες ήταν αυτονόητα νόμιμες στην Ελλάδα, όπως η στήριξη πολιτικών κρατουμένων, πλέον ποινικοποιούνται. Με λίγα λόγια, Ελληνες και ξένοι αγωνιστές είμαστε όλοι τρομοκράτες», αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης, που πληροφορεί ότι «στην κατηγορία αναφέρεται πως ο Ερκάν μάζευε χρήματα μαζί με αλληλέγγυους ομοεθνείς του για να στηρίξουν τους πολιτικούς κρατούμενους της οργάνωσης που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές».

Ο ίδιος είχε συναντήσει τον περασμένο Μάρτιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενημερώνοντάς τον για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και για τα βασανιστήρια εις βάρος των πολιτικών προσφύγων σε φυλακές και αστυνομικά κρατητήρια της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το μήκους επτά μέτρων σκάφος είχε εντοπιστεί πέρσι… τυχαία ενώ κινούνταν μεταξύ Χίου και Οινουσσών και σε αυτό επέβαιναν δύο Ελληνες και δύο Τούρκοι. Στο φουσκωτό βρέθηκαν ρουκέτες, χειροβομβίδες, πιστόλια των 9mm, φυσίγγια και έξι κόκκινες σημαίες, με την ένδειξη «DHKΡ-C». Ακολούθησε επιχείρηση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε Αθήνα, Χίο, Κόρινθο, Λουτράκι και Θεσσαλονίκη, που οδήγησε σε οκτώ συλλήψεις και 17 προσαγωγές, ενώ έρευνες έγιναν και στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια.

Διογκωμένη δικογραφία

Για την υπόθεση της Χίου είναι ήδη προφυλακισμένα 10 άτομα, σε μια απίστευτα διογκωμένη δικογραφία, όπως τη χαρακτηρίζει η Γ. Κούρτοβικ.

«Οι 3 συλληφθέντες είναι χρόνια πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα, εργαζόμενοι και δραστήρια μέλη της “Επιτροπής Αλληλεγγύης” με δημόσια νόμιμη μακρόχρονη πολιτική δραστηριότητα και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, γνωστοί σε εκατοντάδες πολιτικά πρόσωπα και συνδικαλιστές» τονίζει ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που χαρακτηρίζει τη σύλληψή τους «μία σκευωρία που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των αγωνιστών και την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που αναδεικνύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του τουρκικού καθεστώτος».

Σήμερα το πρωί οι 3 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών στην Ευελπίδων, ο οποίος αναμένεται να διατάξει τη μεταγωγή τους στη Μυτιλήνη, όπου θα παρουσιαστούν ενώπιον του εφέτη ανακριτή.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί η Φαντίκ Αντιγιαμάν μιλάει στα Ημερολόγια Κρατουμένων για την απεργία πείνας των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές συντρόφων της, τον Οκτώβριο του 2013 (απεργός πείνας και η ίδια τότε σε συμπαράσταση στον αγώνα των συντρόφων της):

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=dxtSpkxInIs","width":"800","height":"450"}

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο